Anne Just ville virkelig have glædet sig

Vi er mange, der kan sige, at det var Anne Just, der gav os det berømte skub. Uden hende var jeg nok aldrig blevet havemand, så jeg skylder hende i sagens natur rigtig, rigtig mange tak.

 

20120909_154607

 

Det ved jeg også, at der er rigtig mange andre, der gør. Nogle af dem er Michael og Anne-Mette fra Enghøj Staudehave, der den sidste lille halve snes år har skabt en helt fantastisk have på Bornholm.

 

20120909_154949 20120909_154731

 

De begyndte på en bar mark, og i dag bor den lille familie, der også tæller børnene Rosa og Viggo, midt i et blomstrende paradis.

 

20120909_154520

 

20120909_154512

 

At Anne Just er den store inspirationskilde, er tydeligt, og jeg kan godt sige jer, at Anne i den grad ville have glædet sig over at have været medvirkende til dette. Hun sidder med garanti og smiler stort i sin himmel.

 

20120909_154656 20120909_154303

 

Ofte er det sådan, at det er kvinden, der tager sig af blomsterne, mens manden koncentrerer sig om det mere formelle. Sådan er det ikke her. Anne-Mette fortæller, at Michael er den kreative kraft, selv om de selvfølgelig – som hun lige indskyder – diskuterer de forskellige tiltag.

 

 

 

20120909_153159

 

Anne-Mette er opvokset med have, men det forholder sig anderledes med Michael. Han er det, man i dag kalder en mønsterbryder.

 

20120909_153656 20120909_153557

 

Opvokset i en lejlighed og med fritidsbeskæftigelse som hiphopper og graffitimaler stod det ikke skrevet over Michaels vugge, at han skulle blive fuldstændig skudt i blomster.

 

20120909_153429 20120909_153310

 

Han blev uddannet bygningsmaler, men er i dag så forliebt i havelivet, at han kun har tid til at arbejde på halv tid - fra 8.00 til 12.00. Når han kommer hjem, er det ud i haven!

 

20120909_153344

 

Jeg er fuld af beundring over disse to  mennesker, der med flid og stor kreativitet har skabt et helt unikt sted.

 

20120909_153132 20120909_153033

 

En så blomstrende frodighed i september kommer, som de fleste ved, ikke af sig selv. Det er bare flot ...

 

20120909_152301

 

Jeg opfordrer alle, der kommer til Bornholm til at besøge dem. De åbner meget gerne havelågen, hvis man kontakter dem, skal jeg hilse at sige.

 

20120909_154118

 

Én ting er sikkert, og det er, at jeg besøger Anne-Mette og Michael igen næste år. Og jeg skal nok vise billeder igen.

 

Besøg Anne-mettes og Michales blog her.

13 kommentarer:

 1. Min haveinteresse startede også med 'Haven i Hune' udsendelserne, men har bestemt ikke nået de højder den bornholmske have viser. Skøn have - hvad skulle vi gøre uden dit pionerarbejde Claus? Alle de skønne haver ville vi aldrig få et glimt af, hvis det ikke var for dig. Vi var på Bornholm forrige år, derfor må denne flotte have på min liste over evt. feriemål ud i fremtiden.
  Hilsen,
  Lis, Ølsted

  SvarSlet
 2. Det ser bare fantastisk ud, så er der håb forude. Har boet på landet i to år og er også startet med bar mark. Til tider kan det virke håbløst og det kræver tålmodighed men selvfølgelig kræver det tid og nogle år at få det så frodigt. Vi må besøge dette pragtfulde sted for at få nogle gode råd. Jeg håber iøvrigt at du vil lægge et besøg forbi hos min bror på STRABO i Østermarie næste gang du kommer til Bornholm. Hilsen fra Bente som hver dag læser på din blog.Du gir en god energi, tak for det.

  SvarSlet
 3. Nej, hvor er det et skønt paradis, som Anne-Mette og Michael har skabt. Inspirationen fra Anne Just fornægter sig bestemt ikke og ganske givet har Annes have og virke sat skub i mange, mange menneskers haveinteresse :)

  SvarSlet
 4. Fantastisk flott hage! Hvor er du heldig som får reise rundt slik :) jeg har også latt meg inspirere av Anne Just, og var så heldig å få besøke hagen henne for 4 år siden. En evig kilde til inspirasjon!

  SvarSlet
 5. Super flot have. Hvad hedder den høje flotte græs med lyserøde aks ?

  SvarSlet

 6. Kære Claus

  Du er forhåbeligt kommet godt frem til dit overnatningsted og er klar til nye opgaver i morgen.
  Ja, jeg havde gættet rigtig, at det var disse dygtige unge mennesker som stod bag dette viunderlige paradis. Det er helt udtroligt hvad de 4 flittige hænder har skabt på den forholdsvise korte tid, når man tænker på, at de først har skulle finde ud af, at de interesere sig for haveverden. Godt gået.
  Det er helt sikkert en have der skal opleves live, men det største problem er alt vandet omkring denne skønne ø og jeg er ikke udstyret med svømmehud mellem tæerne. ØV. Men jeg håber på en ferie inden alt for længe. Jeg vil så glædes længe af de billeder du Claus, Jørn fra Havetid og Lene Bag havelågen har taget, men sandelig også deres egnen blog, men som til tider er næsten umulig at få lov til at lægge en kommentar på pga robot koden.
  God aften til jer alle og tak for kikket.

  Knus herfra det midtfynske, Pia
  SvarSlet
 7. Kære Claus, Anne-Mette og Michael.

  Jeg har kun været på Bornholm een gang, men blev fuldstændig og aldeles forelsket i klippeøen med den unikke natur og stemning. Der er rigtig mange gode grunde til at besøge Bornholm, og denne pragfulde have er endnu en oplagt grund og en perfekt "undskyldning" for at MÅ derover igen.

  Sikke en passion og ildhu, der her er blevet lagt for dagen. Jeg er også helt sikker på, at Anne Just ville have smilet et øre-til-øre-smil ved synet af dette blomstrende Hune-inspirerede paradis.

  Mønsterbrydere er noget af det sejeste i denne verden:o) Mon ikke Michael lige danser lidt hop-hop på havestierne engang imellem? Lidt grafitti på dueslaget kunne være ret sjovt:o)

  Ja, ingen tvivl om at Anne Just OG Claus Dalby har spillet og stadig spiller en kæmpe rolle i havefolkets bevidsthed. I kom og udfyldte et tomrum og et behov for dansk nytænkning. Lærerene kommer når eleverne er klare:o):o)

  SUUUUUUUK kære Pia Midtfyn, kun sølle 7 dråber vand fra oven, blev det til. Jeg har brug for et veritabelt øsepøsepjaskesjaskeregnvejr i flere dage...helst 48 timers nonstop regn i døgnet. Blomsterne sukker af tørst, - jorden er som cement. Og jeg skal altså sådan grave.

  Hav en rigtig god tur op gennem smukke Sverige, Claus.

  Tidligt-mørk-septemberlig hilsen

  SvarSlet
 8. Dejlige billeder, nu er jeg da endnu mere ked af, at jeg ikke kom dertil sidste sommer, hvor jeg var på Bornholm.

  SvarSlet
 9. Ååh vilken fantastisk fin trädgård ! Nu blev jag väldigt inspirerad. Ja där ligger mycket jobb bakom, det kan man se. Vilket lyxigt jobb du har Claus som får åka runt och se alla vackra trädgårdar. Ha en go tur i Sverige !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvarSlet
 10. Virkelig et overdådigt smukt sted. Det er bestemt heller ikke kommet af sigselv. Det er rigtig dejligt, at du bringer os alle disse billeder og hints om haven. Man kan jo ellers ikke vide, at den er der. Jeg har været på Bornholm en gang - for 45 år siden, så kanske det er på tide at komme en tur derover igen.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 11. Wow!
  For en inspirerende og vakker hage :D
  Nydelig anlegg i bunn, og flott og frodig beplantet over.

  Jeg har i flere år nå forsøkt å få folk mer bevist på at september er en flott hagemåned, og denne var virkelig et bevis på det. Mange her i Norge (av de mindre erfarne hageeierene) tenker at alt er over når de når september, og det er jo ikke sant!

  SvarSlet
 12. Sikke'n smuk og herlig have!! Jeg er solgt. Og at den er skabt fra den bare mark gør det da endnu bedre. Jeg har selv en mark, jeg drømmer om en have på. Så det her var "vand på møllen", om man så kan sige :-)

  SvarSlet
 13. Ih, hvor fin en have.
  Og hvor opløftende at det kan lade sig gøre i Danmark at se sådan et blomsterflor så langt hen på sæsonen.
  Dejligt at disse dygtige og venlige havesjæle har lukket dig ind og dermed alle os andre ... Det bliver jo ikke lige med det første at jeg kan komme til Bornholm.
  Men det føles lidt som at være der, med dine fine repotage-billeder Claus.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet