Et hav af valmuer

Der findes et hav af valmuer. Nogle er såre almindelige og enkle at dyrke, og så er der dem, der er mere besværlige. Det gælder for eksempel de attråværdige Meconopsis. Indenfor denne slægt findes den nærmest swimmingpool-farvede ’Tibets blå valmue’, som mange kaster lange blikke efter i min have.

 

20120229_102618

 

Nu har jeg netop fået fingre i en meget sjælden hybrid af en helt særlig art, nemlig Meconopsis napaulensis, som i begyndelsen har karrygult løv og derefter måneskinsgule blomster på meterhøje stængler. Normalt er denne hybrid næsten umulig at få fat på, men jeg var så heldig at finde den hos en grower i Skotland.

 

Meconopsis_nepalensis_1[1]

 

Desværre er planten monocarpic, og det betyder, at den dør, så snart den har blomstret. Indtil da må man nyde det helt igennem skønne løv.

 

Meconopsis_nepalensis[1]

 

Jeg er spændt på, om planterne blomstrer i år. Jeg håber det næsten ikke ...

21 kommentarer:

 1. De ser rigtigt fine ud. Jeg har et spørgsmål om valmuer, som jeg håber at du kan hjælpe med. Jeg har nogle valmuefrø(art ukendt), men jeg ved ikke hvornår de skal sås. Ved du det?

  SvarSlet
 2. Claus ! que belleza!!!!hvor er den skón!!!!Hilsen A. Bonaerensis

  SvarSlet
 3. De er begge skønne, jeg har dog ikke mod på de meget vanskelige sorter...meeen har dog sået lidt af de blå i år, skisme spændende om de kommer op :-)
  Men ellers er der så mange andre meget smukke, der allerede er kommet op og som også er helt vidunderlige :-)

  SvarSlet
 4. Kære Claus.

  Er du svedt, hvor er den skøn!

  Martin, var jeg dig, ville jeg så dem på blivende sted nu. Jeg skal selv ud med de sidste Valmuefrø her i week-enden, da de godt kan lide en snert frost for at spire.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 5. Nå-da. Sikken masse frække ord man lærer her på bloggen. "Monocarpic" synes jeg ikke i første omgang lød så farligt endda. Tænkte at det var lige som f.eks. løjtnanshjerte, men kom så i tanker om, at hr. Dalby næppe så ville bekymre sig om, hvorvidt den blomstrede i år eller næste år. Google is your friend, og her kunne jeg læse, at planten - som du ganske rigtigt skriver - dør HELT og aldeles. Men. Den sætter vel for pokker frø, så der er da ikke noget at græde over?

  SvarSlet
 6. Hej.
  Jeg sidder her og smågriner - har ikke lige læst bloggen i den sidste uges tid, men jeg skal da love for, at der sker ting og sager - tog faktisk mig selv i at blive lidt småstresset - skal skynde mig til Bilka - var faktisk lige ved at starte bilen lige med det samme og ræse afsted, for det lyder som om at der er run på. Bare jeg nu når at få gaflet mig et jernstativ og nogle af alle de andre Dalby-ting. Jeg skal også have bestilt en bog - puha fristelserne er store - og jeg har rygrad som en regnorm, når det drejer sig om sådanne skønne ting. Det må blive vandgrød hele marts.
  Ha' en god aften.
  Anita

  SvarSlet
 7. Jeg må indrømme, at jeg kan lide den "traditionelle" blå meconopsis bedst - og desværre har den jo også den dårlige vane at dø, når den har blomstret. Har du held med at få frøene til at spire? Det er for mig det langt sværeste.

  Hilsen
  Helle i Schweiz

  SvarSlet
 8. Hej Claus
  Ja, så har jeg været en tur i Bilka i Hundige og købt en rosenbue. Buerne var endnu ikke kommet ud i salgsområdet, og det er spørgsmålet, om de når det, for da jeg havde fået min, var der kun 3 (tre!) tilbage. Der var top service fra chefen for haveafdelingen, som kørte buen ud gennem bagdøren, hvor jeg kunne parkere lige ved siden af, og han var også behjælpelig med at lempe buen ind i bagagerummet på bilen. Herligt!
  Mvh Heddie
  P.S. Lækker farve på valmuen - håber vi får den at se på video i sommerens løb

  SvarSlet
 9. Hej igen
  Jeg glemte at skrive, at der altså står Helleborus orientalis på nogle af de stoe planter i Bilka, som Jesper nævnte.
  Mvh Heddie

  SvarSlet
 10. Kære Martin - lyt endelig til Zeb.

  Kære Helle - den blå valmue overlever fint i min have, så jeg har ikke behov for at så. Men det er ikke de nemmeste planter at formere.

  Kære Heddie - ja, det er det, jeg siger. Det er med at være hurtig. Ellers er varerne væk.
  Jeg beklager, at der er forkert navn på planterne. De typer har jeg ikke haft noget med at gøre.

  SvarSlet
 11. Ikke nogle swimming pool blå valmuer til mig tak. :-)
  Men hvis din plante dør hvordan hvordan formere den sig så? Går så ud fra at den sætter frø?
  God weekend Gro

  SvarSlet
 12. Kære Claus.
  Er lige nødt til at spørge dig, hvorfra stammer den smukke Meconopsis planche?
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 13. Sikke en lettelse - hele to planter jeg sagtens kan undvære! Den gule er vel nok fin, men lidt for besværlig for mine ambitioner.
  Du har før nævnt Meconopsis paniculata, som jeg synes ligner og har kigget laaangt efter - er den lige så dramatisk anlagt hvad angår monocarpic?
  Nå, med ALT det andet jeg har stående på mine ønskelister i farveorden, kan jeg ånde lettet op - denne gang...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 14. Kære Nette - hvis jeg skal finde på noget at græde over, så er det, at planten er utrolig svær at frøformere. Det lader sig ikke bare sådan lige gøre.

  Kære Iris - fra nettet.

  Kære Pia - ja, M. paniculata og M. napaulensis er næsten identiske.

  SvarSlet
 15. Kære Claus

  Jeg håber at vejret er ligeså godt oppe ved dig, som det er her. Og at du ikke sidder og græder alt for meget, når du nu ikke er hjemme i dit dejlige væksthus, med jord under neglene.
  Jeg sidder her med alle dine fine frøpakninger og beundre dem, men jeg kan se at flere af dem ikke skal forkultiveres først, men plejer du ikke at gøre det?
  Jeg mener at have læst at du så feks. solsikker og planter dem ud og lægger nogle frø ved siden af så de kommer af flere omgange.
  Jeg er godt klar over at opiumvalmuerne skal såes direkte efter at have læst din fine beskrivelse, som jeg syntes er rigtig god.
  Håber at det går den rigtige vej med "Den hvide have".

  Knus herfra det Solbeskinnet midtfynske, Pia

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  Så slår jeg meconopsis'er ud af hovedet foreløbig, indtil jeg trænger til særlige udfordringer ihvertfald ;O)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 17. Kære Claus.
  Ok. Tak for det. - Tænkte at den måske stammede fra én eller anden fantastisk bog, evt.et opslags- værk !
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 18. Kære Pia - alle planter kan forkultiveres. Jeg har kun nævnt dem, der skal!

  SvarSlet
 19. Kære Claus

  Tak for svaret, hvad gør du selv?

  Knus herfra midtfyn, Pia

  SvarSlet
 20. Kære Pia. Du må da ikke forlange, at jeg plante for plante skal fortælle, hvad jeg gør. Det er min tid altså ikke til! Hvis du vil have ekstra tidlige planter, forkultiverer du.

  SvarSlet
 21. Kære Claus

  Det var nu hellere ikke det jeg havde forventet at du svarere på ved en plante, men bare generelt om du var mere til forspiring af det hele eller begge dele. Det var kun det jeg var ude efter.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  Forsat god dag og håber på at misforståelsen er ryddet af vejen.

  SvarSlet