En kærlighedserklæring

Det kan ikke skjules, at jeg nærer en stor kærlighed til alle skærmblomster.

 

b 003

 

Derfor tåler planten her også et gensyn. Det er den dejlige Pimpinella rosea, hvis skønne skærme, jeg ser frem til hvert år, når de folder sig ud.

 

b 002

 

De fleste skærmblomster er hvide, og det er nok derfor, jeg holder ekstra meget af de rosa, for dem er der kun ganske få af.

 

b 001

 

Pimpinella kan sås fra frø, men som hos alle skærmblomster kræver det, at de er helt friske, når de drysses ud. Ellers udebliver spiringen.

 

NB. I får en video senere.

15 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Den er HELT vidunderlig!

  Jeg købte et par stykker sidste år, men de er desværre aldrig blevet til noget :-(

  SvarSlet
 2. Den er rigtig fin.. Er det en toårig plante eller kommer den hvert år..? Lige nu nyder jeg synet af skærme i min have i form af kørvel, røllike, gulerod og pastinakker. Jeg er selv helt vild med skærmplanter. Derfor er der også sået skærmdild flere steder i haven.

  SvarSlet
 3. Smukke skærme som er flotte i ethvert bed - er de gode og nogenlunde holdbare til buketter?
  Jeg er også vild med Kongekommen tror jeg de hedder og Fennikel er også fine.

  SvarSlet
 4. Vakkert. Har hvite i vår nyervervede hyttehage, men de røsker jeg opp. Hundekjeks kalles de her hos oss:)Kanskje jeg skulle la noen få stå igjen til jeg skal beplante rundt dem:)

  SvarSlet
 5. Hej Claus..Hvor er de bare smukke, ligesom ALT det andet du viser..Jeg elsker din blog, og får så meget inspiration til plantesammensætninger osv, herfra.Så tak for det selvom det kræver en del gravearbejde med alle de nye bede, der skal til ;) Kh Camilla.

  SvarSlet
  Svar
  1. :-) Jeg har det fuldstændig ligeså. Bloggen og bøgerne, især Mit haveliv og Den levende have er en kæmpe hjælp og inspiration.

   Slet
 6. Arghs, nu begynder han igen med de skærme og så kan jeg ikke sove om natten og har hverken rist eller ro. Men hvis Nette ikke kan få den til at gro, så er den nok ikke vild med min taghave.

  Men så han man jo henånde over de skønne billeder......

  SvarSlet
 7. De er virkelig skønne - gid jeg havde succes med dem.

  SvarSlet
 8. Super flotte. Jeg købte fire sidste år og der blev de ikke til så meget, men i år kan de måle sig med dine Claus ;-)
  Mine står i halv sol halv skygge sammen med pileurt og Comté de chambord roser samt tulipanen Black Hero, som stod i fuldt flor da skærmblomsterne begyndte at vise sin farve, superflot sammen.

  SvarSlet
 9. Ja, den er skøn! - Jeg har den også i haven og den blomstre så flot lige nu. - Men 'Chaerophyllum hirsutum var. roseum' er faktisk endnu flottere i min have - men det handler jo også om hvilken jord man har :-)

  SvarSlet
 10. ja skærmblomster kan bruges alle steder. Jeg har nydt vild kørvel og akelejer i vild sommerdans. Men det bal er desværre ved at være forbi. Nu er det om at være der med saksen så der ikke er kørvel overalt i haven næste år. Og vælge de akelejer der skal ha lov at sætte frø, det er som altid svært at vælge, især fordi jeg har sat en begrænsning på 20 stk. men alle de andre er jo osse smukke.
  Til Pia lad kun et par frøkapsler sidde på hver plante, så udpiner du den ikke, og høst dem nårm de liige begynder at åbne sig. En god ide er at så dem med det samme i en kasse eller et sted i urtehaven, for de spiger bedst efter lidt frost. Men pas på, det kan blive en besættelse at "lave" nye former og farver efter naturmetoden.
  Fortsat god rejse Claus
  kh Gunvor

  SvarSlet
 11. Den er bare så skøn. Jeg har den også. Min hvide kvan i krukke blomstrer nu. Det har den været 3 år om.

  Knus fra Janne i Greve

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Pimpinella er meget flot. Den vil gøre sig umådeligt godt i mit staudebed, som fortrinsvis er i blå, lilla og rosa nuancer. Jeg har set den hos Tina i Birkelse, bedre kendt som 'Staudemarken'. Det må være en fejl, at jeg endnu ikke har købt den.
  mvh Søren, 'Dybet 27'

  SvarSlet
 13. Måske én vi kan finde hos Bilka en dag...???
  Stor hilsen fra Marthe

  SvarSlet