Tendenser i haven

I forbindelse med deres nytårsnummer spurgte Bo Bedre mig, hvad jeg ser som hovedtendensen i haven indenfor det kommende år.

 

Her kan I se, hvad jeg svarede.

 

20121229_165757

 

 

20121229_165500

 

Claus Dalby, havemand, forfatter og forlægger, aktuel til foråret med bogen “Den hvide have” 

 

- Hvad ser du som hovedtendensen det kommende år indenfor have/det grønne? 

Haven skifter man jo ikke bare ud som et møbel, den skal holde i mange år. Når det er sagt, kan man alligevel godt tale om nogle tydelige tendenser både hvad angår havens udseende og specifikke planter. Det er fortsat meget populært at plante tone-i-tone og så er især løvplanterne stærkt på vej frem i haverne. Det interessante ved løvplanter er, at man kan glæde sig over dem hele sæsonen, mens blomsternes pragt er kortvarig. Og så fås løvplanter i mange nuancer – som grå,- gul,- og mørkløvede planter. Derudover tror jeg, at vi på lidt længere sigt vil se, at græsplænen forsvinder mere og mere fra haverne.

 

- Hvad vil inspirere os/hvem vil inspirere os?

Holland bliver en stor inspirationskilde, tror jeg. Modsat de romantiske engelske haver, vi har kigget til for inspiration i mange år, er den hollandske havestil lidt mere maskulin, enkel og grafisk med stor brug af grønne rum i haven. Hollænderne er fx meget dygtige til at bruge hække - og forskellige slags hække som fx buskbom, som rumdelere i haven.

 

- Nævn en konkret plante, vi skal investere i. 

Løvplanter – især gråt løv.

 

- Hvad skal jeg ellers satse på/tænke på, når det kommer til haven?

Husk ikke kun at indrette haven efter farveskalaen, men også efter form og struktur.  Og tænk i at skabe flere rum i haven.

7 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Plejer er som bekendt ikke død, og du plejer jo at få ret.

  Selv er jeg med på den med papegøjen. Jeg vil blæse på moden, når det kommer til min lille have. Jeg går efter det, der slår mine indre strenge an og får mig til at smile.

  SvarSlet
 2. Alene det, at "haven" er blevet moderne og ikke kun udstyr til haven i form af møbler, grill og parasoller er skønt i sig selv. Når noget er moderne, er det altså også lettere at finde i butikkerne, så det er da en god bølge;O)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 3. - Måske ender det ligefrem med, at ens gamle (fra 40'erne?) gårdhave går hen og bliver trendy igen...

  SvarSlet
 4. Kære Claus

  Enig i at de hollandske haver er anderledes end de engelske. Og ja der bruges generelt flere grafiske udtryk, herunder smukke formklippede hække. Den hollandske arkitektur er generelt spændende og meget anderledes end den danske. Mange danske arkitekter er også farveforskrækkede efter min mening. Alle nybyggerier ligner stort set hinanden - og i samme jordfarver. Men glem nu ikke England. Du vil forhåbentlig ikke sige farvel til cottageplanterne i haven. Tænk hvis vi i fremtiden skal undvære roser, pæoner, og alle de andre skønne sommerhøjdepunkter i din dejlige have. Mange hilsener

  SvarSlet
 5. Så bra - jeg har innrettet min nyanlagte hage med flere små rom - altså ganske moderne hvis ikke stormen tar det nå i vinter. Bambud, pilehegner. lysthus, paviljonger. Hm hm mine naboer lurte på hvorfor jeg ville dele opp hagen - nu er jeg litt foran tiden altså og håper jeg får mange kule hagerom, hvit- rosa- oragne/gule rom og jeg har masse sølvgrått - Jippy jeg ble glad for den informasjon!

  SvarSlet
 6. Hej Claus. Dejligt at erfare at jeg åbenbart (for en gangs skyld) er med på moden, idet mit næste bed skal være gråt, (lyse)gult og hvidt, og at jeg i netop disse dage er ved at grave ud til endnu en "væg" i haven, hvor jeg er ved at nedlægge græsplænen bid for bid.
  Det skønne ved en have er, at for haveejeren er den et langt smukkere syn end for den besøgende, idet man ikke kun ser det som er, men også det som skal komme. Og hold op hvor er min have smuk!
  Med venlig hilsen
  Sis

  SvarSlet
 7. Hej Claus
  Sjovt du netop skriver at det skal være de grå planter næste år. Jeg havde netop bestemt mig for at mit eget Tema næste år skulle være: De grå!

  Forrige år i min have var "Skt. Hans urteår". De findes i et utal af forskellige slags.
  Også med gulbroget eller hvidbroget løv.

  Jeg har også haft et Ærenpris år, et Nepeta år og et Salvie år. Det er så sjovt at gå på jagt i de enkelte plantefamilier.

  Men de smukke grå, den er jeg helt med på! :)

  SvarSlet