Statur i haven

En plante, som altid bliver bemærket her i haven, er den utroligt dekorative kvan, Angelica gigas, med purpurfarvede skærme.

 

20120511_182108

 

Det er en meget anvendelig plante for alle, der holder af det vilde look i haven.

 

20120511_182115

 

Jeg har den flere steder i pænt store mængder, blandt andet i Flammebedet, hvor den er et perfekt akkompagnement til de brændte farver.

 

20100810_101046_blog

 

Desværre er den blot toårig: Første år danner den grønne blade, året efter kommer de skønneste blomster hen i juli (som vist på billedet herover), og så dør den.

11 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Skøn er denne Angelica gigas, en plante der meget gerne må indfinde sig i min have. Men man skal hvis på nettet for at finde frø til den, da den ikke findes ved de almindelige plantecentre. Jeg har ikke stødt på den.

  Knus herfra det midtfynske og håber i alle får en god dag ude i haverne, Pia

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Jeg så denne forrygende plante første gang i Anne Just´s have, og for mig var det en absolut show-stopper. Ovenikøbet var den besat af sommerfugle, hvilket gjorde den endnu mere interessant end den allerede er!. Ærgerligt at den kun er toårig ... only the good die young!
  Har ikke selv prøvet at have den i haven, men hvem véd ...
  God weekend, Kh, Iris.

  SvarSlet
 3. Jättevacker! Självsår den sig inte?

  SvarSlet
 4. Der er simpelthen,næsten, ikke nogt så skønt som at drikke sin morgenkaffe mens jeg kigger på hvad du har lagt af overraskelser på din blog. Jeg har altid en pen og papir ved hånden for er der nu en ny plante jeg skal overveje til haven. Håber du får en dejlig dag i det Risskovske.

  De bedste hilsner
  Bettina
  Næsten Naboen fra Riisvangen.

  SvarSlet
 5. Denne var virkelig vakker!

  Ønsker deg en fin helg.

  SvarSlet
 6. Hej Claus.

  Den er også helt fantastisk. Især det at blomsten er pakket ind i fint violet papir :O)
  God weekend.

  Kh Marlene

  SvarSlet
 7. Firmaet Kvann kompagniet - http://www.kvann.dk/ - sælger blade, pulver og frø af planter indsamlet i Grønland. De har også lavet en meget flot kogebog "Mamaq" (betyder smager godt og udtales marmar). I alle retter indgår krydderiet, selv i isen, og det smager fantastisk.

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Nu kan du jo få alt til at se smukt og indbydende ud på billeder, men jeg så den i din have i sommers, hvor jeg var så heldig at blive lukket ind. Det er i sandhed en smuk og meget anderledes plante.

  SvarSlet
 9. Jeg har planter af den, som jeg regner med vil blomstre i år i min have. Det er bare så spændende. - og frø skal der tages af den, så jeg kan blive ved med at glædes over den i haven. Også kvanen Angelica purpurea 'Vicars Mead' vil blomstre i år. Dén er til gengæld en staude, så den får jeg forhåbentlig glæde af i mange år frem, der hvor jeg har valgt at plante den. Frøene fra begge er fra din have, Claus, så TAK for dem!

  SvarSlet
 10. Hej Claus,
  Jeg fik for efterhånden nogle år siden en håndfuld frø af dig under et besøg. Dem har jeg stor gavn af endnu, da jeg nu udvikler egne planter i massevis. Den helt røde er i år glippet, men jeg har masser af "Vicars Mead", som bestemt også er en fin selskabsplante, og som giver statur i haven. Jeg elsker generelt giganter, som Fx kvanen, mammutblad og Kæmpe skælvhoved.
  Jeg husker især sidste års besøg i din have for den enorme kvan du da havde. Rigtig god weekend. Michael

  SvarSlet
 11. Uha da, ligner sørme sådan en der kommer i min have, den mørke kommer også, og frøene ja de var fra haveguden himself (bogkøb) ;-)) ha' en dejlig dag ;-))

  SvarSlet