Godt begyndt er halvt fuldendt

Mon ikke, at de fleste ved det; at det ofte er de indledende foranstaltninger, der tager tid, når man begynder på et projekt. Tænk blot på, hvis man for eksempel skal til at male gamle vinduer. Så går der rigtig lang tid med at pudse ned, før malingen kan lægges på.

 

20120508_154639

 

Sådan er det også i haven, når det gælder blomstrende bede. Her er det også vigtigt at starte på ’bar bund’, når der skal plantes. Det bør luges grundigt og jorden rengøres, før der plantes.

Hvert forår luger vi i bund, inden eventuelle huller plantes til. Det betyder så, at lugningen resten af sæsonen kan holdes på et minimum.

 

Vi er så heldige at bo et sted, hvor ukrudtsfrø sjældent kommer flyvende ind, og da vi efterhånden år efter år har fjernet uønskede vækster, inden de såede sig selv, er ukrudtsproblemet til at overse her.

13 kommentarer:

 1. Det ser jo dejligt ud når det hele er klar til at blive plantet til og ja det med at få luget i bund er et must.

  men Claus jeg bliver jo helt bange for de "Store" huller... ;) godt jeg ved du har en masse til at skrue ned :)

  Det ser jo godt ud i dine bede

  SvarSlet
 2. Er kommet til at så så mange af dine valmuer, at det næsten er umuligt at luge. De er tyndet ud 3 gange, og tænk det gør lige ondt hver gang, jeg hiver en op.

  SvarSlet
 3. Hej Claus.

  Ja nogle er mere heldige end andre,men du skal da ikke savne noget, jeg deler gerne ud af mine mælkebøtter. Når jeg har renset nogenlunde ud i haven, kommer frøene flyvende ind fra markerne, så jeg kan gå og glæde mig til næste år.Men udsigten over markerne er det værd.

  Mange hilsener Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 4. Gid der ikke kom noget flyvende ind over min hæk...........men jeg må hvert år undre mig over hvor alt det uønskede dog kommer fra, det er som om min jord bare er ekstra god til at få alting til at spire. Det gælder så heldigvis også alt det der gerne må så sig selv - noget for noget. :o) Men ind i mellem synes jeg godt nok der skal luges en del. Heldigvis er de fleste af mine staudebede netop godt begyndt og tæt besat, så her er opgaven overkommelig, men alle andre steder har jeg ind i mellem en fornemmelse af at ukrudtsfrø suges ind i industrielle mængder..........

  SvarSlet
 5. Hej Claus,
  Ja, idag har jeg været ude at fjerne mælkebøtter. Jeg mindes ikke, at jeg havde så mange sidste år. Det skyldes nok at nabohuset det meste af sidste år stod tomt, og græsset, og dermed mælkebøtterne, ikke blev klippet inden de smed frø.
  Men det ser rigtig godt ud i din have - det kan vi jo se på dine videoer og billeder fra haven.
  Jeg har et bed som til efteråret skal tømmes for stauder og renses i bund. Her er det skvalderkål som kilder mine stauder under fødderne.
  Min kone synes skvalderkål er fantastisk, og jeg er tildels enig, men så er det i min salat.

  SvarSlet
 6. Vilket härligt foto. Och så långt dina pionplantor kommit. Det skall bli spännande och se vad det är för sorter.

  SvarSlet
 7. Your are such a lucky man have no weeds in your garden. It's amazing to see there are no lost of the frost to see in your garden. Beautiful gardenvieuw.
  gr. Marijke

  SvarSlet
 8. Ja, det er dejligt med "rent løv at trutte i" :-)

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Du er en heldig mand. Jeg har dage, hvor jeg er så edderspændt rasende, at jeg er tæt på, at flå alting ud af min have og så græs, da jeg har naboer på alle sider med rå mængder af meget invasivt ukrudt. Jeg har ikke noget mod at luge grundigt et par gang om året, og pille lidt i jorden jævnligt, men det er ganske enkelt langt mere tidskrævende, end jeg kan klare, når der ikke bliver luget overhovedet på den anden side af hegnet. Ville ønske at jeg kunne komme med en positiv og munter bemærkning, men det er én af "de dage", hvor jeg har fråde om munden.

  SvarSlet
 10. Nu bliver jeg altså helt misundelig. Ukrudtsproblem til at overse. Drømme, drømme.
  Jeg kæmper dagligt med brændenælder, mælkebøtter, skvalderkål, tidsler, hønsetarm, mælder, senegræs og græs. Heldigvis er ikke al slags ukrudt på de samme steder i min gamle landhave, så kan jeg variere arbejdet:) Det eneste ukrudt jeg ikke har er padderokke, dertil er min jord for god.
  Lykkeligvis har jeg bildt mig selv ind, at jeg godt kan lide at luge:))
  Mange hilsner Lotte

  SvarSlet
 11. "inden eventuelle huller plantes til"! HA! Det problem er da vist til at overse :-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 12. Indledende foranstaltninger. Åh jo. Jeg sidder lige nu i læ i mit lille plantehus og kigger ud i haven hvor regnen siler ned. Er i den indledende fase kan man roligt sige. Jeg har i to uger gravet og bortkørt adskillige trailer fulde af jord. Har hentet grus og anlagt en rund terasse af gamle bro- og chaussésten, og udenom anlagt et godt en meter bredt bed hele vejen rundt bortset fra en lille "indgang". Lige nu vender jeg jord og blander Champost® og andre gode sager i. Jorden var fuld af brokker og rødder så jordforbedring var påkrævet. Jeg regner med at kunne plante i morgen, og i en krog i haven står masser af roser og stauder og venter på at "flytte ind". Behøver jeg sige at min "komposition" af bedet er stærkt inspireret af en vis hr. Dalby :-) Der er også investeret i et af de flotte høje jernstativer de havde i bilka. Når alt er på sin plads, vil jeg sætte mig på terrassen med en kop kaffe, nyde synet og forventningens glæde, alt imens jeg forsøger at ignorere min ømme krop. De indledende foranstaltningen kan være hårde;-)

  SvarSlet
 13. Og en årsag til næsten ingen ukrudt er jo også den tætte beplantning... To fluer med et smæk :)

  Susanne, Nivå

  SvarSlet