Juletazetter

Jeg husker, hvordan min bedstemor hvert efterår drev juletazetter, og duften vil altid minde mig om hendes hyggelige stuer.

 

24b-PaperwhitesNarcissusTagettaGrandPrimo-JANUARY[1]

 

I dag er der vist ikke så mange, der selv driver løg. Men jeg gør ... Både amaryllis, hyacinter og altså juletazetter.

 

20121027_103740

 

Jeg sætter løgene i grus i akvarieglas, hvis sider hindrer, at væksterne vælter. De bliver nemlig rigtigt hurtigt meget lange, når de kommer ind i varmen.

9 kommentarer:

 1. De er da også smukke - kan man mon købe løgene et eller andet sted lige nu? Eller er det for sent?
  For det er da en smuk tradition man kunne genoptage. Hvem elsker ikke friske blomster i den mørke vinter!

  SvarSlet
 2. Hi Pumpkin,

  juletazetter er pragtfulde. Deres intense duft er helt forførende og ligefrem for stærk for nogen.

  Ja, minderne om de kære, elskelige bedstemødre er tit forbundne med duftende blomsteroplevelser. For mit vedkommende er det umuligt at fejre jul uden masser af hyacinter.
  Duften af decembers første hyacinter, bringer mig altid på et trip down Memory Lane. Tilbage til barndommens juleaften, hvor min bedstemors lange rækkker af hyacinter i forsatsvinduerne duftede himmelsk. Hun formåede altid at drive løgene, så deres skønhed og duft lige præcis peakede på selveste Juleaften.

  Den svimlende duft af hyacinter, blandet med den friske, krydrede duft af det fehårspyntede juletræ, står så levende og lysklar både på mit indre filmlærred og i min duft-erindring. Hvem der kunne få lov at genopleve dette magiske juleeventyr set med barneøjne og følt med barnesind, her i voksenudgave... <3 <3

  Note til migselv: Husk at købe tazetløg til drivning!

  Græskarhilsner med juleminder
  fra den gamle krage på Mors

  SvarSlet
 3. Til Mette fra din navnesøster. Super Brugsen har amaryllis løg i denne uge til nærmest ingen penge.
  Sæt dem i et køligt værelse i første halvdel af november, vand kun sparsomt og de vil blomstre til jul.
  Har ingen erfaring med tazetter, de dufter så kraftigt at jeg får høfeber når jeg er i stue med dem.

  SvarSlet
 4. Du kan tro vi driver løg her. Karmene er spækket med hyacinther, amaryllis og tazetter :) Det er nok gået op for de fleste jeg er bidt af et galt løg - "the nutty bulb lady" udpegede en ekspedient mig i England. Tror sgu Tanten og jeg er indkodet med samme duftskemaer:) Som lille sov jeg under juletræet for at få al duften med inden træet forlod os. Ville ikke undvære Julens dufte for noget i verden...

  SvarSlet
 5. Hej til alle løg- og juleelskere.

  Jeg har gennem mange år haft en del amaryllis. Men jeg "dyrker" dem ikke. De står i flere vindueskarme og blomstrer, når de selv har lyst. Og så nyder jeg dem der. Juletazetter var et godt hint - dem vil jeg forsøge mig med at "drive". Og det er en god ide i de dybe glas. For dem jeg normalt køber bliver ganske rigtigt meget lange og vælter. Hyacinter er meget overvældende i duft, så der begrænser jeg mig til nogle få stykker. Jeg husker også nogle små røde tulipaner fra min barndoms jul. De stod ganske rigtigt mellem forsatsvinduerne og hyggede om os.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 6. P.S.
  Der skal naturligvis stå, at jeg ikke "driver" på mine amaryllis. De passer sig selv. Jeg tager somme tider sideløg fra. Jeg har nemlig en enkelt, som jeg har arvet for mange år siden - og den farvevariation har jeg ikke set i handelen.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 7. Jeg skulle nok have været mere tydelig - jeg mente tazetter og ikke amarylis - amarylis kan man jo nærmest finde i hver en netto eller fakta i disse dage, men har ikke set tazetter :)

  SvarSlet
 8. Jeg har så stort forbrug af Tazetter og hyacinter i december at jeg ikke har plads til at drive dem. Her ville det være godt med forsatsruder som Tante Grøns bedstemor og min mor havde, så de ville holde længere og ikke blive ranglede.
  Jeg elsker tazetter og har prøvet at drive dem selv, men de er så billige op mod jul at jeg snupper de færdigdrevne i store mængder.

  SvarSlet
 9. Hej Claus

  Herovre er der ingen Amaryllis eller Hyancinter eller Tazetter at spore nogen steder!
  Til gengæld står den på stedmoderblomster og primulaer.

  Jeg savner dog lidt de klassiske løg som jeg er vant til. Har altid en amaryllis eller to i stuen og enkelte hyacinter - men dem er jeg håbløs til at få frem på det rigtige tidspunkt. Har ellers prøvet forskellige tricks. Egentlig kan jeg ikke så godt lide Hyacinter pga. den stærke duft, men min mand elsker dem, så for hans skyld ...

  Tazetterne er jeg ikke bekendt med - men hvor er de fine! Lige mig :-) Dem bliver jeg nødt til at få opstøvet på en eller anden måde. Godt fif med akvarieglas :-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet