Dahliaerne er i hus

... sådan helt bogstaveligt! Knoldene er befriet for jord og står nu til tørring i det store væksthus. Ventilatoren kører og sørger for den rette ventilation.

 

claus20120928_150028 claus20120928_150049

 

Det er vigtigt, at knoldene og den jord, der stadig er på dem, tørrer helt, før knoldene gemmes hen.

 

Som bekendt skal knoldene overvintres frostfrit, men det er ikke kun minusgrader, der kan tage livet af dem. Er de for fugtige, er der stor risiko for, at de rådner. Og opbevarer man dem for varmt, kan det ske, at de tørrer ind. Nej, det er ikke nemt ...

 

claus20120928_150103

 

Nu har Kjeld Slot provokeret igen, sagde en af mine haveveninder forleden med et skælmsk blik og hentydede til, et indlæg, som Kjeld for nogle dage siden publicerede på sin blog under overskriften, Så er der porno igen.

 

Jeg må sige, at jeg har et had/kærlighedsforhold til dahliaer. Ligeså skønne de kan være, ligeså ‘uhensigtsmæssigt  kan de også tage sig ud. Jeg har oplevet haver blot med dahliaer, og så bliver det altså for meget for mig.

 

20100801_091111 20090907_084402
20090905_170213 20090824_100440

 

Der findes dahliaer – flerfarvede og/eller med blomster så store som middagstallerkener (englænderne kalder dem for dinner plates), og her står jeg af. Så er der for meget skydeblomst over dem.

 

20090824_095906 080808_170855_
20090829_142222 20090824_095725

 

Når jeg også elsker dahliaer, skyldes det, at de bestemt også ’kan’ noget – f.eks. skabe kulør i en ellers mørk tid. Men jeg er jo noget af en farvefascist, så her på matriklen anvender jeg kun dahliaer i farveafstemte sammenhænge og altid sammen med enten sommerblomster eller stauder.

 

Og lad mig så lige indrømme, at jeg også kasserer knolde, der fremviser blomster med en (efter min smag) uskønne farver eller former. Ud med dem. Af og til finder jeg dog et godt hjem til dem og forærer dem væk, men de kan også være så grimme, at ingen vil kendes ved dem.

 

Og hvorfor har jeg overhovedet anskaffet dem, vil nogen måske spørge. Jo, det skyldes, at man desværre meget ofte får noget helt andet end etiketten viser. Så er mit liv altså for kort til at være barmhjertig.

 

Her kan I læse, hvad Kjeld skrev.

4 kommentarer:

 1. Det er første år jeg har lagt dahliaknolde med "vilje", måske nok fordi jeg tidligere har fået indkøbt en knold og til min skræk opdaget, at den blev cirtongul med stænk af vinrød, eller det der var værre. På det tidspunkt havde jeg jo for længst smidt posen ud, men mente nu ikke lige det var den nuance jeg var faldet for...
  Anderledes har det taget sig ud i år, hvor jeg kun har haft en yndig lyserød en - fra Bilka. Der kom den forventelige blomst til syne allerede i midten af juli. De blomstrer endnu og de fylder godt mellem nogle stauder, der er ved at vokse til.
  Da jeg ikke graver knoldene op skal jeg heldigvis ikke tage stilling til blomstens videre skæbne.
  Næste år vil jeg helt sikkert bruge dahliaer på samme måde og krydse fingre for farven.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 2. I dag har jeg klippet alt det grønne og en masse knopper der ikke når at blomstre af knoldene. Jeg lader dem lige tørre lidt i jorden inden jeg graver dem op, for her på altanen er der ikke plads til for meget griseri med jorden :) Jeg har været utroligt glad for mine, selvom en af dem slet ikke nåede at blomstre.. Har haft fire forskellige og altså de tre af dem har været helt utroligt smukke. De to af dem har blomstret siden maj måned og ku godt være blevet ved lidt endnu, men jeg gider ikke vande mere såå.. nu er efteråret rykket ind på altanen her. Den sidste blomst er faktisk kæmpe, men jeg kan godt lide den alligevel og du kan se den ovre på min altanblog. Tak for tippet med at tørre jorden også, og så håber jeg bare at jeg har forhold der gør at de overlever vinteren. Måske i min kælder??

  God weekend
  Kh Henriette

  SvarSlet
 3. Åh.... det er jeg slet ikke nået til endnu ... nå mon ikke jeg når det ;0)

  SvarSlet
 4. Jeg hørte med et halvt øre om nattefrost i sidste uge så ræsede i kolonien for at beskytte mine dahliaer. Hvide svævende spøgelser i mine staudebede, var hvad det lignede ;) Jeg er meget alsidig med valg af dahliaer - som med mine tulipaner. De skal bare passe ind og gøre mig gad ved deres blomster - som flittigt kommer i vase. Snart må man jo ty til drivning for at få friske blomster :(
  Det er noget af en blæser du der har fået, Claus!
  Har fulgt samme metode og det virker fint. Deling er en luksus når de fede knolde kommer op :)

  SvarSlet