Krydsende livsbaner

Mon ikke, de fleste af os gennem årene har spurgt og selv: Hvad nu hvis? Det kan gælde partnere og livsledsagere eller personer, som på en eller anden måde har præget os i en særlig retning. Jeg kan f.eks. spørge mig selv. Hvad nu hvis, jeg ikke havde mødt Anne Just for femten år siden, hvor jeg intet anede om haver? Var jeg så aldrig blevet haveinteresseret?

 

claus20110703_142355

 

På samme måde kan jeg spørge. Hvad nu hvis, jeg aldrig havde mødt Kjeld Slot? Så må jeg sige, at min have rent formmæssigt ikke havde den fremtoning, som den har i dag. Kjeld har været, og er, en fantastisk sparringspartner med en helt særlig sans for at slå streger i haven. Ja, jeg vil gå så langt som at kalde dem for ’geni’-streger. Hvis nogen spørger, om jeg kan anbefale én, der kan udfærdige en haveplan, er svaret hver gang Kjeld Slot!

 

20110703_152935 claus20110703_133455 20110703_152823

 

’Havedesigner’ er der i disse år rigtig mange, der kalder sig. Prøv at søge på Google og se, hvad der dukker frem. En del af disse selvbestaltede ’designere’ burde simpelthen have knækket blyanten, som Anne Just udtrykte det, hvis hun så et uheldigt tegnet hus eller andet.

 

claus20110703_155314

 

Jeg underkender ikke, at der findes naturtalenter; med det er altså de færreste, der kan lære et tegne haver ved at gå på et AMU-kursus eller følge et brevkursus. Ja, jeg ved, at jeg nu stikker næsen ret langt frem og støder nogle. Det er da så bare ikke noget at gøre ved. Hvis de danske havers fremtoning skal højnes, er det vigtigt med professionel hjælp.

 

Englænderne er uforlignelige, hvad havedesign angår. Prøv al lægge mærke til alle de rette linjer på billederne her. Det være sig både lodrette og vandrette. De bløde linjer danner planterne.

 

claus20110703_155959 claus20110703_141214

 

Her på bloggen citerede Pia Jensen for et stykke siden den engelske havedesigner Marry Keen: Det svære er at designe haven, så den bliver til det rum af skønhed, man som haveejer fantaserer om.

Der er klogt sagt.

 

20110703_152706 claus20110703_153137
claus20110703_150207 claus20110703_153858

 

Min første haveplan blev tegnet af Jane Schul, og den var så god og inspirerende, at Kjeld med lethed kunne arbejde videre med den, da jeg besluttede mig for, at mere skulle ske. Nogle vil måske spørge, hvorfor jeg ikke konsulterede Jane Schul igen, og hertil kan jeg kun svare, at det skyldes afstanden mellem os. Jane bor i København, mens Kjeld, bosiddende på Djursland, er meget tættere på. Derved er det nemmere for ham at komme forbi, når jeg har fået en eller anden skør idé.

 

claus20110703_154823

 

Jeg nævner det igen og igen, at min største force her i livet har været at benytte mig af mennesker, der er både dygtigere og klogere end mig selv. Når det er sagt, vil jeg da også nævne, at jeg godt kender mit eget værd og ikke sætter mit lys under en skæppe. Hvad sammensætning af planter angår, er jeg ret egenrådig. Jeg lytter naturligvis, hvis nogle har et godt råd, men jeg deler også gerne med andre, som ikke har den samme erfaring som jeg.

 

claus20110703_145710

 

Billederne her er fra den engelske have Old Wollerton Hall. En af de mest sublime privathaver, jeg nogensinde har gæstet.

 

Nogle vil måske invende, at sådan noget ikke lade sig gøre i en mindre have herhjemme. Hertil kan jeg kun sige, at det kan det nemt. For de fleste eksempler er skabt med grønne vækster.

39 kommentarer:

 1. hej Claus,
  - så bliver det da vist ikke større ... hvor smukt og sikke mange fantastiske udsigter :)

  Old Wollerton Hall skal skrives ind på mit havelandkort - meget inspirerende.

  kh Mette (i Horns Herred)

  SvarSlet
 2. Havearkitekter eller ej... bare vi husker at nyde stemninger og nærvær på det stykke jord (eller altankasse) vi nu hver især er i besiddelse af.

  Billederne fra Old Wollerton Hall, er helt unikke og fantastiske og der kan man da tale om stemninger. Smukt - smukt, den må vist på drømmerejseønskelisten. Samtidig er der masser af detaljer der kan lånes til alle vore haver, så tak for kigget :o)

  SvarSlet
 3. En hjemmeside, der vist må nærstuderes ved aftentide. Nu er min pause vist slut, der skal flyttes flere perlehyacinter.

  Tak for tippet.

  SvarSlet
 4. Hej claus
  Det er en pragtful smuk have,der er ro og frodighed over haven.
  Den er kommet på listen over besøgshaver i England.
  God Weekend
  KH
  Ayse

  SvarSlet
 5. "Billedskønt" dækker ikke helt disse dejlige fotos. Det er da noget af det ypperste.

  Ja, der er lavet film om "hvad nu hvis...." temaet. Forunderligt at tænke sig.

  Hvad nu hvis jeg ikke havde ment, det ville være en besparelse at sende bud efter en havearkitekt (denne årsag er i dag den HELT store griner), da jeg lige var gået i gang med at få bygget mit lille havehus (jeg anede intet om haveri), hvad nu hvis jeg ikke var gået på nettet for at undersøge, hvad i himlens navn det var for planter, havearkitekten efterfølgende foreslog - og som jeg aldrig havde hørt om, og hvad nu hvis jeg så ikke havde fundet bloggen her. Gad vidst om jeg var blevet havegal? Og gad vidst hvordan min lille have så ville have set ud i dag?

  SvarSlet
 6. Hvilken hage Claus! Klarte ikke å lese teksten din for jeg måtte komme raskt ned på siden for å se hvor disse vidunderlige bilder var tatt. Rullet opp etter å fått tilfredsstilt min trang til å vite og leste den.

  Har tro på et eller annet kunstnerisk gen i tillegg til den formelle kompetanse. Blikk for skjønnhet er heller ikke å forakte.

  SvarSlet
 7. Hejsan Claus

  Vilken underbar trädgård du visar bilder från, helt fantastisk med alla former. på söndag visas våran trädgård på svensk TV från i somras när många pioner stod i blom. Det går även att gå in på nätet och se reportaget på kanal 8 play. Se adressen på vår blogg. Det kan vara kul för dig att se eftersom du varit på besök tidigare.
  Trevlig helg
  Ken & Carina

  SvarSlet
 8. Hold da op hvor er det smukt, suk.
  Lisbeth fra Silkeborg

  SvarSlet
 9. Fantastisk have :-D Den kunne jeg godt tænke mig at besøge!!
  K.Gro

  SvarSlet
 10. Jeg elsker symmetri og spejlbassiner, så det her er helt klart interessant for mig.

  C. Th. Sørensens Geometriske Haver i Herning er der mange der har kopieret og fortolket med skiftende held :-) jeg har da også brugt ideer derfra i tidligere haveanlæg.

  Næh, jeg ville - for mit eget vedkommende - ønske at et geni som Tage Andersen var forblevet i Danmark, men han har jo sit Gunillaberg i det svenske. Og det er helt unikt! Får vi også en rapport fra Sverige engang, eller er du mest til engelske haver Claus?

  SvarSlet
 11. Fantastisk flot have - men mon nogen kan hjælpe mig med, hvad det er for skønne små træer, der udgør ligesom en hel alle på det første billede. Tror lige, det var sådan et par stykker, jeg kunne bruge.
  Har forøvrigt lige været i Bilka i Tilst i dag, og det var dejligt at se den fine orden og alle de mange Dalby-ting - der var rigtigt blevet ryddet op - der røg da også lige nogle zinkbakker med hjem - tror dog jeg må afsted efter flere, og kunne også lokkes af et jernstativ.
  Anita

  SvarSlet
 12. Kære Vilhelmsdal - jeg elsker alle haver. Også de svenske og kommer til at rapportere derfra i sommer, fordi jeg skal vidt omkring for at fotografere.

  Kære Anita - jeg er ikke den rette til at svare på det med træerne.

  SvarSlet
 13. Kære Ken og Carina - glæder mig til at kigge med på nettet.

  SvarSlet
 14. Hvor ser det skønt ud Claus! Tusind tak for tippet - her skal jeg nyde livet senere i år, og lover at sende dig dugfriske billeder og "statusrapport" :-)
  (Det ligger jo i området hvor jeg skal hen).

  - Du kan godt lokke mig rundt med sådanne tips, jeg er meget lydhør for anbefalinger!

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 15. Spændende tanker omkring livsbaner. Jeg har f.eks. boet i Holstebro på samme tid som dig, og efter flere år i udlandet opdager jeg nu din blog. Smukke uderum, du her viser.

  SvarSlet
 16. Åh...hvilken skøn have, enkelheden og gentagelserne - jeg dåner;0)
  Bare sådan en lille fiks detalje med en fin bue som afslutning på hækken (nederste billede), faktisk en ide lige til at snuppe. Godt nok kræver det en hæk med "hul" i, det bliver nok en mangelvare her - men, den klarer Bilka vel.
  Var derude i dag, og er snart alvorlig bange, for at blive sat op i vægtafgift - eller måske betalingsringen igen bliver aktuel - nu omkring Bilka!
  Er i øvrigt lidt bekymret, jeg havde 8 bolte i overskud, da jeg havde samlet den franske jernreol...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 17. Kære claus

  Old Wollerton Hall er absolut en skøn have, når man tænker på at den ikke ret gammel i forhold til andre større haver derover. Det må være nogle mennesker med en masse god på mod, når de har kunnet opbygge sådan et værk, på så kort tid.
  Jeg vil gøre opmærksom på at Claus har lavet en video derfra d. 4 juli 2011, som siger ligeså meget som billeder han har lagt på her på siden.
  Hvad det noget med at du ville skrive en bog, på et tidspunkt hvor haven var med?

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 18. Kær Pia - ja, jeg vil skrive om haven i en kommende bog med titlen 'Haveplaner'.

  SvarSlet
 19. Old Wollerton Hall er intet mindre end en perle :) Fine detaljer, som man kan "låne" af.

  De rette linjer og opblødningen ved hjælp af planter og tilbehør er smukt sat sammen.

  Ulla

  SvarSlet
 20. Tror du har ret i, at danske haver trænger til profesiionel hjælp. Men faktisk tror jeg det er netop alle dem, der ikke læser din fantastiske blog, der trænger hjælpen!

  Din have, Anne's have og Kjelds have er mine store inspirationshaver. Mit lille paradis er nok ikke til at vise frem i tusindtal. Dog tror jeg, at min have slår de ørkesløse sten- og græshelveder mange gange!

  Jeg suger al din inspiration til mig. Men synes måske der i dit indlæg mangler et lille skulderklap til os, der (uden MAA eller kunstnerisk titel) arbejder for forskønnelse af de danske haver! For der er vel plads til både det sublime og det jordnære?!

  Kh Gitte, Viborg

  SvarSlet
 21. UPS glemte helt at lægge en kommentar - har været så langt væk i Old Wollerton Hall! Det er lige en have efter mit hjerte og bliver til stor inspiration i min kommende! Jeg er virkelig solgt til stanglakrids her - kan ikke takke dig nok for præsentationen! Der bliver ikke meget havetid for mig. Har Chokoladefestival imorgen og næste weekend er det Mariannes "slikbutik" der lokker - må self høre DK´s grand old (have)man, Søren Ryge berette. For 2 år siden da du besøgte Marianne og fortalte, var jeg simpelthen så genert så jeg ikke turde gå ind og sætte mig. Det har jeg godt nok fortrudt meget siden! Generthed er en frygtelig hæmmende ting.
  Håber jeg tør sætte mig ind og høre på Søren.
  Vil ihvertfald arbejde videre med de idéer jeg nu har fået fra Old Wollerton Hall. Endnu en gang mange tak, søde Claus!

  SvarSlet
 22. Cendie sagde ...
  Åh nej dog hvor er de grimme! Selve idéen er god nok. Åh hvor jeg glæder mig til at se hvilke godter i har fundet til os! Kaster mig frygtløs ud i vinterlathyrus, Claus. Det skal prøves. Så må jeg lige ha købt mig kunstlys som i også har valgt men det er vel ikke i handlen inden marts?? Ja hun er godt gal, tænker du nok, men når jeg får en ide skal den altså afprøves:)
  8. sep. 2011 16.03

  Claus Dalby sagde ...
  Kære Cendie - hvis alt går efter planen, skulle kunstlyset være ude i butikkerne i anden halvdel af februar.
  8. sep. 2011 17.51

  Så gætter jeg på alt ikke gik efter planen :) Tak alligevel

  SvarSlet
 23. Må tilstå jeg føler mig en anelse provokeret af dit indlæg.

  Uddannede have- og landskabsarkitekter har helt sikkert en viden på området, der er større end den man kan tilegne sig på andre uddannelser. Der er nogen som er helt formidable til at bruge og omsætte den viden de har til at designe skønne haver og anlæg, men der findes bestemt også mere middelmådige af slagsen.

  Jeg har også mødt gartnere, som er rigtig dygtige til at tegne/designe, og andre som ikke er særligt snilde til den diciplin.

  For mig handler det ikke så meget om hvilken uddannelse folk har, men meget mere om, hvad de reelt kan.

  Nogen prioriterer og har råd til at købe sig vejlednig af dyre og kendte professionelle, andre "kan nøjes" med mindre, og har stor glæde af det.

  Ang. private haver, tror jeg, vi skal passe på med, at tendensen ikke bliver, at noget er enten rigtigt eller forkert/ godt eller skidt. Her skal den ægte haveglæde have lov at leve, uanset om designet af haven er flot eller ej, set med mere professionelle øjne.

  Det er helt i orden, hvis du ryster på hovedet af dette indlæg, skrevet af en have- og planteglad person, som er i gang med en uddannelse som anlægsgartner netop via AMU kurser - men bare rolig jeg har ingen planer om at kalde mig havedesigner, selvom jeg har læst en del om design, og har det obligatoriske 2 ugers designkursus, der skal til for at kunne gå til svendeprøve som anlægsgartner ;-)

  Jeg har dog ingen kvaler med at give råd og vejledning til dem der spørger efter dette, og har mindre viden på området end jeg.

  SvarSlet
 24. SUUUUPER lækker have! De englændere kan altså bare trylle med det grønne! Så fik man endnu engang masser inspiration - herligt!

  Forresten til Anita som spurgte om allé træerne - det er Portugisisk Laurbær - og det er ikke fordi jeg er en kender, men var så fræk at gå ind på Old Wollerton Halls hjemmeside og så i deres haveplan og her var de nævnt som Portugisisk Laurbær.

  Lækkert indslag, Claus!

  SvarSlet
 25. Kære Vivi - hvor er det dejligt, at du bliver provokeret. Undrer mig egentlig, at der ikke er andre, som er blevet det.

  Kære Villa Vildnis - tusind tak. Det var kvikt gjort.

  SvarSlet
 26. tjoo lidt provokeret blev jeg faktisk. Ikke fordi jeg er havedesiner, det er jeg ikke, men fordi jeg har været slem til at sige om havetegenere, at de brugte de samme halve snes planter og en masse fliser, men det er måske nok "en færdig have på 3 dage" der var så populær i tv. for et par år siden der givet faget det image i mit hoved.
  De billeder du viser af diverse havearkitekter er bare skønne, men det er jo osse de store rigtig dygtige folk der har haft spidset blyanten.
  Meen jeg tror osse at hvis alle fik designet deres have så gik noget af det sjove fløjten. De skøre og spontane indfald kommer til at mangle.
  Men vi er fælles om haveglæden og det er det vigtigste. Og så blæse være med om det er hjemmelavet eller købt design.
  kh Gunvor  Meen hvis alle brugte designere i haven, er jeg bange for "ensretningen" alligevel.

  SvarSlet
 27. @ Gunvor, Du kan jo give designeren en planteliste og andre ønsker du måtte have, hvis du har lyst. Det med at bruge en havearkitekt, er hovedsagligt for at få lavet linjer og form. Lidt som at gå til en haute couture designer. Der er sikkert mange årsager til, at man finder på at ringe efter en havearkitekt/designer. Det kan være en fortrinlig idé, selvom du er autodidakt. Men man skal huske på, at der er indenfor ethvert fag nogle som tog en dårlig eksamen. Og naturligvis er der forskel på, hvilken undervisning man modtog.

  SvarSlet
 28. Kære Gunvor - for mig er det helt naturligt, at man rådspørger sig, når man skal anlægge en have eller bygge et hus. Det er dog de færreste, der opfører en bolig uden først at alliere sig med en arkitekt.

  'Købt design' lyder i mine øren noget negativt, og man kan sørme godt dyrke haveglæden, selv om det er indenfor faste rammer.

  Et to ugers design-kursus inden man kan kalde sig for anlægsgartner er ikke meget. Men OK, det er heller ikke anlægsgartnerne, der skal tegne haverne. De skal plante og vedligeholde, ligeså vel som mureren ikke skal bestemme, hvor vinduerne skal sidde.

  Det glæder mig i den grad at læse, hvor mange der kan lide haven på billederne herover. Og mange af ideerne kan meget nemt anvendes i en lille have også.

  SvarSlet
 29. Jo, jeg blev også provokeret, men slettede mit første, vrede indlæg! Så mit indlæg blev i den milde ende.

  Nu har jeg sovet på det og er stadig provokeret! Jeg har ingen formel uddannelse i havearkitektur eller havebrug. Jeg er bare vokset op i haven og lærte en masse af mine forældre og min farmors store landbohave, "Haven" læste jeg forfra og bagfra allerede som barn. Der er sikkert mange som mig. Vi er passionerede om vores haver, bruger vores kunstneriske evner på bedste vis, og designer vores egne haver udfra de erfaringer og evner, vi har.

  Resultatet er jeg yderst tilfreds med. Min have kommer næppe med i publicerede værker over havearkitektur, men for min familie og venner er det en arkitektonisk perle! (Og altid plads til forbedringer)

  Vi "hjemme-have-kunstnere" er med til at øge mangfoldigheden indenfor havebrug. Mere af den slags -også! Jeg vil ikke undvære de lærdes smukke streger. Gerne mere af den slags også. Men fri os fra "nu er trenden sådan" og vups, så har hele villavejen den samme havearkitektur og de samme planter!

  God dag derude i Jeres smukke haver!
  Kh Gitte, Viborg

  SvarSlet
 30. Rigtig fin debat. Men brugen af en havedesigner/arkitekt har vel intet at gøre med mode!?

  Og det faktum at rigtig, rigtig mange haver er HELT vidunderlige uden brugen af en professionel, har da heller intet med sagen at gøre. Eller hvad er det lige, jeg ikke får forstår her?

  Bogen Hemmelige haver er da et vidunderligt eksempel på, at mange kan uden brugen af en prof. Men. Jeg bor i et villakvarter i et såkaldt "priviligeret" område. Fra det jeg kan se af haverne rundt om mig, har ingen "ih, nææh, ååååhh" effekt. Og netop derfor er jeg tilbøjelig til at give Claus ret i, at utroligt mange mennesker kunne have glæde af en dygtig professionel. Det er ikke alle med en have som har hverken interessen og derfor helle ikke den nødvendige viden til at lave en skønhedsplet. Derfor bliver det ofte til en skamplet i stedet. Det ville måske endda være medvirkende til at forbedre indtrykket betragteligt af det hus, som haven omkransede.

  Selv elsker jeg det tilfældige og vilde junglelook, men det afholder mig ikke fra at måbe og begejstres over billeder som de ovenstående.

  SvarSlet
 31. Kære Nette - jeg elsker også det vilde og lidt tilfældige, isæt når det får noget akitektonisk, for f.eks. en strammet klippet hæk, som modspil.

  SvarSlet
 32. Denne diskussion viser, at vi læser og forstår den samme tekst så forskelligt.

  Nette, du har dels ret i, at det jeg skriver om ikke har noget med sagen at gøre - og dog. Jeg blev nok mest stødt over Claus's sætning, at der er brug for proffesionel hjælp for at højne standarden i de danske haver. Det giver jeg ham også ret i. Det var udeblivelsen af, at der er mange haveejere, som gør det godt - indlægget var lidt ligesom at skære det hele over én kam. At nu har vi alle brug for professionel hjælp!

  Havearkitekter har i tidernes løb i høj grad været med til at skabe havemode, så for mig at se hænger stor brug af tidens bedste havearkitekter smmen med mode. Lige på det punkt ville jeg ønske, at de professionelle havearkitekter blev brugt frem for dem, der er bedst til at tegne fliser og græs. Men allerhelst så jeg mangfoldighed og fantasi.

  I bund og grund er jeg meget enig i Claus. Jeg havde nok bare brug for at få noget ud mellem sidebenene!

  Kh Gitte, Viborg

  SvarSlet
 33. Kære Gitte . ingen (i hvert fald ikke jeg) tager din kommentar ilde op. Tænker tit på salig Poul Henningens ord: 'Uenighed gør stærk'.

  SvarSlet
 34. Dejligt, Claus!
  Mange tak for svar.

  PH var en klog mand! Jeg synes netop det er godt, når vi ikke bare er rørende enige (savner af og til lidt kant og lidt mere end en masse ros i kommentarene). Højt til loftet og plads til mangfoldighed.

  Jeg følte mig nu heller ikke trådt over tæerne, synes bare det krævede en uddybning.

  Og så gik jeg i øvrigt i dag ude i haven og tænkte over, hvor jeg kunne bruge de skulpturelle stedsegrønne til at give struktur:)

  Kh Gitte, Viborg

  SvarSlet
 35. En god debat om havearkitektur! Det er lige noget for mig. Jeg er selv uddannet jordbrugsteknolog og på vej til at blive landskabsarkitekt. Men det jeg kan om have, er høj grad noget som kommer indefra, en passion om æstetik, skønhed og livsglæde og meget mere.


  Nu er det jo ikke alle som interessere sig for have, men det er da ærgeligt, at se huse bygget for millioner, og så er der ikke flere penge til husets omgivelser. Det er en skam, det er trods alt rammen om det hele.

  Jeg vil lige som Claus, mene at mange danske haver, godt kunne trænge til en professionel hånd. Men omvendt finder jeg det dejligt befriende at gå på opdagelse i gamle og vilde haver, hvor tilfældighedernes skønhed opstår. ¨

  -Elvira

  SvarSlet
 36. Lisbeth/Provence11. marts 2012 kl. 17.58

  Hej Claus
  TAK, hvor inspirerende. Den have kommer til at få stor indflydelse på min have i Provence. Jeg har selvfølgelig andre klimatiske forhold, men ideerne og ikke mindst de smukke linjer vil få indflydelse på min have. er der en bog om denne have?
  Jeg har takket være tidligere af dine indlæg om primula påbegyndt at plante dem i et område af haven, hvor de passer fint sammen med de narcisser, der allerede stod der.
  Lisbeth

  SvarSlet
 37. ja helt enig med PH "uenighed gør stærk"
  Hvis vi ikke kunne diskutere om dette eller hint så kunne vi jo ikke fåe nye indput og skøre ideer.
  Jeg kan sagtens fryde mig over og nyde en fornem arkitekttegnet have, selvom jeg nok aldrig vil lukke en arkitekt ind i min, ( jeg tør ikke).
  kh
  Gunvor

  SvarSlet
 38. Dejlig diskussion :-)

  Må indrømme at jeg også blev en smule betænkelig ved udtalelsen om at flere burde gøre brug af havearkitekter/designere. Faren er at folk ikke tør at afprøve noget på egen hånd af frygt for hvad "de andre" vil tænke og mene.
  Der skal være plads til individualitet og små ups'ere eller bare helt personlige meninger om haveindretning.
  Det fordrer for kreativiteten og inspirationen for andre i nabolaget.

  Bedste hilsener Lisbeth K

  SvarSlet
 39. Kære Claus.
  Tak fordi du tager os med til så vidunderlige steder, som vi kun kan drømme om at besøge. Der er helt fantastisk smukt og vi glæder os til din bog om romantiske haver.
  Det glæder os også, at du har tænkt dig at blive ved i mange år endnu. En dag uden Claus Dalbys blog lyder trist.
  Dit sortiment i Bilka er utroligt flot. Det er præsenteret rigtig smukt og poserne løgene ligger i er rigtig lækre.
  Fortsat rigtig god rejse.
  Kærlig hilsen John og Eliane

  SvarSlet