De smukkeste vaser

Det er en grund til, at nogle ting bliver designikoner. Men der er svært at forudsige, hvad der bliver klassikere, og hvad der ikke gør.

 

Som blomsterelsker kan jeg ikke stå for smukke vaser og kander, og Lyngbyvaserne er med deres klassiske design og formsprog helt uundværlige.

 

20130112_163056

 

Lyngbyvaserne blev fremstillet mellem 1936 og 1969 af Lyngby Porcelæn, der nåede at efterlade sig et stort aftryk i sin relativt korte levetid. Produktionen var stor, men aldrig på bekostning af solid håndværksmæssig og teknisk kvalitet.

 

20130112_163111 20130112_163119

 

De cylindriske vaser blev designet ud fra 30’ernes ideologi om at forene form og funktion. Overflødig ornamentering og håndmalede motiver skulle ikke længere være en del af designet – brugskunst skulle kunne stå i sin rene form og være brugbar.

 

20130112_163235

 

Lyngbyvasen er et meget smukt bevis på fabrikkens opfattelse af den nye funktionelle bølge, hvor nobelt håndværk smeltede sammen med moderne teknikker og et markant anderledes design. En nytænkning, som skabte denne tidsløse vase af meget høj kaliber.

 

20130112_163239

 

Oprindeligt blev vaserne fremstillet i ni størrelser – fra 6 til 38 cm. I dag fandt jeg et par stykker til min samling, så nu har jeg syv størrelser og mangler blot to af de mellemstore. Vaserne fås i rene hvide og råhvide; mine er råhvide. Desuden findes nogle af de mindre størrelser i grønne og røde.

 

Man er begyndt at fremstille Lyngbyvaserne igen – i tre størrelser, men de vaser, jeg har, er de originale gamle. Og dem, jeg holder mest af ...

18 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig Claus, de er så smukke. Helt enkle ikke så meget pjat. Fin samling du har. Må på udkig efter dem. Knus anne

  SvarSlet
 2. Hej Claus,
  Dine vaser ser både smukke og meget `sprøde´ ud - og det på den lækre måde! Jeg kendte faktisk ikke vaserne her, før du nu nævner dem. Men er faldet helt for dem, vaser er smukkest i sin enkle form og af en så gennemført kvalitet, at det kan ses på lang afstand. Det kan dine og hvor er det i øvrigt kønt, at du har stillet dem op foran ilden - det giver `noget´.
  Med et lunt smil og med kærlig hilsen, Mathias

  SvarSlet
 3. Hej Claus
  Det er altid dejligt med lidt inspiration. Mange af os, der holder af haven, er også interesserede i kunsthåndværk og indretning, så jeg synes det er helt fint, at du fortæller lidt om dine fund. Hånden på hjertet, så må jeg erkende, at jeg ikke selv er særlig god til at finde brugbare ting på loppemarkeder, men det hænger nok mest sammen med det faktum, at min fantasi åbenbart ikke rækker særlig langt. Her er det jo en gave, at du viser vejen :-) Jeg ville elske at have det grønne fad stående fyldt med hyacinter og mospuder. Afsted til det nærmeste loppemarked.....
  Kærlig hilsen Birgitte, Køge

  SvarSlet
 4. Ja, det er svært at spå om, hvad der bliver designikoner; men slappe, udflydende former gør i hvert fald ikke. Stringens skal der til ... bl.a.
  Det er en skøn samling Lyngbyvaser, du har. Til lykke med dem og
  Happy Hunting
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. Hej Claus
  Det er dejligt at du fortæller lidt om dine fine ting,det er til stor inspiration.
  Hilsen Trine

  SvarSlet
 6. Ja, de er meget smukke...har også nogen stykker...også med maleri på...knap så stilrene, men går an. Hav en dejlig søndag.

  SvarSlet
 7. De er også bare så smukke! Sikke en samling, du har dig!

  SvarSlet
 8. Kære Claus

  Tak for lidt vasehistorie. Jeg kendte ikke Lyngbyvaserne, og det er da en fejl, for de er meget smukke. Jeg fik smil på læben, da jeg så de grønne firkantede vaser i forrige indlæg, for jeg kan huske, at jeg havde nogle sådanne i klare, da jeg var teenager. Gad vidst hvad der blev af dem. Ligeledes mener jeg at kunne huske, at min mormor havde en klar puttehøne. Også jeg elsker loppemarkeder, og indrømmer blankt, at jeg ofte tænker, at jeg er i gang med at købe min barndom tilbage :-)

  SvarSlet
 9. Lyngby vaserne er meget smukke - og jeg ærgrer mig over at jeg ikke anskaffede nogen før de steg så voldsomt i pris..... men JEG har pladsmangel, så det er måske meget godt ;)

  SvarSlet
 10. Hej Claus

  Hvor er det pudsigt du lige laver et indlæg om Lyngbyvaserne i dag, for det er kun en uge siden at jeg selv købte en af de små vaser (i Ridehuset). Jeg kan også rigtig godt lide dem, både de ensfarvede og dem med mønster.
  Jeg faldt selv for en med cremebund, guldkant og meget små roser hist og pist malet på.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 11. Hej Claus. Du er god til at finde tingene.Har selv kun 1 Lyngby vase,Samler selv på glas, Du har så mange fine i dit vindu i din havestue. bliver helt glad af at se på det. Hilsen Gurli

  SvarSlet
 12. Kære claus.
  Fantastisk samling. Mine vaser er absolut kun til pynt, men det er fordi de har en meget stor affektionsværdi, da de er arvestykker.
  Forstår godt at du er meget glad for dine, også. Kh, Iris.

  SvarSlet
 13. Kære søde Iris - de går vel ikke i stykker, fordi du sætter lidt blomster i dem, eller?

  SvarSlet
 14. Kære Claus.
  Havde faktisk ventet en sådan kommentar, men affektionsværdi for mig, kan ikke erstattes, og med springfingre og gigt er der stor sansynlighed for at jeg ´klumrer´ med vaserne ... derfor er de til pynt
  Kh, Iris.

  SvarSlet
 15. Hvor er det herligt, at man både kan blive klogere og få rørt lattermusklerne helt på samme tid her på denne blog. Jeg fristes til at spørge Iris, om hun dog aldrig støver sine klenodier af? Hehe. Eller det har man måske folk til.

  SvarSlet
 16. De er så skønne de Lyngby vaser. Jeg køber kopierne hos Luxu Living. Nu relanceres Porcelænsfabrikken Danmark - Lyngby Porcelæn vasen.
  Produktion af Lyngby vasen sluttede i 1969. 43 år er gået, og nu er Lyngby Vasen bragt tilbage til livet i al sin enkelhed og pragt.

  Lyngby vasen findes i 7 størrelser.
  8 cm, 10 cm, 12 cm, 15 cm, 20 cm, 25 cm og 31 cm.

  Priser:
  8 cm. DKK 175,-
  10 cm. DKK 245,-
  12 cm. DKK 345,-
  15 cm. DKK 495,-
  20 cm. DKK 695,-
  25 cm. DKK 995,-
  31 cm. DKK 1.395,-

  SvarSlet
  Svar
  1. Er det de nylavede.? for jeg har en gammel på 6 cm.

   Slet
 17. Ja det er skønne vaser ,og tænk jeg har samlet en hvid på 20 cm. op på lossepladsen ,det er da held. <3

  SvarSlet