Så skal der sås

Fra i morgen skal jeg i haven, og jeg glæder mig rigtig meget, for der er stadig rigtig mange gøremål.

 

080608_10700_ claus20120515_060034

 

Blandt andet skal vi have sået judaspenge, Lunaria, hvis frø har ligget til tørre i deres skulper herinde i varmen.

 

claus20120515_144308

 

Vi sår i priklebakker, og frøene vil givetvis først spire næste forår, når det bliver lunere i vejret. Dog vil de først blomstre i 2014, fordi det er en toårig vækst.

 

claus20120515_143809

 

Det skønne er, at judapenge blomstrer samtidig med tulipanerne, og de udgør et perfekt partnerskab.

9 kommentarer:

 1. I starten af efterårsferien såede jeg lidt forskelligt i bakker, men til min skræk har jeg set, at nogle af frøene har spiret. Heldigvis ikke Miliegræsset som jeg efter at have set det her på bloggen slet ikke kan leve foruden. Jeg forestiller mig ikke, at de små spirer kan klare en hård vinter?
  Forårsbillederne er såååå skønne!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 2. Tak for tippet - har netop frø til judaspenge i arkivet, så jeg må i gang :-)

  SvarSlet
 3. Kære Claus.

  Kan man overhovedet l-e-v-e uden judaspenge?? Jeg kunne ikke.

  Lunariahilsner

  SvarSlet
 4. God morgen,

  Jeg holder også meget af judaspenge - men jeg må tilstå, at jeg har dem i haven pr. naturmetoden - de smider selv frø, og så nyder jeg dem, der kommer af sigselv. Min svigerfar havde dem i hvide i sin have - en mutant måske. Jeg har desværre ikke fået nogen af dem flyttet hjem i min egen have. Og nu er det for sent.

  Skønne, skønne forårsbilleder.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 5. Kære Claus

  Når nu du lufter din begejstring for judaspenge (som jeg til fulde deler) må jeg lige sikre mig, at du kender deres nære slægtning, Vedvarende Måneskulpe?

  Det er en staude med hjerteformede blade og et væld af velduftende lyslilla blomster allerede i maj-juni. En plante, der burde forårsblomstre i enhver have. Jane Schul bl.a. har udtrykt sin begejstring for den, men den er mærkeligt nok ikke er hverken særlig kendt eller udbredt. Den kan selvfølgelig koldsås nu lissom judaspenge

  Den skyder tidligt på foråret med stærke, lysegrønne stængler og smukt hjerteformede blade. Og allerede i maj kommer den med et væld af velduftende, svagt lyslilla blomster, der sidder samlet i grupper. Den er helt bedårende og overvældende med sin livskraftighed og blomsterpragt på et tidspunkt, hvor de fleste stauder først så småt begynder at stikke de første grønne skud op over jorden. De sart lyslilla blomster lyser op – også i skumringstimens halvmørke. Svenskerne kalder måneskulpe for Månviol, hvilket vidner om, at de enkelte blomster kan minde om lyslilla violer – og at de dufter vidunderligt.

  Hvis du ikke har den – så ville jeg tro, at den kunne blive et must i din have.

  Venlige hilsner
  Tine Albinus

  Ps. Du kan se mere om måneskulpen her: http://www.albinusfro.dk/shop/maaneskulpe-vedvarende-230p.html, hvis det har din interesse.

  SvarSlet
 6. Kære Tine,

  Jo, jo da - den kender jeg godt. Men efter min bedste overbesvisning har det slet ikke den samme yndefuldhed, som den toårig. Men smag og behag er jo forskellig.

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Du har ret i, at i en konkurrence om yndefuldhed, ville judaspengene sikkert vinde, fordi de er så lette og luftige i deres opbygning. Heldigvis behøver de ikke konkurrere – selv ville jeg ikke undvære hverken den lilla eller den hvide judaspenge eller måneskulpen med de hjerteformede blade i min have :-)

  Ha’ en god dag,

  MH Tine

  SvarSlet
 8. Judaspenge er så sjove - også for børn. Der er noget med de der frøkapsler som fascinerer både store og små.
  Jeg elsker dem, både fordi de er flotte i sig selv og fordi jeg mindes min barndom hvor det var en af de planter jeg for alvor gik op i.

  Tak til Tine for tips om andre fine planter der minder ... og tak for tip om forsåning indendøre Claus.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 9. Tak for dine mange fantastiske pips. Skal Verbena bonariensis også sås nu?

  Bedste hilsner
  KL

  SvarSlet