Hvis der er noget, som stort set ikke interesserer mig, er det plantesygdomme. Og jeg tror da også, at det er første gang, jeg berører dette emne. Og det skal heller ikke komme til at gentage sig ret ofte. Det lover jeg.
Mange af jer har sikkert hørt om, at buksbom de senere år er blevet angrebet af en rigtig træls svampesygdom, der gør, at buskene visner.
Her er nogle af min krukkedyrkede buksbom, og de ser jo rigtig trælse ud. Desværre tror jeg ikke, at der er den store chance for, at de kommer sig.
Derfor vil jeg næste år udskifte dem med taks, for jeg kan ikke undvære det formklippede.
Kunne godt tænke mig at høre, om jeres buksbom også er blevet angrebet.
jeg har også flere der ikke ser godt ud, der ser dog ikke så slemme ud som dine, men jeg tror nu også at jeg smider dem ud ØV! Anne Gine
SvarSletMine buksbom er heldigvis ikke blevet angrebet endnu.
SvarSletJeg krydser fingre og håber.
Mette
Sygdomme er der ikke meget sjov ved så jeg forstår godt at det ikke interesserer dig meget, men det er godt at du forholder dig til dem;)) Hvor er det ærgeligt at dine buxbom er angrebet, er det mon kun dine buxbom i krukker?
SvarSletJeg har været ret nervøs for mine buxbom, men de ser fine ud nu og jeg krydser fingre og håber at de aldrig bliver syge.
Sidste år frygtede jeg at mine var blevet angrebet af nyindkøbte buksbom fra Bauhaus, men heldigvis viste det sig kun at være en forskrækkelse, det var udtørring der var skyld i miseren. Men som konsekvens indføres der ikke nye i haven og jeg laver alle mine selv, sidste år 300 stiklinger og i år over 500 stiklinger har jeg taget. Men jeg frygter virkelig denne svampesygdom, og håber jeg kan slippe udenom. Ellers må jeg også vende mig til taks, er ikke just det rigtige valg til et parterre.
SvarSletØv, øv hvor ærgerligt.
SvarSletJeg har købt 4 nye i år, fra to forskellige planteskoler. Der er heldigvis ikke nogle af hverken de nye eller mine gamle er blevet angrebet.
I år jeg jeg også købt to kristtjørn kugler Ilex crenata, de ligner buksbom meget. Du kan se dem her: http://frafroetilblomst.blogspot.dk/2012/11/krukker-i-novembersol.html
ingen angreb her. Vi boer heldigvis lang fra andre buxbomejere, så smitten når forhåbentlig ikke os. jeg køber heller ikke nye, men laver dem selv
SvarSletpt til en lang hæk der skal danne grøn væg i haven, og taks er lidt for mørk til det syntes jeg.
vinterhilsner Gunvor
Inget elände på buxbomen här heller, peppar peppar. Men det härjar på kyrkogårdarna i närheten...
SvarSletHej Claus
SvarSletDet ser da ikke rart ud, vores er da heldigvis flotte grønne og uden sygdomme endnu, håber du redder nogen af dem, kan man ikke få noget til at bekæmpe sygdommen med ?
Mvh Jesper Svendsen
Www.koihaven.dk
Hej Claus.
SvarSletØv hvor træls...
Her er mine store buksbom heldigvis ikke angrebet.
De er også plantet direkte i jorden.Har aldrig oplevet sygdom i dem
Ved ikke om det har den store betydning om de er i krukker eller direkte i jorden
Jag har ingen buxbomshäck längre. Fick gräva upp den i våras då den var svårt angripen. Har flera trädgårdsvänner vars plantor "blivit sjuka". De regniga och fuktiga somrarna och höstarna de sista åren har inte varit bra för buxbom. En del personer försöker elda upp sjukdomen. Vi får se hur resultatet blir. Andra försöker med diverse medel. Det blir svårt att ersätta buxbomen. Tänk om denna fina växt som funnits sedan medeltiden kommer att försvinna helt? På Almen Kirkegård i Aalborg hade de vackra, låga thujahäckar. Men thujorna lär ju också fått sjukdomar som hotar dem. Lycka till med taxusplaneringen. Vilken taxus har du tänkt dig? Taxus media hillii eller?
SvarSlethttp://www.skanskan.se/article/20120703/HORBY/707029901/-/buxbomen-kan-raddas
http://hannu-s.blogspot.se/search?q=buxbom
http://1.bp.blogspot.com/-Jwr6FTQ7cew/T10Aypdxm2I/AAAAAAAABi0/P97HYDQEhvw/s1600/DSC_0927k.jpg
Hej Claus Dalby.
SvarSletJeg har 3 stk. i krukker & 2 plantet i jorden som ser sløje ud.
gudskelov er mine buxbomhække fine.
Tak for tipset med taks. Jeg syntes det er flot med formklippede.
Mine buksbom har det heldigvis rigtig godt. Sidste år var jeg imidlertid noget bekymret, fordi et par af dem i krukker fik en masse gule blade; men en hidkaldt gartner mente, at misèren nok skyldtes udtørring og mangel på næring, og heldigvis havde hun ret. Efter at være blevet forkælet igennem et år har de det som sagt fint nu.
SvarSletJeg har også i de seneste år haft dårlig samvittighed over ikke at have klippet dem ordentligt; men intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Nu tager jeg en hel masse stiklinger af disse mine sunde, men lidt sjuskede planter. planter, for jeg har læst på en aller anden blog for nylig, at det kan man godt så sent på året.
Happy Gardening
Jytte
www.danishknitdesign.com
Jeg har et stort bed med blandede småbladede sorter buksbom klippet i ovaler og kugler. Jeg havde et angreb forrige sommer - interessant - for mig i hvertfald, blev de 4 Faulker der står i bedet slet ikke angrebet -så tøv en kende med at sadle helt om fra bux til taks. Flere planter kom sig, men de slemt angrebne har jeg sendt på bålet.
SvarSletHej Claus
SvarSletJooee tak vi har haft vores tur! 4 kæmpe kugler (Lennarts, som det eneste i haven udover Perlehyacinther)røg en tur sidste år. Skoldede og kasserede krukker og jord, så startede vi forfra. Sygdommen er jo luftbåren så egentlig der ikke noget at gøre. Synes jeg læste der var røget 15 km hæk i Sofiero.
Kære Claus
SvarSletØv og æv hvor er det ærgerligt med alle de smukke buksbom, som er gået ud. Jeg har et par stykker i krukke, som holder skansen.
Jeg kan nu mægtig godt lide taks. Den mørkegrønne farve er vidunderlig smuk.
Ja ja man har et princip indtil man tager et nyt :-) Troende at du ikke ville tale om dårlig domme i planter. Jeg oplevet desværre dette sidste år, hvor jeg skiftet en lille hæk ved terrassen ud med thuja men man kunne lige så godt have valgt taks. Har dog stadivæk lidt buksbom i haven da de ikke helt kan undværes. Har dog fået at vide at hvis man først har fået denne angreb, så må man ikke plante det samme sted eller i det samme jord, da smitte kan overføres vider det. Kender andre til dette?
SvarSletBåde thuja og taks er begge nemme at klippe i former og figure. Rum delling selv i det små som fx mellem terrasse og græsplænene giver en god effekt, og kan varmt anbefalet. rohdesgarden.blogspot.com
Kære Claus.
SvarSletMin eneste buksbom står frisk og fin, heldigvis, og med mange ny skud. Måske skulle jeg forsøge at følge Henrik´s eksempel og selv prøve at lave nogle små planter, så der er noget at erstatte med i sygdomstilfælde.
Ærgerligt at der ikke findes en form for forebyggelse.
Kh, Iris.
Hej Claus,
SvarSletJeg har ikke før hørt om svampesygdom i forbindelse med buksbom. Jeg har - hele - 3 stk. En direkte i jorden, og 2 i krukker, og alle ser heldigvis grønne og fine ud. Jeg har også prøvet en meget brun buksbom - men det var manglende vanding i vinterhi, så nu står de to krukker ude hele vinteren.
Jeg er glad for at være gjort opmærksom på det, så kan jeg "holde øje" fremover. For det er helt sikkert: de skal bare ud, når de ser sådan ud. Ellers risikerer de vel bare at "smitte" andre - kan de for øvrigt smitte andre planter end buksbom?
Kjærligst Hannemor
Hej igen,
SvarSletHvordan laver man selv stiklinger af buksbom? - det ville være dejligt selv at kunne det. Og det lyder jo til, at flere her på bloggen har haft stor held med det.
Kjærligst Hannemor
Ja, det begyndte i sidste år og jeg fosøgte at sprojte forskellige fungicider for at bekæmpe det. Med uden succesen... Sidste sommer gik det ret flot med at brede sig ud (rejnvejr et god til svamper) - så besluttede jeg at eliminere buksbom i krukker og alle hækanlager i haven. Vi skal plante taks. Jeg håber, I kan forstår, hvad jeg forsøgte at sige, fordi det går ikke så flot med det danske sprog.
SvarSletJørgen fra Tyskland
Og jeg glemte at skrive at buksbom , som har større blader, er mere resistentere end de sorter, som har små blader.
SvarSletJørgen
Godt tip Jørgen!
SvarSletJeg mente nok jeg havde hørt at nogle sorter var mere eller mindre resistente.
Formmæssigt kan man fint erstatte buksbom med taks, men det man kommer til at mangle er duften af buksbom, som i mine øjne er helt uunværlig.
Sygdommen ses også rundt omkring her i England, men det er altså ikke alle buksbom der bukker under for det. (Endnu da).
Kh. Lisbeth K
Huff jeg har plantet masse buskbom i lange kikk og ganger og har flere store formklipt, de trekker opp alle lingjene i hagen og jeg er så glad i de. Jeg blir lei meg hvis jeg får denne sykdommen krysser fingrene har ikke sett noen tegn, men jeg bør nok sette igang med mere stikklinger. ha en fin dag!
SvarSletSe, hvis du nu havde købt dine buksbom i Bilka, så kunne du få dem byttet til laurbær og taks. De har grogaranti!
SvarSletKh Mathias
mine er også begyndt at blive brune. En katastrofe i en lille gårdhave hvor de er et bærende element. Jeg hr også tænkt på taks.
SvarSletSusanne
Jeg har 2 som er blevet angrebet, har smidt dem ud i en fart, i frygt for smitte.
SvarSletmvh Lena
Mathias Emil: Det havde vi - men den gælder ikke når sygdommen er luftbåren og opstår i din have - det sagde de ihvertfald til mig i Bilka Næstved
SvarSlethmmm ... så meget for den "garanti"!
SvarSletMedfølende hilsener, Lisbeth K
Jeg har gud-ske-lov været så heldig at være forskånet for virus. Er uheldet ude, vil jeg anbefale at man i stedet for buxbom planter Ilex Crenata. Den ligner buxbom til forveksling. Jeg har selv en broget version, som jeg har købt i England og jeg troede i lang tid det var en buxbom, de ligner hinanden til forveksling. Småbladet og stedsegrøn, meget fin.
SvarSletHej fra Lotte
Hej Claus
SvarSletMin forhave er lidt stramt anlagt med poedede kuglekirsebærtræer i række. Herunder er der en klippet kasse af Buxbom og jeg har ved tre kæmpestore sten klippede buxbom som kugler. Jeg følger dem meget nøje, da jeg frygter, de måske er angrebet af et eller andet. Må jeg spørge, begynder det med at bladene bliver mistænkelige gullige/orange. De er ikke frisk grønne som før. Det er ikke bare grønne glæder!!!
Er der nogen, der vil svare her på bloggen.
Glad advendtshilsen til jer allesammen fra Bibi
mailadresse: bibidahl@stofanet. dk
Her i Hellerup er den helt gal. Mine rundbladede buxbom har fået en helt forkert rødorange farve, som om de lider en langsom tørkedød. De mere spidsbladede typer er stadig fine, sunde og mørkegrønne. Men den type har jeg set en masse dødeligt syge af i nabolaget, så det er svært med optimismen. På den anden side af Øresund er de hårdt ramt, så det var et spørgsmål om tid før smitten kom hertil fra Sverige. Erfaringerne fra England hvor de har haft "blight" i mange år er at der ikke er meget at gøre ved det. Trist, trist
SvarSletKære Jørgen - jeg synes, at dit danske er utroligt flot.
SvarSletKære Claus
SvarSletTak for en fantastisk og inspirende blok.
Jeg skal igang med min nye have i Højbjerg og vil meget gerne have buksbom hække omkring mine bede.
Er det en god ide at plante andet istedet for buksbom ??
Mvh. Thomas