Det ser ikke godt ud

Hvis der er noget, som stort set ikke interesserer mig, er det plantesygdomme. Og jeg tror da også, at det er første gang, jeg berører dette emne. Og det skal heller ikke komme til at gentage sig ret ofte. Det lover jeg.

 

Mange af jer har sikkert hørt om, at buksbom de senere år er blevet angrebet af en rigtig træls svampesygdom, der gør, at buskene visner.

 

claus20121126_145338

 

Her er nogle af min krukkedyrkede buksbom, og de ser jo rigtig trælse ud. Desværre tror jeg ikke, at der er den store chance for, at de kommer sig.

 

claus20121126_145331

 

Derfor vil jeg næste år udskifte dem med taks, for jeg kan ikke undvære det formklippede.

 

Kunne godt tænke mig at høre, om jeres buksbom også er blevet angrebet.

33 kommentarer:

 1. jeg har også flere der ikke ser godt ud, der ser dog ikke så slemme ud som dine, men jeg tror nu også at jeg smider dem ud ØV! Anne Gine

  SvarSlet
 2. Mine buksbom er heldigvis ikke blevet angrebet endnu.
  Jeg krydser fingre og håber.
  Mette

  SvarSlet
 3. Sygdomme er der ikke meget sjov ved så jeg forstår godt at det ikke interesserer dig meget, men det er godt at du forholder dig til dem;)) Hvor er det ærgeligt at dine buxbom er angrebet, er det mon kun dine buxbom i krukker?
  Jeg har været ret nervøs for mine buxbom, men de ser fine ud nu og jeg krydser fingre og håber at de aldrig bliver syge.

  SvarSlet
 4. Sidste år frygtede jeg at mine var blevet angrebet af nyindkøbte buksbom fra Bauhaus, men heldigvis viste det sig kun at være en forskrækkelse, det var udtørring der var skyld i miseren. Men som konsekvens indføres der ikke nye i haven og jeg laver alle mine selv, sidste år 300 stiklinger og i år over 500 stiklinger har jeg taget. Men jeg frygter virkelig denne svampesygdom, og håber jeg kan slippe udenom. Ellers må jeg også vende mig til taks, er ikke just det rigtige valg til et parterre.

  SvarSlet
 5. Øv, øv hvor ærgerligt.

  Jeg har købt 4 nye i år, fra to forskellige planteskoler. Der er heldigvis ikke nogle af hverken de nye eller mine gamle er blevet angrebet.

  I år jeg jeg også købt to kristtjørn kugler Ilex crenata, de ligner buksbom meget. Du kan se dem her: http://frafroetilblomst.blogspot.dk/2012/11/krukker-i-novembersol.html

  SvarSlet
 6. ingen angreb her. Vi boer heldigvis lang fra andre buxbomejere, så smitten når forhåbentlig ikke os. jeg køber heller ikke nye, men laver dem selv
  pt til en lang hæk der skal danne grøn væg i haven, og taks er lidt for mørk til det syntes jeg.
  vinterhilsner Gunvor

  SvarSlet
 7. Inget elände på buxbomen här heller, peppar peppar. Men det härjar på kyrkogårdarna i närheten...

  SvarSlet
 8. Hej Claus
  Det ser da ikke rart ud, vores er da heldigvis flotte grønne og uden sygdomme endnu, håber du redder nogen af dem, kan man ikke få noget til at bekæmpe sygdommen med ?
  Mvh Jesper Svendsen
  Www.koihaven.dk

  SvarSlet
 9. Hej Claus.
  Øv hvor træls...
  Her er mine store buksbom heldigvis ikke angrebet.
  De er også plantet direkte i jorden.Har aldrig oplevet sygdom i dem
  Ved ikke om det har den store betydning om de er i krukker eller direkte i jorden

  SvarSlet
 10. Jag har ingen buxbomshäck längre. Fick gräva upp den i våras då den var svårt angripen. Har flera trädgårdsvänner vars plantor "blivit sjuka". De regniga och fuktiga somrarna och höstarna de sista åren har inte varit bra för buxbom. En del personer försöker elda upp sjukdomen. Vi får se hur resultatet blir. Andra försöker med diverse medel. Det blir svårt att ersätta buxbomen. Tänk om denna fina växt som funnits sedan medeltiden kommer att försvinna helt? På Almen Kirkegård i Aalborg hade de vackra, låga thujahäckar. Men thujorna lär ju också fått sjukdomar som hotar dem. Lycka till med taxusplaneringen. Vilken taxus har du tänkt dig? Taxus media hillii eller?

  http://www.skanskan.se/article/20120703/HORBY/707029901/-/buxbomen-kan-raddas

  http://hannu-s.blogspot.se/search?q=buxbom

  http://1.bp.blogspot.com/-Jwr6FTQ7cew/T10Aypdxm2I/AAAAAAAABi0/P97HYDQEhvw/s1600/DSC_0927k.jpg

  SvarSlet
 11. Hej Claus Dalby.

  Jeg har 3 stk. i krukker & 2 plantet i jorden som ser sløje ud.
  gudskelov er mine buxbomhække fine.
  Tak for tipset med taks. Jeg syntes det er flot med formklippede.

  SvarSlet
 12. Mine buksbom har det heldigvis rigtig godt. Sidste år var jeg imidlertid noget bekymret, fordi et par af dem i krukker fik en masse gule blade; men en hidkaldt gartner mente, at misèren nok skyldtes udtørring og mangel på næring, og heldigvis havde hun ret. Efter at være blevet forkælet igennem et år har de det som sagt fint nu.
  Jeg har også i de seneste år haft dårlig samvittighed over ikke at have klippet dem ordentligt; men intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Nu tager jeg en hel masse stiklinger af disse mine sunde, men lidt sjuskede planter. planter, for jeg har læst på en aller anden blog for nylig, at det kan man godt så sent på året.
  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 13. Jeg har et stort bed med blandede småbladede sorter buksbom klippet i ovaler og kugler. Jeg havde et angreb forrige sommer - interessant - for mig i hvertfald, blev de 4 Faulker der står i bedet slet ikke angrebet -så tøv en kende med at sadle helt om fra bux til taks. Flere planter kom sig, men de slemt angrebne har jeg sendt på bålet.

  SvarSlet
 14. Hej Claus
  Jooee tak vi har haft vores tur! 4 kæmpe kugler (Lennarts, som det eneste i haven udover Perlehyacinther)røg en tur sidste år. Skoldede og kasserede krukker og jord, så startede vi forfra. Sygdommen er jo luftbåren så egentlig der ikke noget at gøre. Synes jeg læste der var røget 15 km hæk i Sofiero.

  SvarSlet
 15. Kære Claus

  Øv og æv hvor er det ærgerligt med alle de smukke buksbom, som er gået ud. Jeg har et par stykker i krukke, som holder skansen.

  Jeg kan nu mægtig godt lide taks. Den mørkegrønne farve er vidunderlig smuk.

  SvarSlet
 16. Ja ja man har et princip indtil man tager et nyt :-) Troende at du ikke ville tale om dårlig domme i planter. Jeg oplevet desværre dette sidste år, hvor jeg skiftet en lille hæk ved terrassen ud med thuja men man kunne lige så godt have valgt taks. Har dog stadivæk lidt buksbom i haven da de ikke helt kan undværes. Har dog fået at vide at hvis man først har fået denne angreb, så må man ikke plante det samme sted eller i det samme jord, da smitte kan overføres vider det. Kender andre til dette?
  Både thuja og taks er begge nemme at klippe i former og figure. Rum delling selv i det små som fx mellem terrasse og græsplænene giver en god effekt, og kan varmt anbefalet. rohdesgarden.blogspot.com

  SvarSlet
 17. Kære Claus.
  Min eneste buksbom står frisk og fin, heldigvis, og med mange ny skud. Måske skulle jeg forsøge at følge Henrik´s eksempel og selv prøve at lave nogle små planter, så der er noget at erstatte med i sygdomstilfælde.
  Ærgerligt at der ikke findes en form for forebyggelse.
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 18. Hej Claus,

  Jeg har ikke før hørt om svampesygdom i forbindelse med buksbom. Jeg har - hele - 3 stk. En direkte i jorden, og 2 i krukker, og alle ser heldigvis grønne og fine ud. Jeg har også prøvet en meget brun buksbom - men det var manglende vanding i vinterhi, så nu står de to krukker ude hele vinteren.
  Jeg er glad for at være gjort opmærksom på det, så kan jeg "holde øje" fremover. For det er helt sikkert: de skal bare ud, når de ser sådan ud. Ellers risikerer de vel bare at "smitte" andre - kan de for øvrigt smitte andre planter end buksbom?

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 19. Hej igen,

  Hvordan laver man selv stiklinger af buksbom? - det ville være dejligt selv at kunne det. Og det lyder jo til, at flere her på bloggen har haft stor held med det.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 20. Ja, det begyndte i sidste år og jeg fosøgte at sprojte forskellige fungicider for at bekæmpe det. Med uden succesen... Sidste sommer gik det ret flot med at brede sig ud (rejnvejr et god til svamper) - så besluttede jeg at eliminere buksbom i krukker og alle hækanlager i haven. Vi skal plante taks. Jeg håber, I kan forstår, hvad jeg forsøgte at sige, fordi det går ikke så flot med det danske sprog.

  Jørgen fra Tyskland

  SvarSlet
 21. Og jeg glemte at skrive at buksbom , som har større blader, er mere resistentere end de sorter, som har små blader.
  Jørgen

  SvarSlet
 22. Godt tip Jørgen!
  Jeg mente nok jeg havde hørt at nogle sorter var mere eller mindre resistente.

  Formmæssigt kan man fint erstatte buksbom med taks, men det man kommer til at mangle er duften af buksbom, som i mine øjne er helt uunværlig.

  Sygdommen ses også rundt omkring her i England, men det er altså ikke alle buksbom der bukker under for det. (Endnu da).

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 23. Huff jeg har plantet masse buskbom i lange kikk og ganger og har flere store formklipt, de trekker opp alle lingjene i hagen og jeg er så glad i de. Jeg blir lei meg hvis jeg får denne sykdommen krysser fingrene har ikke sett noen tegn, men jeg bør nok sette igang med mere stikklinger. ha en fin dag!

  SvarSlet
 24. Se, hvis du nu havde købt dine buksbom i Bilka, så kunne du få dem byttet til laurbær og taks. De har grogaranti!
  Kh Mathias

  SvarSlet
 25. mine er også begyndt at blive brune. En katastrofe i en lille gårdhave hvor de er et bærende element. Jeg hr også tænkt på taks.
  Susanne

  SvarSlet
 26. Jeg har 2 som er blevet angrebet, har smidt dem ud i en fart, i frygt for smitte.
  mvh Lena

  SvarSlet
 27. Mathias Emil: Det havde vi - men den gælder ikke når sygdommen er luftbåren og opstår i din have - det sagde de ihvertfald til mig i Bilka Næstved

  SvarSlet
 28. hmmm ... så meget for den "garanti"!

  Medfølende hilsener, Lisbeth K

  SvarSlet
 29. Jeg har gud-ske-lov været så heldig at være forskånet for virus. Er uheldet ude, vil jeg anbefale at man i stedet for buxbom planter Ilex Crenata. Den ligner buxbom til forveksling. Jeg har selv en broget version, som jeg har købt i England og jeg troede i lang tid det var en buxbom, de ligner hinanden til forveksling. Småbladet og stedsegrøn, meget fin.
  Hej fra Lotte

  SvarSlet
 30. Hej Claus
  Min forhave er lidt stramt anlagt med poedede kuglekirsebærtræer i række. Herunder er der en klippet kasse af Buxbom og jeg har ved tre kæmpestore sten klippede buxbom som kugler. Jeg følger dem meget nøje, da jeg frygter, de måske er angrebet af et eller andet. Må jeg spørge, begynder det med at bladene bliver mistænkelige gullige/orange. De er ikke frisk grønne som før. Det er ikke bare grønne glæder!!!
  Er der nogen, der vil svare her på bloggen.
  Glad advendtshilsen til jer allesammen fra Bibi
  mailadresse: bibidahl@stofanet. dk

  SvarSlet
 31. Her i Hellerup er den helt gal. Mine rundbladede buxbom har fået en helt forkert rødorange farve, som om de lider en langsom tørkedød. De mere spidsbladede typer er stadig fine, sunde og mørkegrønne. Men den type har jeg set en masse dødeligt syge af i nabolaget, så det er svært med optimismen. På den anden side af Øresund er de hårdt ramt, så det var et spørgsmål om tid før smitten kom hertil fra Sverige. Erfaringerne fra England hvor de har haft "blight" i mange år er at der ikke er meget at gøre ved det. Trist, trist

  SvarSlet
 32. Kære Jørgen - jeg synes, at dit danske er utroligt flot.

  SvarSlet
 33. Kære Claus

  Tak for en fantastisk og inspirende blok.

  Jeg skal igang med min nye have i Højbjerg og vil meget gerne have buksbom hække omkring mine bede.

  Er det en god ide at plante andet istedet for buksbom ??

  Mvh. Thomas

  SvarSlet