Frøindsamling

I går var jeg i haven for at indsamle en del frø, som nu står ved pejsen, så de kan tørre. Her er det kartebolle, Dipsacus, og den skønne røde kvan, Angelica gigas.

 

claus20121007_131616

 

Når de er tørre, drysser jeg frøene med løs hånd rundt omkring i haven, hvor jeg gerne vil have planterne. Kartebollen er den nemmeste, der villigt selvsår sig, og det er da også derfor, at jeg ikke blot lader den kaste frø, hvor den står, for så bliver det ganske enkelt for meget af det gode.

 

claus20121007_131619 claus20121007_131626

 

Noget anderledes er det med den røde kvan. Den drysser jeg også rundt omkring, men her skal man være ret heldig, hvis der af sig selv dukker planter op. Derfor sår vi også i bakker til udprikling næste forår. Det er en mere sikker metode.

 

Husk, at alle skærmplanter hurtigt mister spireevnen. De skal sås, lige så snart frøene er tørre. Det går altså ikke at gemme dem til foråret.

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say
that I have really enjoyed surfing around
your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed
and I hope you write again very soon!
Feel free to visit my homepage ... buy tobacco online

Anonym sagde ...

Kære Claus Dalbye!
Tak for de gode råd denne gang.
Det var netop disse planter som
jeg selv gerne vil så i min have.
Venlig hilsen Birgit.

Lisbeth sagde ...

Tusind tak for info, det var lige hvad jeg havde brug for at høre. Jeg står netop med en håndfuld frø af Angelica Gigas og vaklede mellem såning på stedet eller i bakker - og nu mens jeg skriver dette melder spørgsmålet sig om det er i bakker indendøre eller udendøre som du skrev om stauderne forleden?

Claus Dalby sagde ...

Kære Lisbeth - stil endelig bakkerne ud, så de får noget frost.

Lisbeth sagde ...

Tak for svaret Claus, det vil jeg gøre:-)

Anonym sagde ...

Vil det sige, at man også kan så bredbladet persille nu? Det er jo også en skærmblomst! Jeg synes nemlig den kommer bedst ved selvsåning fremfor at så den i foråret.

Kh Gitte ved Viborg

Anonym sagde ...

Her får kartebollerne nu lov at stå, fuglene især stillitser og dumpap elsker frøene, så det er god vinterfoder. Og en anden fordel ved dem, mosegrisene guffer rødderne ofte før de guffer vores grøntsager, så når kartebolleplanterne ser triste ud ved vintertide, så tjekker vi rødderene og fodrer mosegrise med "specielmad". effektivt. Den plante har mange kvaliteter.,.,
efterårshilsner Gunvor

Anonym sagde ...

Smart tip mht. mosegrise :-)
Min erfaring med rød kvan siger at den velvilligt sår sig selv på friland, men det har nok noget med jorden at gøre (?)

Kh. Lisbeth K