Hvorfor hører man aldrig?

Det var der en gang en radioudsendelse, der hed. Med en let omskrivning kan man også sige ’Hvorfor ser man aldrig’ og relatere det til planteverdenen.

 

Der findes planter, som er så oplagt godt, at man virkelig kan undre sig over, at de ikke har vundet større udbredelse.

 

laurentia-starshine-bleu[1]

 

Det gælder f.eks. Laurentia, der er så ualmindelig, at den ikke en gang har fået et dansk navn.

 

Jeg er sikker på, at alle der har prøvet den, er blevet totalt afhængige (læg lige en kommentar). Derfor undrer det mig i den grad, er den er så sjælden en gæst i vore haver og krukker. Ikke mindst i sidstnævnte er den fantastisk.

 

Det er nemlig den skønneste vækst, der – hvis man har en frostfri lys overvintringsplads – kan komme igen år efter år.

 

Man kan også dyrke den som sommerblomst, fremavlet fra frø.

 

Laurentia fås i blå, hvid og rosa.

18 kommentarer:

 1. Ja, den er skøn. Jeg faldt for den blålilla for nogle år siden i T&M's katalog. Jeg har aldrig set, at man kan få den i hvid.

  En anden ukendt skønhed her i DK, som jeg godt vil reklamere lidt for er Timeviser Hibiscus trionum 'Simply Love'

  Jeg har skrevet om den her:

  http://frafroetilblomst.blogspot.dk/2012/08/timeviser-blomst.html

  SvarSlet
 2. Kære Gitte - Har lige været inde på din blog. Den har jeg aldrig prøvet. Sikkert en fejl, for fin ser den ud. Tak for tippet.

  SvarSlet
 3. Kære Claus,
  Smuk, sprød blomst du her viser. Da jeg var i Sydfrankrig i sommers, mindes jeg at den var over alt i de store sammenplantninger de har i rundkørslerne dernede. Eller var det lobelia? Husker det lidt sløret, for deres rosé var også god! Jeg synes ihvertfald at den er enormt sød og så tænker jeg at mere prangende krukkevækster som engletrompet, hortensia og georginer vil gå enormt godt sammen med.
  Mange lune hilsener Mathias Emil

  SvarSlet
 4. Kære Mathias - ja, men også nogle blomster i mellemstørrelsen.

  SvarSlet
 5. Så trevligt att du slår ett slag för denna fina utplanteringsväxt! På svenska heter den stjärnlobelia, men inte är den någon lobelia inte men någon tyckte väl att den liknade en sådan?

  SvarSlet
 6. Kære Anna - det var da et utroligt sødt navn. Det kunne vi godt bruge på dansk. Det vil jeg lancere ved lejlighed.

  SvarSlet
 7. Hej Claus!
  Ja laurentia er ikke til at undvere og heller ikke Hibiscus Trionum, begge saar sig selv her i min have og staar nu i blomst .Vi har meget graavejr i aar , naar saa endelig solen kommer igennem saa "svidder" mange af blomsterne , sa er der ikke andet at góre end at klippe de tóre blomster af og vente til der kommer nye....
  Sommerhilsen fra A. Bonaerensis

  SvarSlet
 8. Den er smuk, jeg har en overskåret vintønde som den vil være fin i :-)
  Mit evige problem er at huske blomsternavne, jeg notere ned, men så kan jeg ikke huske hvordan den ser ud. Er der nogen som kan anbefale en god opslagsbog, selvfølgelig er der nettet, men der er nu stadig noget hyggeligt ved en bog, som iPad mm ikke kan :-)
  God snedag
  Lena

  SvarSlet
 9. Den er simpelhen så smuk.
  Jeg har den ikke nu, men havde den for et par år tilbage.
  Den må i min have igen <3
  Kh Birgitte

  SvarSlet
 10. Ja, Laurentia har jeg også haft i en potte på terrassen. Den blomstrede non-stop hele sommeren. Kan kun samstemme med en anbefaling af denne smukke blomst.

  SvarSlet
 11. Den blå laurentia havde jeg også for to somre siden, i et stykke tid ihvertfald, inden den blev fuldstændigt ædt op af sneglene. Sidste år prøvede jeg at så, spirerne blev ædt så hurtigt de kom op - i krukker. Men da den er så flot, tror jeg, jeg vil prøve igen.

  Helle

  SvarSlet
 12. Håller med Claus, den är fantastisk! Jag har för mig att jag haft den i rosa, i vitt och i blått. På skuggiga ställen klarar den sig gott och blommar, blommar, blommar hela sommaren...

  En annan växt jag vill slå ett slag för, är en perenn - Potentilla Alba. Verkar föra samma anonyma tillvaro, går sällan att få tag på i detaljhandeln, men jag som är trädgårdsdesigner kan köpa den genom mina grossister. Vacker, fint bladverk, söt blomma, vintergrön(!), breder ut sig i fina kuddar och blommar hela våren och lite på hösten. Ett praktexemplar i alla lägen, men i synnerhet i skugga! En praktväxt alltså!

  Tack för en härlig sida, har följt den i några år och har den som min öppningssida på datorn, eftersom den alltid är lite föränderlig och du har så fina bilder. Vänliga hälsningar,
  Ylva Sundell, Härryda/Göteborg

  SvarSlet
 13. Hej Claus
  Den er rigtig fin,det kunne være dejligt hvis man kunne købe den i Bilka ,tror du at det er muligt,eller skal det være på en planteskole?
  Hilsen Trine

  SvarSlet
 14. Blev også inspireret, men jeg kan ikke finde noget sted hvor man kan købe frøene. Hverken i Danmark eller i Englæand hvor de på PlantFinder siger at de ikke sælges i England.
  Er der nogen, der har et bud?

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Vi har også haft Laurentia i flere år i krukke, men de er meget diskrete, og så røg de ud af sortimentet af samme årsag, men måske skal vi prøve igen. Vil også være fantastiske sammen med Erysimum Bowles Mauve, som vi også har i krukke (men også i den "rigtige" jord). Jeg kan også tilslutte mig de rosende ord til Hibiscus trionum.

  SvarSlet
 16. ja har haft den som krukkeplante de sidste par år, den bli' ved og ved at blomstre - super skøn:) Anne Gine

  SvarSlet
 17. Det skulle jeg bare have vidst at den kunne overvintre frostfrit. Nu står den bundfrossen i mit drivhus, men heldigvis har jeg taget frø af den, og det lykkedes mig sidste år at lave mig en dejlig 'pude' af blegrosa Laurentia, det det lykkes sikkert også i år.
  Den sart himmelblå der er nu heller ikke til at stå for.

  Jeg kunne nu også godt lide 'hvorfor hører man aldrig', (for jeg kunne som regel synge med). :)

  SvarSlet
 18. Kære Ylva - tak for dine søde ord. Det gælder for øvrigt også alle jer andre. Ja, potentilla alba er også sød.

  Kære Askholm. Jeg har lige søgt på 'Laurentia seeds', og der kommer da masser af hits, så jeg ved ærlig talt ikke, hvad problemet er!

  Kære anonyme - for mig er 'diskret' absolut et plusord.

  SvarSlet