Vi har brug for de unge

Hvis havekulturen skal udvikles og fornys, er det vigtigt med frisk blod. Derfor vil jeg rigtig gerne være med til at motivere unge og fortælle, at man kan dyrke have på mange plan. Og jeg vil også gerne medvirke til, at flere mænd begynder at interessere sig for have.

 

Tror ikke, at jeg skyder galt, hvis jeg siger, at under fem procent af de, der gæster denne haveblog, og haveblogs i det hele taget, er mænd. Det er da tankevækkende.

 

20121118_122036

 

I haven bruger jeg både mine maskuline og feminine sider, og det er da også et faktum, at de bedste haver ofte er dem, der er skabt af mænd og kvinder i samhørighed.

 

Nåh, det var et lille sidespor, for når jeg skriver dette indlæg, er det for at gøre opmærksom på en ny blog skrevet af Mathias Emil fra Nordfyn. Flere vil gennem de sidste års tid have lagt mærke til hans ofte kloge og reflekterende kommentarer her på bloggen.

 

20121118_122058 20121118_122118

 

Da hun dukkede op, var han blot atten år, og til trods for det fortæller han, at han har været haveinteresseret den seneste snart ti år. Om sig selv skriver han f.eks.:

 

Haven og dens indretning har i snart en halv snes år været min store interesse. De første par år var min mærkelige, nye hobby begrænset til en kapilærkasse med cherrytomater og to rækker radiser i min mors hendøende staudebed. Snart var det ikke nok og vaks som jeg var, drog jeg afsted til grøftekanten. Hjem blev hentet strunke græsser, kithvide rølliker, vild kørvel og cikorier i overdådig blomstring. På det tidspunkt var højsommeren nær og plantene, alle som en, led en tørstens død. Rødder havde de stort set ingen af og solen var ubarmhjertig. Jeg skulle blive klogere!

 

Mathias Emil kalder sin blog for en ’En ydmyg have’. I kan besøge ham her.

16 kommentarer:

 1. Rigtigt godt initiativ især ift. de unge. Haven er jo unik ift. frisk luft, motion og sansemæssige oplevelser. Er spændt på at se hvordan du kan inspirere dem :-)Og tak for linket til en spændende haveblog. Rigtig god søndag............

  SvarSlet
 2. Hej Claus
  Du har helt sikkert ret i at mange af dine besøgende er kvinder. Men vi mænd kigger altså også dagligt forbi din blog, og læser dine bøger forlæns og baglæns :-)
  Jeg tror bare ikke vi er så gode til at "snakke" med på din blog. Det der med at snakke er jo en kvindeting... ikk?

  Personligt finder jeg det mest interessant når du fortæller om dine projekter, som f.eks. dit nye drivhus. Altså de større linier i haven. Også dine besøg og oplevelser med andre mennesker på din vej er spændende.

  -Morten, 28
  (der lige har skrevet sit første indlæg)

  SvarSlet
 3. Kære Claus,
  jeg er kvinde, men også en af de yngre skulle jeg mene (29 år). Følger din blog og har læst flere af dine bøger mens jeg selv bakser med min sommerhus-have. bliver altid så inspireret af dine fotos og fortællinger.
  Jeg har netop nydt weekenden i sommerhus (tæt på Gilleleje i Nordsjælland) og kunne til min gru konstatere at mine perlehyacinter er på vej op af jorden. Nu er mit spørgsmål om man kan gøre noget for at stoppe processen, så jeg kan få glæde af dem til foråret i stedet?
  Mange hilsner fra Lise

  SvarSlet
 4. Kære Claus. Du siger noget ang. mænd. Jeg har ikke tænkt så meget over det, men kan nu godt se at de fleste havebloggere jeg følger er kvinder. Tror ikke rigtig jeg har gjort mig så mange tanker om hvad det betyder ifht interesser. Jeg skriver selv blot om de små projekter vi har gang i. Tilgengæld skal jeg absolut vedkende mig at min interesse for have virkeligt blev vagt af Alan Titchmarsh i Gardeners World og så du i din birolle til Haven i Hune programmerne. Der var jeg kun 22 år. og sikke erfaringer jeg har gjort mig siden.
  Henrik

  SvarSlet
 5. Hej Claus
  Jeg er mand og jeg er stadig ung - kun 40 år. Jeg har aldrig skænket det en tanke, at langt de fleste af de haveblogs jeg følger drives af kvinder. Selvom de "danske haveblogs" domineres af mænd er der dog en del mænd. Det skal dog siges, at den der vagte min haveinteresse var en mand. Min svigerfar fik mig i gang med roser - specielt de Engelske roser. Siden har det udviklet sig til en ren havepassion.
  De bedste hilsner Søren, Dybet27

  SvarSlet
 6. Skønt med yngre haveglade. I england er det vel mere udbredt med mænd, der er haveintereserede, hvorfor mon?. Der er vel tale om en lang tradition. Tror det ændre sig gradvist også her i landet.

  Til Lise om perlehyacinter: Jeg har selv to sorter, den ene komme med bladene nu, de forbliver pændt grønne og først til foråret kommer blomsterne. Mon ikke det er den du har.

  SvarSlet
 7. Kære Lise - bare rolig! Perlehyacinter stikker ofte deres grønne løv op af jorden her først på vinteren. Det er hverken unormalt eller farligt.

  SvarSlet
 8. Hej Claus, jeg er da en "yngre" mand, og jeg læser din blog med glæde hver dag. Jeg har pillet ved rhododendron i snart 15 år og nu bygger jeg mig et engelsk victoriansk drivhus - takket være det jeg har set på din blog og i dine bøger. Så keep up the good work!
  /Henrik

  SvarSlet
 9. Kære Henrik - ja, ja - ved godt, at I er nogle mandlige læsere derude. I skal bare komme ud af busken. Send mig endelig billeder af dit victorianske drivhus. Det vil jeg meget gerne se.

  SvarSlet
 10. Kære Claus - så gerne. Lige nu er murerne ved at lægge sidstehånd på murværket og så kommer englænderne i april og fixer resten - der skal være 10 grader før de vil sætte glas i.

  SvarSlet
 11. Kære Henrik - hvilket firma kommer det fra? Sikke pivede de englændere er. Jeg får sat glas i mit drivhus om en god uges tid, og de skal bruge et par uger til at montere det.

  SvarSlet
 12. Hej Claus
  Ja jeg er da også inde på din blog flere gange dagligt, og følger spændt med på alle dine påfund. Og hvad skulle jeg med en Pc uden din blog? Du er min startside for tiden, og du smitter sku af, har lige gravet blomsterløg ned til den store guldmedalje, og ja fik da lige ideen fra dig igen, og farverne kan vist også henledes til dig Hr.Dalby. Du må gå rundt med en virus i kroppen, som kan smitte igennem tv og pc, he he
  Og Gud nåde dig hvis ikke du får opdateret din blog en dag, så mangler der ligesom noget.

  Mvh Jesper
  Www.koihaven.dk

  SvarSlet
 13. Hej Claus, jeg ved godt dit firma sætter op hele året, og at bl.a. Alitex også gør det. Jeg får vores bygget af victoriangreenhouses.com.
  / Henrik

  SvarSlet
 14. Kære Claus,

  Enig.

  Nu skal man jo nok starte motivationen fra en tidlig alder.

  Har du overvejet at invitere børnehaver på besøg i din have?

  Kh

  Gitte

  SvarSlet
 15. Kære Gitte - nej, hverken, vuggestuer, børnehaver eller skoler. Er sikker på, at de kunne blive inspireret så mange andre steder.

  SvarSlet
 16. Kære Claus

  Jeg tror bestemt der er flere unge haveinteresserede end man lige umiddelbart tror. Det er bare ikke før man bliver ældre at man for alvor får jord under neglene... jeg venter selv stadig med længsel på at få råd til et hus med have - i virkeligheden er det mest haven jeg er ude efter.

  Så længe man ikke selv har så meget at lege med, så er man måske heller ikke så meget for at deltage i blogsnakken? Jeg prøver jo selv alligevel, fordi man trods alt får meget erfaring fra både her og der i det lange løb. Men nogen gange, hvis jeg skal være helt ærlig, så er man lidt udenfor, når man ikke har sin egen jord.
  Men den spirende interesse, den tvivler jeg ikke på at mange unge har.
  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet