Færre havebøger

 

I et af gårdsdagens indlæg skrev jeg blandt andet:

 

… I en tid hvor stort set alle andre forlag er holdt op med at udgive havebøger, er det dejligt, at interessen for mine bøger stadig er der. Så jeg bliver ved med at skrive og fotografere. Kan slet ikke lade være.

 

Her fik jeg en kommentar fra Karen:

 

Hej Claus
Din nye bog er som altid øverst på ønskesedlen.
Jeg undrer mig over din kommentar om at stort set alle andre forlag er holdt op med at udgive havebøger. Nu jeg tænker over det, har du sikkert ret, men ved du hvorfor? Jeg troede at haveinteressen var in og trendy... Eller er det slut?
Det kunne jeg meget gerne tænke mig at høre dig uddybe. Hvis du har tid :-)
Mange hilsener
Karen Riemenschneider

Kære Karen - det handler slet og ret om, at mine kollegaer siger, at de ikke mere kan sælge bøger nok til, at det er en rentabel forretning.

 

Mange af de bøger, der er kommet tidligere, har været af opslagsmæssig karakter, og her har nettet jo taget over.

 

For nyligt spurgte jeg lederen af Gyldensals fagbøger, om de kom med havebøger næste år, og hun svarede: "Nej, det overlader vi til dig."

 

Heller ikke Politikens Forlag eller Lindhardt og Ringhof - for at nævne de store - kommer med nye havebøger næste år, så vidt jeg har fået oplyst.

 

Der er de sidste par år udkommet havebøger, som fprlagskollegaer har været så flinke at sende mig til eventuel anmeldelse.

 

Jeg har tidligere skrevet om andre forlags havebøger på bloggen, men jeg har den politik, at jeg ikke vil skrive om en bog, hvis jeg ikke kan lide den. Så hellere lade være.

 

Nogle af de senere års havebøger har jeg simpelthen ikke vidst, hvad jeg skulle mene om. Hvem er egentlig målgruppen?, har jeg spurgt mig selv?

 

Nogle vil måske mene, at jeg kan sælge mine havebøger, fordi jeg er kendt, men det er jo en status, jeg har arbejdet for. Allerede da jeg udgav min første bog - Min krukkehave og senere Den levende have - var der stort set ingen, der vidste, hvem jeg var. Men de solgte alligevel og gør det stadig her mange år efter.

 

Jeg tror, at det handler om, at mine bøger ikke kun er opslagsbøger, men også fortæller en historie. Storytelling er vigtigt. Og så tæller billedsiden selvfølgelig også.

 

Jeg vil lige nævne, at jeg som forlægger næste år udgiver et par debuterende havebogsforfattere. Der skal jo ikke stå mit navn på alle havebøger.

 

Personligt synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, at antallet af havebøger i fremtiden bliver kraftigt minimeret.

 

Jeg har mange hyldemeter, og dem har jeg virkelig lært meget af. Jeg startede jo fra bar bund en gang og ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden bøgerne.

24 kommentarer:

 1. Kære Claus
  Jeg tror, at du har ret i, at vi havenørder søger praktiske oplysninger via nettet. Det er jo lettere end at slæbe en (stor) bog frem. Men det er også mit indtryk, at havenørder er æstetikere, og sådan nogle elsker bøger: Fine billeder og velskrevne tekster holder vi meget af. Derfor er dine bøger gået og går stadig som varmt brød.
  Og så er det jo ærgerligt, at forlagene ikke kender deres besøgelsestid. Heldigvis kan man få bøger hjem også over Nettet og have stor glæde af dem, hvis man kan en smule udenlandsk eller bare ved at nyde billederne, og så kender jeg mange, der lige som jegselv slæber bøger hjem, når vi er ude at rejse, ofte til favorable priser som fx de amerikanske, hvor forlagene nyder godt af et enormt marked og et meget lavere prisniveau end i Europa.
  Happy Armchair Gardening
  Der er altså ikke meget, som kan konkurrere med en god bog i skødet foran pejsen eller brændeovnen, når lemmerne værker efter arbejde og måske kulde i efterårshaven.
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Du skriver: "Jeg tror, at det handler om, at mine bøger ikke kun er opslagsbøger, men også fortæller en historie. Storytelling er vigtigt. Og så tæller billedsiden selvfølgelig også."
  Det mener jeg, du har ret i, og der er efter min mening en mere, som kan den kunst, og det er Birgitte Husted.

  Venlig hilsen
  Vibeke Kjeldsen

  SvarSlet
 3. Hej Claus,
  du kan hilse Jane Schul og sige, at jeg bare blev SÅ glad i sommer, da jeg fandt den seneste udgave af hendes bog "Hvilken plante hvor"..
  Jeg har lånt en ældre svend gange mange på biblioteket, for den var ikke til at drive op, ejheller antikvarisk.
  Nu ved jeg jo ikke, hvor mange eksemplarer, forlag vil have solgt for at det kan være rentabelt, men
  jeg er næppe alene om at være glad for at læse sammenhængende tekst, så de må da bare komme i gang.
  Nettet er nyttigt, men det kan -efter min mening- ikke stå alene.

  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 4. Å sette seg ned med en hagebok, bla fram og tilbake,stoppe opp, det er vakkert, det gir meg inspirasjon til å prøve, er uvurderlig. Bøker som kommer nesten direkte fra forlaget, har en lukt som ikke nettet kan gi. Jeg har sagt fra hva jeg ønsker meg til jul! Ha det godt! Anne

  SvarSlet
 5. Jeg synes det er så ærgerligt, at der ikke kommer ret mange nye havebøger til.
  Jeg elsker at sidde stille og rolig og læse(have)bøger, og har da også rigtig mange i reolen, som jeg har stor glæde af.
  Nettet bliver også brugt til opslag, men gode bøger er ikke til at undværre.
  Bøger der fortæller en historie er rigtig hyggelige og giver god inspiration, men jeg sætter også stor pris på diverse opslagsværker.

  Det jeg savner mest, når det handler om danske havebøger, er nogen der omhandler specielle plantegrupper, så jeg virkelig kan fordybe mig. Er dog godt klar over, at drømmen om sådanne bøger sikkert ikke kan opfyldes, da Danmark er så lille et land, at der ikke er økonomi i at udgive sådanne.
  Ved der findes mange bøger der behandler specifikke planteemner, hvis jeg bevæger mig over i udenlandske bøger, men da både mit engelsk og tysk kunne have været bedre end det er, er dansk noget lettere tilgængeligt for mig.

  SvarSlet
 6. Kære Claus.
  Dét jeg ikke kan finde svar på i mine, efterhånden mange, havebøger, søger jeg på nettet. Men det er jo ikke det eneste jeg bruger mine havebøger til, det er også inspiration i billederne, og ikke mindst i teksten, som jo ofte kan give én det skub der skal til for at komme igang med netop dén eller dén plante. Faglitteratur kan være tørt, men ledsaget af billeder giver det ofte større og bedre mening. Og naturligvis, alt efter hvad man søger i sin længsel efter viden. Når jeg bladrer i min fars gamle havebøger, er det tekst efter tekst, og i midten ca 20 sider med farveplancher. De giver svar på ens spørgsmål, og så alligevel er der mht enkelte planter, kommet ny viden til, siden disse tykke bøger blev skrevet i 40-50´ne. Og det er en meget interessant udvikling der er sket siden da, også mht. havebøgers indhold. Men vi mennesker har jo også ændret vores syn på haven og havearbejde. Engang var det en nødvendighed at ha´ en have, idag er det nærmest en gave. Og med haven i centrum, og den stigende interesse, skulle man ellers tro der så også udkom flere havebøger! Jeg kan ihvertfald ikke undvære bøgerne.
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 7. Vi kan slet ikke undvære havebøgerne og slet ikke dine :)

  SvarSlet
 8. Kære claus

  Havebøger kan man ikke få for mange af, især ikke hvis de er skrevet på et sprog som går lige ind i hjertet.
  Jeg kunne ikke undvære en af de mange bøger der står i reolen, de giver meget inspiration og viden til de forskellige ting og især til de lange vinterafterne hvor man ikke kan komme i haven er de guld vær.
  Det største problem er nok med mange af dem, at de kan være svære at tygge sig igennem og holde fokus på det skrevne og forstå indholdet i dem.
  Jeg tror det som er rigtig herligt ved dine bøger er, at de bliver skrevet så man forstår dem og kan leve sig ind i dem hvergang man åbner dem, plus de fantastiske billeder du altid disker op med gør at man bliver inspireret.(især nu hvor jeg ikke kan koncentrere mig ret længe af gangen om noget der er skrevet men som stadig nyder og sidde med en god bog).
  Men det kan være rigtig svært at finde gode bøger, når man kun har det danske sprog at benytte sig af, her gavner nettet jo en hel del, når man kan få de forskellige siderne oversat.

  Knus herfra det midtfynske, Pia


  SvarSlet
 9. Hej Claus,

  För mig verkar den danska marknaden mycket annorlunda än den svenska. Här ges det ut nya trädgårdsböcker och trädgårdstidningar i tid och otid, och det verkar finnas en aldrig sinande aptit för mer. Till glädje för oss trädgårdsnördar.

  Hälsningar
  Elin i Malmö

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Hvorfor man vælger dit eller dat vil altid være noget personligt og dermed subjektivt.

  Selv er jeg så begejstret både for dine bøger og din blog, fordi de kombinerer det stemningsfulde, smukke og spændende med det informative og lavpraktiske. Det er jo ikke os alle, der selv kan regne den helt ud. Dvs. at kombinationen af det skrevne og det billedlige gør dine bøger til noget i særklasse.

  Jeg benytter også nettet flittigt som opslagsbog, men der er nu ikke noget som at sidde og bladre i en bog. Igen og igen og igen og igen. Jeg har også andre havebøger, men der står nu Klematis på en hel del af dem efterhånden.

  SvarSlet
 11. Drömmar och inspiration, bäst i bokform! How-to-filmer på youtube, växtfakta på internet. UNIKA bilder och berättelser, som inte går att hitta på google, det är utmärkt. Längtar så efter den nya växthusboken. 500 sidor...mmmmm!

  SvarSlet
 12. Hej Claus!

  Æv, at de andre forlag ikke vil udgive flere bøger. Bare fordi du har specialiseret dig i det emne, behøver det jo ikke stå alene. Når konkurrence ophører forsvinder inspirationen også og vi står tilbage med en mindre udvalg...

  Det undrer mig at der ikke udgives flere havebøger om alt muligt. Det er som om man i Danmark mener det skal handle om enten grøntsager eller roser eller andre opslagsting, og så går man i stå nu hvor markedet er mæt på den front. (Dine bøger undtaget).

  Herovre i England hvor jeg pt. befinder mig, ser jeg mange andre slags havebøger på hylderne - og de levner alle plads til "The Storytelling". Tag f.eks. en ny bog jeg har fået foræret: "The Cotswold's finest Gardens" - en bog der gennemgår flotte haver i det område med både billeder og tekst samt lidt info om åbningstider. Tilsvarende bøger findes også om haverne fra Shakespeares tid etc.

  Hvorfor er der ingen i Danmark som f.eks. har lyst til at udgive en samling over de skønneste haver på Fyn - eller haverne på frilandsmusserne i landet eller hvad ved jeg?

  Det er ligesom om man glemmer at bruge sin fantasi og tænke lidt ud af boksen af og til.

  Når det er sagt, så er det klart at de engelske havebøger sælger bedre til lavere priser, fordi markedet simpelthen er så stort, det er jo trods alt verdensprogET.

  God kamp med de videre havebøger - også til alle de andre forlag. Jeg håber da de kommer tilbage på banen, så vi kan beholde et alsidigt udvalg. Ellers må du jo Claus, udvide dit sortiment endnu mere ... !

  Kærligst Lisbeth K

  SvarSlet
 13. Kære Claus,
  Jeg tror at konkurrenternes svigtende salg af havebøger også hænger sammen med kvaliteten. Der er mange havebøger som bare ikke giver merværdi at læse eller kigge i, hvis man er lidt ud over begynderstadiet. Ofte ser man desværre også dårlig billedkvalitet både i farvegengivelse og motiv. Der stilles store krav idag - også til havebøger. Hurra for din nye bog.
  mange hilsner Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 14. Hej Claus
  Har du overvejet at lave lettere bøger, her tænker jeg ikke på de små forkortede udgaver du har lavet. Men på en tyndere indbindning o.lign. Vi er nogle der har svært ved at løfte dine tunge bøger (jeg har piskesmæld). Det er et spørgsmål jeg har tænkt på længe. Måske man kunne lave en e-bog, så man kan se den på nettet eller på sin computer. Bare en tanke

  Maria

  Den eksperimenterende have

  SvarSlet
 15. @ Maria

  Alle mennesker har forkellige behov. Jeg selv elsker at sidde med en hardcopy med hold i, og vil i den forbindelse komme med et skørt lille lavpraktisk råd. Kvaliteten i "indpakningen" og papiret i bogen er med til at højne bogoplevelsen. Køb et bakkebord. Sådant et til morgenmad på sengen. Det får bogen op i den rette højde og er tilmed praktiskt, hvis man kan lide at læse i sengen. Mit eget kan klappes sammen og har lameller, så bogen ikke glider. Du kan også blot lægge en fast pude i skødet. Jeg selv ville nødigt se Claus' lækre bøger i "sjasket" udgave.

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  Også jeg kunne tænke mig mange flere havebøger, og synes udvalget er lidt tyndt. Gerne bøger som går lidt i dybden eller måske nærmere kommer godt omkring emnet.
  Indbinding, layout og billeder er super vigtigt - selvfølgelig. Skal med garanti have din nye drivhusbog, selvom jeg allerede har et drivhus og ikke har planer om et nyt, men simpelthen fordi det er hyggeligt at læse om andres huse og ikke mindst se billeder.
  Nogle af de bøger, der findes i boghandelen er enten for lidt inspirerende, for opslagsagtige eller for begyndere.
  Det er for mig her dine bøger adskiller sig fra de fleste andre. De henvender sig bredt, men indeholder både ret nørdede oplysninger, forklaringer, drømme og den gode historie - de kan læses på flere niveauer. Der er heller ikke opskrifter at hente, men en overflod af inspiration. Man kan altså hente lige det man står og mangler på det udviklingstrin, man nu er på - genialt ikk'...Det er derfor jeg kan læse den samme bog igen og igen (ja, og så fordi du udgiver for få bøger;O))
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 17. Der findes også stativer til at holde bøgerne, mens man læser. En læsepult i miniformat til at sætte på sit bord. De findes flere steder, bl.a. i Trælasten.

  :-) Lisbeth K

  SvarSlet
 18. Hej Claus
  Mange tak fordi du tog dig tid til at uddybe dine erfaringer med den dalende udgivelse af havebøger. Jeg er meget ked af, og forundret over, at det forholder sig sådan.
  For mit vedkommende kan netsøgning slet ikke erstatte bøgerne. Det er et fint supplement, men bøgerne kan man vende tilbage til igen og igen.
  Min første havebog, Lademanns Blomsteratlas, har jeg haft i henved 30 år og jeg bruger den stadig. Det er jo en meget anderledes slags havebog end dine, men alle ens yndlingsbøger bliver ligesom en del af en selv med tiden. Man kender dem ud og ind. Den følelse kan nettet ikke levere :-)
  Forhåbentlig vil markedet for havebøger igen blive atraktivt i danmark, så vi havefolk også fremover kan få gode havebøger på dansk. Foruden dine altså :-).
  Mange hilsener
  Karen Riemenschneider

  SvarSlet
 19. Det er interessant at de andre forlag melder så klart ud når du spørger dem og det er lidt trist at de lader dig bære "læsset" alene - dine bøger er virkelig gode og inspirerende her hersker ingen tvivl og jeg ved jo at du skriver med glæde:o)
  jeg synes at de andre forlag med deres holdning selv er skyld i det hvis deres marked generelt går ned. Som andre ovenover har skrevet, synes jeg også at der er masser af haveemner at skrive om og som vil være tusind gange bedre at læse i en lækker bog frem for på nettet og det er da ærgeligt at vi er nødt til at købe udenlandske havebøger og ikke kan støtte de andre danske forlag også.
  Jeg kan kun sige dig tusind tak fordi du klør på med alle dine ideer, det er skønt.

  SvarSlet
 20. Kære alle - tak for jeres fine kommentarer. Nu er der ingen tvivl om, at mange af I, der læser med her, tilhører eliten. Jeg har hørt om nogle af mine kollegaers salgstail, og de har altså ikke været oplivende.

  Kære Lisbeth K - du ved, at jeg sætter stort pris på dine kommentarer. Men at udgive en bog om haver på Fyn eller haver fra de forskellige frilandsmuseer ville ikke være gangbart. Tro mig ...

  SvarSlet
 21. Nå, okay da :-)

  Et sted vidste jeg det måske godt, hvis jeg havde tænkt lidt ekstra over det, men nogen gange er jeg bekymret for om jeg simpelthen er alt for grundig inden jeg prøver ting af. Den her tanke måtte bare ud!

  Det er nok den igen med sproget. Det er for begrænset hvad man kan sælge på dansk. Virkelig ærgerligt.
  (Og det jo også klart at forlag ikke kan smide penge ud af vinduet i ren og skær begejstring, særligt ikke når markedet af mange andre årsager generelt er trangt i disse år).

  God aften herfra - Lisbeth K

  SvarSlet
 22. Hej Claus

  Ingen kan skrive havebøger som dig. Dine kan læses og kigges i igen og igen. Når jeg kommer hjem med en havebog af en anden forfatter, bliver jeg skuffet, dog med få undtagelser. Så bliv du ved med at skrive havebøger. Mogens og jeg kommer til Forum for at købe din nye bog og selvfølgelig også for at hilse på dig.

  Mange hilsner fra Janne i Greve

  SvarSlet
 23. Kære Claus
  Det er virkelig flot at få så stor en artikel i Politiken. Du er en ildsjæl!
  At erstatte en af dine havebøger med opslag på nettet?
  ALDRIG
  Det kan man bare ikke. At sidde med en skøn havebog fyldt med vidunderlige fotos. Bladre i den, sidde med den i hænderne, føle, kigge, lade den ligge på bordet slået op på de skønne fotos. Det kan bare ikke erstattes af opslag på nettet.
  Jeg glæder mig til din nye bog!
  Mange hilsner
  Mette Marie

  SvarSlet
 24. Å! jeg gir deg helt rett! det er ofte ikke så gjennomtenkt hva forlaget vil med boken, og da spesielt dette med målgruppen. Jeg skulle gjerne se at forlagene turte å skrive flere nisjebøker, og færre av de evindelige "litt av alt, og intet i dybden" bøkene, som dessuten i alt for stor grad er rettet mot de "hageferske".

  SvarSlet