Nu skal jeg dyrke iris!

Der er mange former for iris, men de skønneste er altså Iris germanica. I ved, dem Monet havde i sin have, og som man ser overalt i Sydeuropa.

 

20121013_150037

 

Herhjemme kan man også dyrke dem, men det er vigtigt, at de står varmt, og at rhizomerne (de aflange rodknolde) ligger i jordoverfladen, hvor de kan blive bagt af solen. Desuden skal de plantes på et sted med meget dræn.

 

 

Disse forhold har jeg svært ved at byde de skønne iris. Troede jeg ... Men så kom jeg til at tænke på, at jeg blot kan plante dem på grænsen mellem stenmelsstierne og bedene. Ind mod jernkanterne, men altså i gruset.

 

Hvad siger I til sorten ovenfor? Den hedder ‘Rasberry Wine’. Dårende dejlig er den.

 

Glæder mig meget til at se, hvordan det kommer til at virke. Jeg tror, det bliver smukt, og jeg har selvfølgelig fundet nogle farver, der matcher blomsterne inde i bedene.

9 kommentarer:

 1. Claus!mine iris staar lige blomst nu ,jeg har plantet dem et sted som kan ligne dit flammabed eller der hvor der er blevet muret i disse dage som du jo har vist os. Sneglene elsker blomsterne saa jeg er i vild kamp ,jeg glaeder mig til at se alle de dejlige iris i blomst !!held og lykke ,det bliver en fest for ójet!!!Hilsen A. Bonaerensis

  SvarSlet
 2. Det blir sikkert flot. Den er skøn den du viser her.

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Hvor er den smuk, sikken et spil der er i den lilla farve, den måtte gerne slå sig ned her hos mig.
  Man kunne håbe på at den fandt vej til Bilkas borde, hvor ville det være skønt.

  Sikken et vejr regn regn regn alt siger SUMP SUMP, man bliver virkelg lidt trist når man ved hvor mange ting man gerne vil have lavet derude inden kong vinter holder sit indtog.
  Rigtig god dag til dig Claus og alle dine dejlige hjælpere, men også til alle i andre "HAVETOSSER".

  Knus herfra det midfynske, Pia

  SvarSlet
 4. Meget, meget flot iris, som du forhåbentlig får held med!
  Lige nu blomstrer mine mørkeblå stormhat Spark's Variety, som du foreslog til Bilka. Hvor er den bare utroligt blå og meget velkommen til alt det rust/gyldne i min have nu. Jeg skulle bare ha købt nogle flere af dem...De andre stauder fra Bilka har også været helt på toppen. Tak for dit Bilka-initiativ, som gør Danmarks haver kønnere.

  SvarSlet
 5. Ganske enkelt superflot. Glæder mig til at følge projektet og hvordan dn arter sig, for så kunne den blive et emne i min have.

  SvarSlet
 6. simpelhen bedårende!

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Ja, det er en bedårende Iris!
  Kan godtforstå du faldt for den!
  hilsen jmn

  SvarSlet
 8. Så spännande experiment! Vackert med blomster i gränslandet. Har en grusyta som ska mjukas upp, känner mig inspirerad av din planteringstanke!

  SvarSlet
 9. Det er virkelig en flot farve Claus!

  Den tror jeg vil passe ind i de fleste bede, fordi den er så mørk. Glæder mig til at se dens dybde og struktur hos dig.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet