Som lovet ...

... i går vil jeg fortælle lidt om den fine måneskinsgule ranunkel, som bliver beundret af stort set alle, der ser den.

 

Jeg opdagede den første gang i Frankrig for en halv snes år siden, og det var kærlighed ved første blik. Siden er romancen ikke blevet mindre hed. Jeg ville ganske enkelt meget nødigt undvære denne skønne vækst.

 

claus20090613_181912 claus20090610_081636

 

Den fine ranunkel er vævende og svævende, og som det fremgår af billederne her, bidrager den til det grøftekantslignende udtryk, som jeg i høj grad attråer. At den også villigt sår sig selv, er et yderligere plus.

 

claus20090610_090214

 

Det latinske navn Ranunculus acris 'Sulphureus', og en hurtig søgning på nettet viser, at man kan få den hos Staudestedet ved Grenaa. En rigtig dejlig planteskole med flotte planter, der gerne sender til kunderne.

 

NB. Husk, at det er i morgen, vi skal så lathyrus. Lad mig lige høre, om I er klar.

33 kommentarer:

 1. Jep - Jeg er klar til Lathyrus!

  / Peter

  SvarSlet
 2. Claus:angaaende lathyrus: skal de saas ved fuldmaane??eller hvorfor skal det vaere i morgen? jeg kan godt lide din ranunkel , jeg har den gule den gror lige saa godt i plenen som i bedene.Hilsen Bonairensis

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Selvfølgelig er jeg klar til den store dag, alt ligger i sirlig rækkefælge og venter på selveste Mester Dalby.
  Har i øvrigt lige hentet 10 sække jord mere i Bilka, så nu tror jeg at jeg kan klare mig (20 sække ialt). Så Nette du skal ikke føle at du tømte hele din Bilka forretning, da du handlede. Jeg vil dog sige til mit forsvar, at der stadigvæk var muld af få her på Fyn.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 4. Kære Pia og I andre. Salget af 'min' krukkemuld går rigtig godt. Og det er jeg virkelig glad for, for jeg ved, at det er et supergodt produkt. Og jeg er ret sikker på, at I giver mig ret, når I ser, hvor store planterne bliver i løbet af sommeren.

  SvarSlet
 5. Er klar til lathyrus-sånings-kursus! Weekend-temperaturerne indbyder til en tur i drivhuset, og vindueskarmen er ryddet og klar til alt det grønne de næste måneder.
  Kh Gitte, Viborg

  SvarSlet
 6. Jeg er også klar i morgen når jeg lige har været en tur i Bilka og hente frø, skal vi så i drivhuset eller vindueskarmen ??? (håber du siger driverhuset, er ikke så vild med at ha dem stående på køkkenbordet)
  Glæder mig til at komme igang og håber at sæsonen bliver bedre end sidste år.
  kh Helle

  SvarSlet
 7. Kære Claus.
  Ja, er klar til såning af Lathyrus, de er ikke blevet "noget at skrive hjem om" de andre år - så jeg håber det lykkedes i år.
  hilsner
  jmn

  SvarSlet
 8. Jeg ved sør'me ikke rigtig, Claus.
  Jeg har virkelig stor lyst til at melde mig på holdet, men da jeg ikke er hjemme i det meste af april og maj, er indendørs-småplanter afhængige af nabos eller havemands velvilje.
  Måske skulle jeg i år forsøge at så direkte på voksestedet om en måneds tid? Det siges jo, at frøene godt kan tåle en grads frost eller to, hvis det skulle komme dertil. Er der mon nogen, der har erfaring med det?

  Men jeg skal naturligvis følge med i dit kursus, Claus,
  og jeg ønsker Jer Allesammen held med foretagendet og
  Happy Spring Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 9. Jeg er knap klar, er nemlig på rejse. Men..... skal nok blive klar lørdag. Passer det ikke med at vi så også sal å klokkersnker i weekenden?
  Mette

  SvarSlet
 10. Har været i Bilka og indkøbt Lathyrusfrø anbefalet af Claus Dalby. Det bliver mit første forsøg udi såningens kunst, så jeg er både klar og spændt
  God weekend til alle, Egtved-Pigen

  SvarSlet
 11. Hmmmm, jeg er så en af dem der er kommet til at tyvstarte. :o) En stor del af mine lathyrusfrø kom i roottrainer sidste weekend, så nu står de sammen med en masse tomater, peber, chili, auberginer og div. blomster i vindueskarmen og gør klar til sommereksplosionen. Meeeen, jeg har da stadig et par stykker jeg ikke har nået at så, så jeg er med på et kursus......

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Jeg købte den smukke ranunkel forrige år hos netop Staudestedet, og er helt enig med dig i, at den er fantastisk. Den blomstrede første gang hos mig sidste år, og jeg var fuldstændig solgt.
  Mht. Lathyrus, så er jeg også klar. Overvejer meget kraftigt om jeg skal tage mit nye minidrivhus med undervarme i brug, og så stille det i drivhuset. Jeg har ikke så meget plads i vindueskarmen, og lyset er bedre derude, men er lidt i tvivl om, hvorvidt det er for tidligt.

  Hav en god dag.

  SvarSlet
 13. Camilla Kirkegaard9. marts 2012 kl. 08.38

  Jep - er også helt klar til Lathyrus med bl.a. frø fra Bilka ;-)
  Og så har jeg også lige en "Dalby`sk" rosenbue, der skal på plads i weekenden - det begynder at ligne forår...
  Hilsen Camilla

  SvarSlet
 14. Har indtil videre holdt mig i skindet, så jeg er mere end klar til at begynde at så...

  SvarSlet
 15. wow jeg tror lige jeg skal kigge på stadestedet. Tak for tip.
  Claus har du nogle gode råd til at få en bourgonville der har stået inde hele vinteren til at få blomster igen til sommer?
  Jeg skal også i gang med at så lathyrus. Skal bare lige have købt noget muld.

  SvarSlet
 16. er klar - jorden blev vandet op sidste weekend så den har fået lov blive vandet helt igennem men ikke er pladdervåd :-)
  Mangler bare stadig gode bakker til undervanding af root-trainers - kan ikke rigtig finde nogen der passer i målene og som er til at betale

  SvarSlet
 17. Jeg er helt klar, har købt 2 versioner af dine frø i Bilka :-)

  SvarSlet
 18. Kære Claus
  Alt er klart, men det er lidt vel tidligt, så jeg har endnu ikke besluttet mig til om jeg skal springe med nu eller vente 3 uger.
  Men jeg ender jo nok med at lægge i hvert fald et enkelt brev frø i jorden nu :-))
  Mange hilsner fra Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 19. Ja, jeg er klar. Faktisk kom jeg til at så i går. Nu håber jeg, jeg har gjort det rigtigt. Såede også Klokkerankerne og Rosenslynger. Hilsen IDA.

  SvarSlet
 20. Kære Claus
  Jeg er klar til Lathyrus. Jeg har købt alle dine frø i Bilka. Din blog giver dejligt havehumør. Jeg er glad for at have opdaget den:)
  Hilsen Birgitte MN.

  SvarSlet
 21. Hej Claus
  Jeg bliver lidt forvirret, for du har jo tidligere skrevet, at de skal sås tidligst den 1. april:

  http://www.clausdalby.dk/2010/03/latyrus-den-sknneste-duft.html

  Men da jeg er væk i weekenden har jeg tyvstartet for at kunne følge med på bloggen :-)
  Peter

  SvarSlet
 22. Hej claus
  alt er klar og frøene er lagt i vand.Det er førstegang jeg skal så latyrus glæder mig til at se dem i blomst.
  Den smukke ranunkel er lige blevet bestilt på studestedet, tak for tippet.
  Kunne ikke ladevær med at bestille den creme farvede engblomme også, jeg håber det er den samme som den der er i din bog "Den levende have" s.115 Der er bla. en af mine yndlingsbøger
  Kh
  Ayse

  SvarSlet
 23. Åååååh den er dejlig, den ranunkel. Kan godt forstå, den har forført dig, Claus:o) Franske fristelser, grøftekants-guf og blomsterbegær <3 <3 <3 Os med nektar i blodet, kan blive SÅ forelskede, at det næsten gør helt ondt, ikke?:o)

  Håber på en dejlig haveweekend til alle her på bloggen. Hvor er det skønt, at kunne komme ud og rode i jorden igen.

  Mange grønne havehilsner, fra een der skal ud og sætte kastanjehegn op

  SvarSlet
 24. Melder sig klar under fanerne. Er lidt i tvivl om de skal i vand i aften eller hvordan???

  SvarSlet
 25. Blomster der sår sig selv er altid en gave - og den ranunkel er virkelig fin Claus!

  Klar? Hmm... jo, det hele er købt og klar til at gå i gang, men jeg er kommet lidt i tvivl. I næste uge holder vi børnefødselsdag og jeg tror nok jeg muligvis er så asocial at jeg udskyder mit projekt til efter d. 18. marts, for så er huset tømt for gæster og jeg tror at det alt i alt vil være en fordel for projektet :-)
  Men det ærger mig, ikke at kunne gøre det i fællesskab med jer andre, for det er så sjov en proces at følge med i de forskellige meldinger om hvor langt frøene er fremme osv. Så: klar, jo! - men afventende :-(

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 26. Er klar. Lagde frøene i vand i morges.

  SvarSlet
 27. Hej Claus
  Jeg bor i nordsjælland og har derfor ikke en Bilka i nærheden. Venter utålmodigt på, at Bilka åbner i Hillerød, så jeg kan få købt nogle af dine frø og knolde. Undrer mig meget over, at frø, knolde og løg ikke indgår i sortimentet på Bilkas web-shop. Det ville da være oplagt - måske du skulle foreslå det. Er sikker på, at der er andre, der som jeg ikke bor i nærheden af en Bilka, der ville købe stort ind, for det sortiment, som du har vist på din blog, ser jo fantastisk lækkert ud.
  Hilsen
  Dorte

  SvarSlet
 28. Kære Ingeborg
  Mange blomster på en Bougainvillea afhænger bl.a. af, om den er blevet hårdt beskåret efter sidste blomstring, men naturligvis også af, hvordan man iøvrigt passer den.
  Fra en amerikansk havebog, som jeg ikke husker titlen på, har jeg på et tidspunkt skrevet af:
  'B likes full sun and dry or well drained soil and it grows particularly well in seaside gardens or in pots with water withheld or limited. Hard pruning after flowering promotes bushy growth and more flowers. Propagation by woody cuttings.'
  Happy ardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 29. Ikke helt klar men bare kom an! :0)

  SvarSlet
 30. Jeg er klar, men skal de i vand i dag ????
  Hilsen novice ud i såningens kunst
  Sanne-Pande-Kaffekande

  SvarSlet
 31. Hej Claus,
  Melder klar til Lathyrusprojekt. Det blir så smukt i blogland og ikke mindst i haverne derude.

  SvarSlet
 32. Jeg venter lidt endnu med Lathyrus :-)
  Men den Ranunkel er jeg vild med og har længe ønsket mig den. Måske bliver det denne sommer???
  K.Gro

  SvarSlet