Det er nu …

… det er nu! Jeg ved, at mange er lidt utålmodige mht til lathyrusplanterne, og når jeg har trukket omtalen her noget, hænger det sammen med, at mine planter endnu ikke er så høje, at jeg har fundet det rigtigt at nippe dem. Det skyldes, at det jo har været forholdsvis koldt, og mine planter har jo stået ude i væksthuset. Derfor har jeg nu besluttet en anden strategi.

 

20120422_144948

 

Jeg har valgt at plante ud nu og vove det ene øje. Satser på,at det er ovre med den hårde frost. Et par minusgrader klarer lathyrus fint, og bliver det koldere, må jeg bare pakke dem ind. Det skal nok gå.

 

20120422_144819

 

Så venter jeg med at nippe, til planterne har etableret sig. Jeg forestiller mig, at nogle af jer står med nogle noget længere planter. Selv om I vælger ikke at plante ud nu, kan I godt nippe toppen af. Beslutningen er jeres. Husk, at I kan bruge topskuddene som stiklinger og få nye planter. Husk også, at der aldrig må plantes lathyrus på samme sted som året før, for så bliver de syge af svamp. Også i krukker skal mulden skiftes helt ud. Jeg taler af erfaring.

 

20120422_144926

 

Planter I i ’Claus Dalby krukkemuld’ fra Bilka, garanterer jeg for kraftige og sunde planter. Jeg tillader mig at sige, at I ikke finder en bedre muld end denne, der jo blandt andet er beriget med komposteret kogødning og tilsat langtidsvirkende gødning.

11 kommentarer:

 1. Kvaliteten på dine frø i Bilka, må også have været god, for spire% er i top og mine planter er flotte og sunde at se på allerede, selvom de ikke er kommet i din muld endnu. Jeg har allerede nippet en gang, og de har desuden selv skudt med nye skud fra bunden. Jeg skal ikke nyde noget med at plante ud for tidligt. Næ-nej. Man kan selvfølgelig sagtens nå at så et nyt kuld hvis nu at ..... jeg har tænkt mig at så lidt flere i næste uge, så jeg har forsyninger og blomster endnu længere.

  SvarSlet
 2. Å der presenterer du redningen:) Mitt forhenverende vaskerom, som nå er et overgrodd platerom har så vidt unngått å bli kaos... Frem til i dag, for idag sådde jeg flere ulike cosmos sorter... Men om jeg kan sette lathyrus ut, hjelper det masse... Jeg får begyne å herde dem, og venne dem til utelivet:) Da hjelper det på plassen:)

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Jeg ´vovede det ene øje´og såede Lathyrus i din krukkemuld i år, og hånden på hjertet, aldrig de foregående år, har de været så store og kraftige. Jeg tror på dig. Også klokkeranker blev sået i ´din muld´ og de er ligeledes fantastisk flotte. Er sikker på at denne gode start resulterer i mere i år, end blot knopper.
  jeg venter lidt endnu med at udplante mine Lathyrus, bor jo ved Vesterhavet, og vejret hér, kan godt af og til være lidt ´drilsk´.
  Håber der er stadig er ´show-Aurikler´ at få i løbet af ugen i Bilka, for sidste år traskede jeg hjem i nedtrykt sindstilstand, pga. de var udsolgt !!
  god søndag aften.
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Regnvejret her i eftermiddag reddede mine lathyrusplanter fra at blive plantet ud i dag. De har stået i drivhuset længe og er faktisk ikke så høje, men drivhuset er ikke så stort!
  De får, når regnen stopper, straks lov til at komme i jernkar med jernstativ og CD-krukkemuld - juhuuu... (står klar og venter)
  De planter, som skal stå direkte i jorden må vente lidt og vokse sig større. Det er en gammel have jeg har, og der er næsten ikke en plet jord mellem planterne uden erantis, skilla eller snepryd på denne årstid. Bladene skal ikke genere mine små lathyrus m.m., så de må nyde drivhuslivet lidt endnu.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. Kære Claus

  Super ide at udgive en bog om sommerblomster, som også bør indeholde ideer til sammensætninger. Jeg har en bog som er et godt opslagsværk, men sammensætningerne falder ikke lige i min smag - de fleste ser for rodet og broget ud i forhold til farvesammensætninger. Hvad med at udgive en bog om kolonihaver? Jeg ved godt du gør dig i industrielle mængder, men hvis man bare æææælllsker have og ikke har så meget plads, kunne det være rart med ideer til mindre vækster både i højde og drøjde :) .

  Mon mine staude Lathyrus kan /skal knibes ? De er blevet mega høje i vindueskarmen og har svært bære deres egen vægt ?

  Jeg nævner det igen og igen...fantastisk Blog du har.

  Mange hilsener Vipse

  SvarSlet
 6. Önskar en fortsatt fin söndag!
  Kram Emma

  SvarSlet
 7. Mine er først blevet pottet om i dag og slet ikke så store som dine endnu ;0)

  SvarSlet
 8. Jeg er så tilfreds med mine :-) De er blevet nippet flittigt, har skudt fantastisk godt, men er stadig ikke højere end ca. 7-10 cm. Til gengæld har de mange sideskud og virker ret tætte og kompakte i det.
  Toppene anede jeg ikke man kunne plante på ny, så de røg i salaten i stedet, men tak for tippet. (De smager jo fantastisk fint og dufter skønt).
  Jeg har rigtig mange planter, flere end jeg tror der er plads til, så jeg overvejer lige nu at bruge dem som gave til en fødselsdag i begyndelsen af maj, sådan lidt hjemmegjort og klar til udplantning.

  Jeg vil nok vente en uge eller to endnu med at plante ud på friland.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 9. tak for altid god inspiration og gode tips.
  Jeg har også sået mine egne latyrus, indenfor.
  Hvor mange gange må man knibe den ? og er det kun lathyrus du vil plante ud nu eller ?

  SvarSlet
 10. Mine får nu lov at blive i drivhuset lidt endnu, men de ser nu også ud til at stortrives med det og er nogle fine buskede størrelser allerede. Og deres kommende voksested er ikke helt klar endnu. Lige et spørgsmål; gør du noget specielt for at få lathyrus til at trives i krukker? Jeg har prøvet de sidste par år, men de bliver aldrig rigtig gode.
  Mange hilsner

  Trine

  SvarSlet
 11. Hej Claus

  Så er der plantet ud i 3 krukker i den gode pottemuld fra Bilka. Har foræret nogle til naboens datter i fødselsdagsgave. Vi ser frem til blomsterfloret. Tak for inspirationen. Mvh Rikke Møllebjerg, vejle

  SvarSlet