Grov kost

Hvordan får du tid til at bage, spørger folk ofte, når de får hjemmebagt brød her. Og til det kan jeg kun svare, at det blot tager få minutter, hvis man har en god røremaskine og lidt rutine. Og rutine får man kun ved at øve sig.

 

Jeg kan ikke bage, hører jeg også af og til folk sige. Sludder!, siger jeg. Alle kan bage, og alle kan lave mad. Vi lærer af vore fejl, og hvis noget ikke lykkes, er det bare op på hesten igen. Sådan er det jo også i haven.

 

Købebrød er sjældent værd at sætte tænderne i, så derfor bager langt det meste brød selv. Alene duften er den halve fornøjelse, og når jeg skal have gæster, bager jeg altid en halv times tid før. Så dufter der dejligt, når de ankommer, og når tænderne sættes i brødet, er det stadig lunt.

 

Opskriften her bruger jeg både til boller og brød. Jeg har fået den af min haveveninde, Stella på Bornholm, men jeg har ændret en lille smule på den. For eksempel bruger jeg udelukkende groft mel.

 

Her kommer opskriften:

1 liter lunkent vand

½ pk. gær – 25 g

1-1,5 spsk salt

400 g groft speltmel eller grov hvede

400 g grahamsmel

400 g rugmel

2-3 dl kerner – f.eks. femkornsblanding

 

20121105_125841 20121105_130132

 

Pisk gæren ud i vandet og tilsæt alle øvrige ingredienser. Rør det hele godt sammen; gerne på en røremaskine.

 

20121105_130406 20121105_162536

 

Stil til hævning et lunt sted et par timer eller tre. Varm ovnen op til 225 grader.

 

20121105_162721 20121105_163028

 

Læg store skefulde dej på en smurt bageplade eller en plade med bagepapir.

 

20121105_171618

 

Stil pladen i den varme ovn og bag bollerne cirka 20 minutter. Efterhævning er ikke nødvendig.

 

Som det fremgår, behøver man skal ikke at få fingrene i dejen, og det er ganske nemt at få dejen til at slippe skeen, hvis den inden dyppes i vand. Jeg har gennem tiderne prøvet flere våde deje og været ret træt af, at dejen stort set ikke har været til at få af skeen – det rene klister.

 

Ønsker man at bage bollerne om morgenen, kan man lave dejen aftenen før. Brug da koldt vand og kun den halve mængde gær. Stil til hævning på køkkenbordet natten over.

 

Til brød kommes dejen i en form, efter at den er blandet. Her står den så og hæver.

Håber, at I vil prøve opskriften og lad mig vide, hvad I synes.

 

Synes I, at dejen lyder lige grov nok, kan I bruge finere mel. Ja, I kan fint erstatte alle 1200 gram mel med fintmalet hvedemel. Så bliver det blot ikke så sunde.

 

Frys evt. bollerne og tø dem op på brødristeren. Ristningen er kun med til at gøre bollerne endnu mere velsmagende.

24 kommentarer:

 1. Kære Claus.
  Uhmm det lyder til at blive et godt brød. Jeg elsker hjemmebag, ikke så meget kage, men brød, jo grovere jo bedre, og er altid åben for nye opskrifter. Jeg kunne sagtens få lyst til at bage efter din opskrift, det tager nemlig ikke ret lang tid at bage, og så er det jo langt sundere med hjemmebagt brød. Jeg har benyttet mig en del af Kirsten Skaarup´s opskrifter. Det bliver også noget super godt brød.
  Det er rart at det er muligt at slå dej op, lade den koldthæve, og så bage næste dag, især hvis det er blevet lidt sent på dagen, og øjnene er blevet lidt små ...
  Forresten. Glæder mig til at se dig i ´dit TV-program´. Det må da snart være tid skulle jeg mene ;o) ... vis mig dit drivhus og jeg skal sige dig hvem du er ... ;o)
  Rigtig god aften. Kh, Iris.

  SvarSlet
 2. HeJ Claus
  Tak for en ny opskrift på nye morgenboller. De jeg normalt bager er der meget havregryn, kerner, nødder og grahamsmel og naturligvis hvedemel. Men det er altid dejligt at prøve en ny blanding. Jeg kan mærke, det lige er noget for os to gamle.
  tak for dejlige kig på din blogg og kærlige tanker til dig og dine medarbejdere

  Bibi fra Almind

  SvarSlet
 3. Jamen jeg er så enig. 99% af det brød, vi spiser her i huset, er hjemmebagt, og det er både hyggeligt, let og billigt at lave selv. Jeg elsker at eksperimentere med sammensætningen, så tit ryger der også lidt krydderier, en rest kogte ris eller noget helt tredje i for at give det smag og en anden struktur. Jeg kan kun anbefale at bage selv :-)

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Jeg skal helt bestemt prøve din opskrift på grove boller. Det er lige sådan en opskrift der passer en diabetiker. Jeg har bagt efter din rugbrødsopskrift siden du satte den på bloggen, jeg har blot erstattet noget af hveden med rug. Min mand og jeg kan ikke spise andet rugbrød og ferier uden det gode brød er svære.
  Vh Hanne

  SvarSlet
 5. Det vil jeg da kaste mig over. Tak for opskrift og dejlig inspiration. Du laver nu god mad.

  Kh Eva

  SvarSlet
 6. MUMS siger jeg bare...
  De ser lækre ud, og hjemmebag er i mine øjne også den største forkælelse man kan give sig selv, sin familie - og ja gæster selvfølgelig.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
 7. Fint at du sparker de som sier de ikke kan lage mat litt bak. Kan du lese, kan du lage mat! Det tar heller ikke mye mere tid å lage mat av friske råvarer enn ferdigmat. Planlegging er stikkordet. Man blir stolt, man blir sunnere og gladere!

  SvarSlet
 8. Jeg skal love for at du har dit grej i orden, uanset om det handler om haven eller maven :-)
  Gid det var mig der havde plads til en røremaskine.

  Tak for opskriften - Lisbeth k

  SvarSlet
 9. Så er dejen lavet - lige klar til at blive lavet i morgen tidlig. Friske frokostboller til gæster kl, 10.00. :-))

  SvarSlet
 10. Kære Marie - skønt. Lad mig høre i morgen, hvordan de blev.

  SvarSlet
 11. Stort set som den opskrift jeg bruger.
  Blander dog også gerne rester i - ris, bulgur olign
  el yoghurtm kærnemælk eller hvad der nu lige er der trænger til at blive brugt ;0)

  SvarSlet
 12. De boller vil jeg bestemt prøve i morgen, og så skal jeg også i gang med dit rugbrød, men jeg skal først lige have lavet surdej. Vi har desværre ikke en helsekostbutik her i V. Nebel.
  Det vil da også være fint med lidt gode opskrifter til vægttab. Det er jo imponerende så godt, det har virket på dig.
  Vh Ida

  SvarSlet
 13. De lyder super lækre! Tror jeg vil gå igang med det samme :-)

  SvarSlet
 14. Så blev bollerne bagt - hældte lige en pose rosiner oveni. De blev rigtig gode, og så MÆTTER de. 1 bolle er nok og sulten holdes fra døren endda i nogle timer. Denne portion rækker til flere gange, så resten er kommet i fryseren til at tage op lige før brug.
  Opskriften er printet ud til en anden god gang.

  SvarSlet
 15. Uhm .... lyder meget fristende - de skal prøves - elsker hjemmebagte boller - og helst af den grove slags. Det må være en ordenlig energibooster, med alt det du overkommer. Nå, har noteret mig opskriften, og de skal blive testet ved førstkommende lejlighed. Måske den lejlighed viser sig, når jeg har modtaget min med længsel ventede drivhusbog, og sidder og hygger mig med den og en kop te og så kunne en Dalby-bolle jo nok være på sin plads. Det lyder vist ikke helt tosset.
  Hilsen Anita

  SvarSlet
 16. Hej Claus
  Jeg spiste her til morgen 2 bolder som morgenmad, og jeg kan sige, jeg er dejligt mæt. Lavede dem i går aftes efter en fotoaften. Der blev 41 boller. Dejligt nemt. Havede ikke 3korns men kom solkerner i, det er måske også bedre for sarte tænder.
  Mange tak for en dejlig nem opskrift.
  Hilsen Ilse

  SvarSlet
 17. Kære Claus . Jeg skriver til dig fordi der findes en farisæer i blandt os, en der ikke helt taler sandheden og en der ikke vil mig det bedste . Jeg syntes derfor at jeg lige ville bringe det op her , så vi kan få sat nogle ting på plads. Mange tak for at bringe din dejlige opskrift på "Claus lune Boller". Indrømmet fra mig kommer det at jeg har prøvet at få den opskrift af omveje. Det fik jeg skal jeg lige love for... Det er lidt som at købe en dun jakke i Kina og så derefter opdage at alle fjerne flyver ud. Kopivare, men nu er der altså også kopiboller . Jeg kunne jo vælge at offentligøre navn og alder på den der bringer kopiboller ind i hjemme idyllen. Men jeg er nu nok klar over at det ikke hjælper ..(SlaskilangdejTanteGrøn) Jo opskriften lød på 1 liter lunken vand ,25g gær ,1sp salt,200g spelt, 200g grahams, 200g rug og 3 håndfulde 5 kornsblanding. Det vil altså sige at jeg mangler 600g mel, så tror pokker at Claus lune boller blev flad . Navnet Flade er vist nok en lille by på mors (FØJ) Jeg fik venlig at vide at det godt kunne være lidt svært at forme bollerne da dejen var meget lind. Hos mig var den mere end lind og efter at jeg har studeret dine billeder på tæt hold ,har jeg nu klar bevis for at jeg er blevet snydt på det groveste.Hvad har jeg så lært af det.. JO.. køb ikke kopi og skulle du nogensinde møde en velklædt gammel krage fra Mors, så spark hende i R.... fra mig. Tak for din dejlige opskrift, nu går det hele meget nemmere. kærlig hilsen Paw..

  SvarSlet
 18. Kære Paw,

  der er jo ingen grund til at frådse sådan i melet, vel?:o):o)

  Klistrede Kopiknus fra Fru Slaskilangdej

  SvarSlet
 19. Hej Claus

  Nu har jeg lige bagt dine boller!

  De er så lette at lave, at man står og undrer sig, når de ligger klar på pladerne. Hvad blev der af de klistrede fingre, og det store arbejde med at gøre bordpladen ren...? HERLIG let opskrift, der helt sikkert vil blive slidt her hos mig, og hvis du kan ryste flere sunde opskrifter ud af ærmet, modtages de med glæde! Jeg er klar til at prøve dem af.

  Kh Mona

  PS! De smagte selvfølgelig også drøngodt!

  SvarSlet
 20. Kære Claus
  Det er skønt at du har lyst til at dele din opskrift.
  Men jeg bliver altså lige nødt til at minde dig om at grove brød ALTID bør bages enten med surdej eller med langtids udblødning ag kerner/grove mel typer mv.
  Skruken er fytinsyre som hæmmer at man optager mineraler mv.
  Så¨sæt dine grove del i blød med en sjat citron, yoghurt eller endnu bedre lidt sur fordej- mindst 8 timer gerne 12. derefter kan du tilsætte en smule gær og resten og bage videre. På den måde får du et brød som er optimalt sundt og også bedre for svage maver.
  Det var det alle vores formødre gjorde - det er en uskik at bage hurtige brød med fuldkornsmel.

  SvarSlet
 21. Kære anonyme - hvor ville det da klæde en så 'oplyust' person som dig at skrive dit navn. ¨

  Tak for oplysningerne. Tror nu, at jeg overlever lidt gær!!! Surdel bruger jeg også af og til, men synes, at brødet da bliver for surt.

  Men brødbagning er jo nærmest en religion. Jeg er blot en sand amatør.

  SvarSlet
 22. undskyld ;) det gik lidt travlt
  - gæren er fin nok ( det bruger jeg også
  det største problem er den korte hæve tid til så grove meltyper ;) - så jeg plejer bare at lave først del uden gør og så tilsætte gæret næste dag :)

  kh Iben

  SvarSlet
 23. Kære Iben - tak skal du have og undskyld, at jeg var lidt spids!!! Dejligt at lære mere. Langtidshæver som regel altid, men nu har jeg altså lært, at det er ekstra vigtigt med groft mel . Tak ...

  SvarSlet
 24. det ser virkelig lækkert ud , opskriften skal prøves , alt brød her i huset bager vi nemlig selv ,,,,
  godt gået 30 kg er rigtig meget... flot

  SvarSlet