Spis dig slank

For et halvt år tid siden havde jeg en alvorlig snak med min læge, der sagde, at mit blodsukkertal var faretruende højt. Det var det berømte spark, der skulle til, før jeg bestemte mig for at begynde at tabe mig.

 

Jeg elsker søde sager og har aldrig sagt nej til alt det skønne i livet – i form af f.eks. piskefløde og smør.

 

Har aldrig tidligere seriøst prøvet at gå på kur. Men nu skulle det altså være. Fra det ene sekund til det andet bestemte jeg mig for at lægge mine spisevaner totalt om. Jeg ville tabe mig uden at sulte.

 

Da jeg fortalte min læge det, sagde han – ikke særligt opmuntrende - at han mente, det var svært at tabe sig uden at sulte. I hvert fald, hvis jeg ikke havde i sinde at begynde at motionere.

 

Det har jeg aldrig haft den store lyst til, og mit valgsprog er, at jeg kun løber, hvis der er nogen efter mig! Nej, jeg ville klare det med kosten alene.

 

Nu et halvt år efter og femogtyve kilo lettere har jeg bevist, at man godt kan tabe sig uden at lide nogen form for afsavn.

 

Men det betyder selvfølgelig, at man tænker over, hvad man propper i munden.

 

Heldigvis har jeg stort set altid lavet al mad fra bunden, og det gør det hele noget nemmere.

 

Jeg har altid været glad for grøntsager, så det var heller ikke noget problem. De skulle blot erstatte alt det fede.

 

Hvis jeg en dag skulle skrive en slankebog (men det skal jeg ikke), skulle den i høj grad handle om suppe, for indenfor den genre er der så mange og sunde muligheder. Tilmed er de supper, jeg laver, hundrede procent vegetariske.

 

Tidligere troede jeg simpelthen ikke, at man kunne lave en god og velsmagende suppe uden en masse piskefløde. Men det kan man nemt.

 

20121121_122204

 

Et produkt, jeg altid har hjemme, er Herbamare urtebouillon, der udrøres i kogende vand. Tiden, hvor jeg kogte en høne, når jeg skal lave suppe, er ovre.

 

Vinteren igennem spiser vi suppe til frokost hver dag, og jeg laver mange forskellige versioner. I dag var det svampesuppe, og den får I opskriften på her.

 

20121121_122334 20121121_122538

 

Basisingredienserne, som jeg altid bruger, er et løg og et par bagekartofler, der hakkes groft, samt to-tre fint snittede fed hvidløg.

 

Husk, at jo grovere hvidløg skæres, jo mindre kommer man til at lugte af det. Af samme grund bruger jeg aldrig presset hvidløg.

 

20121121_122946 20121121_123238

 

I dag var grøntsagerne som nævnt svampe. Her brugte jeg to-tre håndfulde shitakisvampe; også grofthakkede.

 

20121121_125646

 

Krydderurter må heller ikke glemmes. Finthakket timian er en dejlig smagsgiver.

 

20121121_125727

 

Det hele svitses i olie i en tykgryde under omrøring, og peber kværnes over. Der skal ikke tilsættes salt, idet bouillonen er ret saltrig. Tilsæt 1-1,5 liter urtebouillon, og lad det hele koge en god halv time.

 

20121121_124229

 

Så skal suppen blendes, og her det dejlig nemt med en stavblænder. Tilsæt evt. lidt mere vand og smag, om der mangler salt.

 

20121121_124331

 

For at gøre suppen cremet, tilsætter jeg ca. 1 dl sojafløde; et dejligt vegetabilsk produkt, der kun feder halvt så meget som piskefløde og cremer mere.

 

Da min gode veninde Kirsten fra Kødfri fredag, introducerede mig for dette produkt, var jeg noget skeptisk. En gang havde jeg nemlig prøvet sojafløde i kaffen, og det smagte sand for dyden ikke godt. Men sojafløde kan jeg absolut anbefale.

 

20121121_143208

 

Hæld den varme suppe op i skåle og drys evt. med lidt finthakket persille. Server godt brød til.

 

Her er rigelig mad til fire som hovedret, eller otte som forret. Sundt og billigt.

 

Erstat evt. svampene med et hakket blomkålshoved, fem-seks mellemtykke porrer eller en knoldselleri. En anden mulighed er at lave en ren kartoffelsuppe eller ...

 

I dag havde jeg gæster til frokost, blandt andet en anden dejlig veninde med den skønneste blog.

30 kommentarer:

 1. Tillykke med dit flotte vægttab - jeg havde nu luret noget på dit billede :-)
  Jeg er selv meget overvægtig og har kæmpet med det i mange år, men hver gang det gik godt nedad, så vendte bøtten igen - så jeg synes, det er så fantastisk den måde, du har gjort det på.
  Dejligt med nogle gode ideer, jeg kender ikke soya-fløden, men vil kigge efter den i butikken - og din ide med suppe er også brugbar for mig - jeg har i langeperioder spist en form for salat til frokost, men det bliver jo trivielt ind imellem, når man både er glad for at lave og spise mad.

  SvarSlet
 2. Tillykke med din succes Claus - du er også bare blevet så slank og flot :) Anne Gine

  SvarSlet
 3. Kære Claus.
  Hvor er det flot så meget du har tabt dig. Og jeg er fuld af beundring da jeg af egen erfaring véd, at det at gå på kur, virkelig kræver sin mand. Tillykke.
  Jeg besøger flittigt Kirsten Skaarup´s blog og laver gerne mad fra hendes bøger, bl.a. ´Det helbredende køkken´.
  Suppen lyder lækker.
  ´Ses´ lige om lidt ;0) Iris.

  SvarSlet
 4. Flot vægttab, det kan nemlig godt lade sig gøre uden motion, er selv igang med et vægttab uden motion fordi jeg ikke kan motionerer.

  SvarSlet
 5. JEG KENDER TYPEN CLAUS :D Hæ hææææ jeg gættede det ved bilen ;)

  SvarSlet
 6. kender du typen ? der bare lige taber 25 kg, ;-)
  flot klaret ......

  SvarSlet
 7. Tillykke med vægttabet - jeg gættede også hurtigt det var dig i "kender du typen" - du bor virkelig flot!! Hvis du bliver træt af haver, må du kaste dig over indretning

  SvarSlet
 8. Hej Claus, du er rigtig på TV i dag, fanatisk hjem du har :-) Jeg syntes dit køkken er vildt flot, så da jeg så det på TV havde jeg gættet dig. Hvor er du blevet en flot slank Herre :-).
  God aften
  Helle

  SvarSlet
 9. FANTASTISK skal der stå :-)

  SvarSlet
 10. Kære Claus.
  Så fik vi set dine søde bamser ;o) Fantastisk at blive inviteret med ind i dit smagfulde hjem, se dine smukke stuer og lækre køkken. Og et glimt af de dejlige hunde fik vi også. Hvordan var det at være hovedperson i et TV program der ikke handlede om blomster og have?
  Kh, Iris

  SvarSlet
 11. Kære Claus.
  Hvor var det dejligt at se jeres skønne hjem med alle de fine ting.
  Sjovt at høre, hvad de sagde om dig.
  For eksempel sagde de, du er en ener. Det kan jeg skrive under på, du er. Og det af den allerfineste slags. Jeg er SÅ stolt af at kende dig.
  Kan egentlig godt forstå, hun gættede dig ældre, end du er - men det er jo fordi hun ikke ved, hvor meget du kan nå i døgnet:-).
  God idé med flydende høne på dåse ha, ha... så er man jo også fri for alle de fjer og skroget.
  OG JEG VIDSTE, DU KUNNE TRYLLE.
  Kæmpeknus fra Inga

  SvarSlet
 12. Tak for dit besøg i min stue i aften, hvor hyggeligt. Du ser frisk og godt ud.

  SvarSlet
 13. Kære alle - tak for søde ord. Det er egentlig lidt mærkeligt at se sit hjem blive målt, vejet og vurderet på tv, men også vældig interessant.

  Er der nogen, der ikke har set udsendelsen, men gerne vil, kan klikke ind på

  http://www.dr.dk/DR1/kenderdutypen/#/61459

  SvarSlet
 14. Kære Claus, det var rigtigt sjovt at se dit flotte hjem og høre kommentarerne undervejs. Mange smil... :) Og slutningen med tryllenummeret var lige i skabet :)

  Tillykke med den flotte slanke figur - vi kunne for øvrigt nok allesammen trænge til at spise flere grønsager og forsage "det søde liv".

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 15. Men oj, 25 kilo?
  Det låter som en fantastisk prestation, grattis! Visst är det väl härligt att känna att man har kontroll över sin kropp och vill använda den. :-)

  SvarSlet
 16. Hej Sweetpea,

  hvor var det fantastisk at se dig TRYLLE på landsdækkende tv i primetime:o):o) Det er du jo også god til:o)

  Jeres eventyrligt æstetiske hjem kan man jo aldrig glooooooooo sig mæt på. Og slet ikke køkkenregionerne:o) Det var en rigtig rigtig fin udsendelse, som portrætterede et unikt og utroligt spændende menneske, som er umulig ikke at holde af.

  Sikke en erindringsbog, du kommer til at skrive engang, Claus:o) DEN bliver ikke kedelig.

  Tusind tak for endnu en dejlig opskrift. Den skal snart afprøves. Jeg vil gerne af med min delle- six-pack.

  Hvor var det skønt med et livstegn fra Jesper 9haves vinterhi:o)En rigtig kærlig hilsen til dig, Jesper.

  Godnunatogsovnurigtiggodtallesammen


  SvarSlet
 17. Dejligt at se jeres smukke hjem i "kender du typen" - dejligt køkken I har og så det spisekammer :-)
  Så mange smukke personlige ting.

  SvarSlet
 18. Seje dig. Jeg vil kigge efter soja-fløden, for piskefløde i suppe er nu altså dejlig:) Og tænk, hvis man lige kunne smide 25 kilo....

  SvarSlet
 19. Även jag har använt soppa som ett sätt att tappa vikt - gott och smalt! Tack för fint tips både vad gäller herbamare buljong och sojagrädde, måste jag prova!
  Ha det så fint!
  Växthusmadam

  SvarSlet
 20. Hej Claus
  Mange tak for at du ville lukke os ind i dit smukke hjem lige en stil der passer på dig engelsk og lyst,mange tak, og sikken en flot og slank mand der tonede frem ,så dig i sommers og jeg kan se at vægt tabet har forsat ,rigtig flot gået,jeg må også sige underligt at de ikke gættede inden de kom ind for der er da kun en i kongeriget der har så stor og smuk have som du.
  mange hyggelige hilsner
  Maj-britt

  SvarSlet
 21. Vi ser dansk TV her i Norge også. Jeg vet ikke om jeg ble mest imponert over at du har klart å gå ned 25 kilo ELLER at du kunne trylle!!
  Takk for tipset om bouillonen. Den skal jeg prøve.

  SvarSlet
 22. Hej Claus - tillykke med en rigtig fin udsendelse i går. Det var hyggeligt at være på besøg hos dig. Hvor oser det bare af kærlighed til skønne ting. Man kan man undre sig over at de ikke straks bed fast i den altoverskyggende kærlighed til haven; men de er jo nok ikke selv havemennesker. For så havde de gættet dig lige på en studs!

  Det var i hvert fald dejligt at være med og tak fordi du åbnede dit hjem for alle!

  I øvrigt - Sejt med din kostomlægning! Vi forsøger det samme her i huset, og det kan nogengange holde hårdt når mand og børn råber på pomfritter og bearnaise :-) Jeg er dog ret standhaftig, så din suppe skal helt sikkert også prøves af og tippet om urtebouillonen er lige til at snuppe! Mon ikke det findes i den lokale helsekost.

  - tak for tippet.
  Og god torsdag til dig, Claus.

  Lone

  SvarSlet
 23. Det er et utroligt flot vægttab!! Mon ikke også, vi forbrænder en del ved havearbejde? :-)

  Super hyggeligt at se dig i Kender du typen - vi var noget forundrede over, at de ikke kunne gætte dig uden hjælp...

  Nyd nu endnu en dag uden frost i haven!

  Tanker fra

  Anette

  SvarSlet
 24. Kære Claus

  jeg kan kun tilslutte mig de andres fantastiske posivitet. Det var meget interessant at se hvad der gemmer sig bag de smukke vinduer på Østre Skovvej 2. Tænkte jeg faktisk allrede på sidste sommer hvor jeg var på havebesøg hos dig i august.

  havde værterne fået bind for øjnene op igennem din have mon... ellers ville de da have gættet det med det samme og med "Klematis" på søjlen ??
  Stort tillykke med vægttabet.
  For øvrigt har jeg lige modtaget den fantastiske "murstensroman" Vis mig dig drivhus i signeret udgave med hilsen fra dig i forbindelse med min fødselsdag i morgen 23 nov....
  Mine døtre havde bestilt den hos dig i mandags. Glæææder mig til at kaste mig over den.

  Skønne hilsner fra Sydfyn
  Helle Aagaard

  SvarSlet
 25. Kære Claus,
  Mange tak for opskriften! Jeg nyder, når du lader os få del i din fine madlavningskunst. Jeg kender ikke soyafløden - lyder dejligt. Køber kun vegetabilsk mælk.
  Mange hilsner
  Mette Marie

  SvarSlet
 26. Kære Helle - eksperterne havde fået bind for øjnene og var blevet kørt op til hoveddøren. Derfor så de ikke haven.

  SvarSlet
 27. Herlig udsendelse med dit smukke hjem og en slank og dejlig Claus:-)
  Jeg tænkte det samme om de havde fået bind for øjnene?
  Tak for at vi måtte komme så tæt på troldmanden Claus..:-)

  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
 28. Hej Claus.

  Jeg ville nu meget gerne købe din slanke kogebog, hvis du skulle ombestemme dig.

  KH Lone

  SvarSlet
 29. Fint tips som jeg vil prøve ut! Ble nok for mye fet mat i hele julen.

  SvarSlet