Forrygende flot

Der er en staude, som jeg ofte har omtalt, og det skyldes, at den er en af mine virkelige darlings. Det er Echinacea purpurea, purpursolhat.

 

claus20090823_152756 claus20090810_114256

 

Når jeg nævner den i dag, er det fordi, det er en af de stauder, man bør så nu. Min bestand stammer faktisk fra en håndfuld frø, som jeg såede en vinter for en god halv snes år siden.

 

claus080906_073340_ claus080811_164229_

 

Det handler nemlig om, at rigtig mange stauder skal have frost for at spire.

 

claus20100913_074700

 

Drysser man blot frøene rundt omkring i havens bede, er der ikke den store chance for at få nye planter, for purpursolhat tolerer nemlig ikke at blive overvokset af omkringstående vækster.

 

claus20100819_153934

 

Derfor er det bedst at så i en styroporkasser eller lignende og så prikle ud i individuelle potter til foråret.

 

Dog skal får man ikke blomster første år, men først sæsonen efter.

 

Frø kan blandt andet købes her:

19 kommentarer:

 1. Vackra foton att sommardrömma till.
  Törnrosa

  SvarSlet
 2. Det var et godt råd at få med på vejen. Tak.

  Jeg købte 3 forskellige solhatte-planter i sensommeren, og det bliver let smådyrt. Som eksperiment har jeg plantet dem i frostsikre krukker, da jeg ellers ikke kunne hitte ud af, hvor jeg skulle gøre af dem, da de som du skriver, skal have lys og luft, når de skal op og frem i verden. Stillede dem ind i mit plastikhelvede (dragtpose forklædt som drivhus) i november, men har netop taget dem ud denne weekend, da der bliver ALT for fugtigt for de tørkeelskende solhatte. Nu håber jeg så, at de kan klare sig med lidt juletræsgran under udhænget til mit lille havehus.

  SvarSlet
 3. PS: Hvornår kommer der frø osv. i Bilka? For jeg har på fornemmelsen, at mange er i gang med bestillingerne på nettet, selvom det er lidt tidligt. Forsøger selv at hold mig i skindet, men det er ikke så nemt. Tænk hvis det man ville have fingre i, var udsolgt. Gys.

  SvarSlet
 4. Hvad vokser op mellem solhattene på billederne?

  SvarSlet
 5. Åh, denna blomma har inte jag i min trädgård. Det måste jag göra något åt :-) Tack för dina vackra, inspirerande bilder!
  / Sylvia

  SvarSlet
 6. Kære Nette - 'Mine' frø er i Bilka i løbet af nogle få uger. Skal nok fortælle, hvornår tid er.

  Kære Panini - Perowskia i anden række th. og mandstro, Eryngium planum, nederst.

  SvarSlet
 7. Det er dog mageløst at alle de solhatte stammer fra frøsåning. Farven på dine smukke solhatte er præcis den sort jeg har søgt, men det er jo en jungle af sorter og navne. Jeg endte med at vælge Magnus, for jeg mindedes flere fremhæve den, og troede så at det var den "originale" gamle sort, men den er meget mørkere end den smukke rosa dine solhatte har. Husker du hvad sort du såede ?
  Hav en fortsat rigtig god dag :)

  SvarSlet
 8. Det er bestemt også een af mine yndlingsblomster - den står rank og flot fra start til slut (og hele sommeren indtil frosten kommer). Har designet et bed kun med solhatte (10 forskellige) og i bunden er lagt mange tulipaner fra Bilka (TAK Claus for de gode kasser. Min mand synes det næsten er Gavnø slotspark, så flot er det om foråret. Blomsten og krukken i Mariager har flere gange haft flotte purpursolhatte til salg.

  SvarSlet
 9. Kære Alice - mine er 'Magnus'. Måske har du fået nogle forkerte frø?

  SvarSlet
 10. Tusind tak Claus :)
  Jeg købte dem uden blomst i potter ret sent på året, da nogle få knopper sprang ud, så de meget mørke og pink ud, men det var meget sent og planten gik i stå, så jeg har grund til at håbe det bedste nu jeg ved det er samme sort :)
  Jeg har så også lige købt de unavngivne frø gennem linket du satte i indlægget.
  Tak for at jeg nu kan glæde mig til solhattene til næste år :)

  SvarSlet
 11. For nogle år siden såede jeg en god portion solhatte, som jeg dog gav væk, da vi lavede vores lille koi dam. Jeg fik underlig nok blomster i dem allerede samme år ;)

  SvarSlet
 12. Jag bor i Sverige och frö sår alltid vallmo på en is fläck. Eftersom det oftast är vinter här får man vänta lite till så det är kul att hitta en sådan blogg att drömma sig bort till. Det blir jo inte sämre av att du bor i Århus där jag är född.

  SvarSlet
 13. Hei Claus.
  Jeg er også så glad i purpursolhatten. Men må innrømme at min bestand har blitt redusert med årene fordi naboplanter har vært litt for ivrige. Derfor var det flott med tips om å så nå.

  Planten er bare helt bedårende nydelig hos deg.

  Ha ei fortsatt fin uke!

  Beste hilsen fra Trine

  SvarSlet
 14. Helt utroligt at du har sået hele din bestand - det nytter altså:) Tak for info om perowskia sammen med solhatten - det ser helt vildt flot ud.

  Ulla

  SvarSlet
 15. Solhattene i diverse modeller er bare så flotte. I efteråret købte jeg 8 forskellige slags i potter. Det er meningen, at de med årene skal deles. Jeg har faktisk ikke tænkt på, at man selv kan så dem, men selvfølgelig kan man da det :-)
  Måske jeg skulle forsøge at bestille endnu en portion frø.

  SvarSlet
 16. Så må jeg hellere se også at få sået dem - har lige sået mine meconopsisfrø og trykker nu alle mine tommelfingre for, at det bliver til noget. Fandt igår et engelsk frøfirma, der sælger 30 forskellige slags, helt bedårende nogle af dem. Og så fandt jeg også ud af igår, at snegle alligevel godt kan lide digitalis, hvad de ellers aldrig har kunnet. Men næsten alle mine små Pam´s Choice er blevet ædt. Så surt.

  Hilsener
  Helle

  SvarSlet
 17. Hej Claus,

  Jeg bruger solhat som dråber i vand, når jeg vil prøve at styrke mit imunforsvar.
  Men planterne er også meget smukke. Jeg har faktisk sået frø i bedet her sidst på efteråret. Og det bliver spændende at se, om de overhovedet dukker op. Det lader jo ikke til at være den korrekte måde. Vi må se.

  Jeg har nu en evne til at gøre mange ting forkert. Kanske jeg bare er utålmodig - og først finder ud af, at det er forkert bagefter. Så må jeg op på hesten igen.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 18. Jeg har aldrig givet mine solhat frø kulde. Jeg sår hvert år i marts i vinduskarmen, og de spire uden problemer - blomstre året efter.

  Måske er der sorter der ikke skal have kulde og andre der skal??

  SvarSlet
 19. Hej Claus.
  Jeg gravede sidste år nogle purpursolhatte ned og mine spørgsmål er nu:
  1. Skal de klippes ned? - hvornår? Hvor langt ned?
  2. Hvordan sikrer jeg mig at de kommer år efter år?
  Mvh. Sisse

  SvarSlet