Som skabt til hinanden

Der er planter, som i så udpræget grad er skabt til hinanden, at haven ville være fattigere uden.

 

claus20120513_080519

 

Tulipaner kan jeg ikke undvære; det siger sig selv, men de bliver ligesom alle andre vækster først helt sublime i selskab med andre planter.

 

20130109_135831 20130109_135833

 

Og her bliver jeg så nødt til at nævne den skønne judaspenge, Lunaria annua. Jeg skrev også om den i oktober på det tidspunkt, hvor vi såede, og når jeg bringer den på banen igen, er det fordi frøene nu er spiret.

 

claus20120513_075955

 

Frøene blev sået individuelt i såbakker, og nu vil vi så plante hver plug over i større rum for at få dem yderligere i vækst.

 

claus20120517_051217

 

Til foråret bliver de plantet ud på blivende sted i haven, hvor de så vil vokse sig store og blomstrer i næstkommende sæson.

 

Jeg drysser også en masse frø rundt i bedene, men det er ikke altid, at de kommer, fordi alt står så tæt her i haven. Derfor sår jeg også, så jeg har til udplantning.

5 kommentarer:

 1. Her i haven er der ikke grøftekantsagtige bede. De svarer til en vis grad nok mere til ægte grøftekanter ;-)
  Nærmeste havenabo er nemlig en "brak-og-wraphø-mark", så det kan ikke være meget anderledes - med mindre, der arbejdes i haven i døgndrift. Tulipaner er ikke specielt begejstrede for jordbundskvaliteten her, så de bor i krukker, hvilket der ikke er meget grøftekantsbed over. Måske kunne man snige en enkelt Judaspenge eller to ned i krukkerne...
  Idéen om Judaspenge i grøftekantsagtige bede vil jeg tage til mig og bruge planten som (højt) akkompagnement til de andre tidlige musikere derude (Klokkeskilla, halvhøje græsser m.m. gratis fra marken , Perlehyacinter og Primula). Bliver spændende at se, hvad musikerne synes.
  Med venlig havehilsen

  SvarSlet
 2. Hej Claus,

  Her kan jeg for en gangs skyld godt være lidt med. Har både tulipaner og judaspenge i haven. Og jeg dryssede bare alle frøene fra judaspengene ud i bedene her i efteråret. Og det ser altså ud til at det er dem, der lige nu myldrer op af jorden. Men de blomstrer jo først næste år. Og jeg må så også "finde mig i", at de kommer, hvor de klarer sig bedst. De er ikke plantet, hvor de malerisk vil tage sig bedst ud.

  Det var dog en "skrækkelig" hjemmeside - Albinusfro.dk, du fik mig lokket ud i. Det ser jo aldeles spændende ud! - det kløer allerede i fingrene - og havedrømmene buldrer derudaf.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 3. Det lyder rigtig fint Claus.

  :-) Lisbeth K

  SvarSlet
 4. Det er bare det smukkeste bed man kan tænke sig, du viser her. Hååååber et lille bitte stykke af min have kommer til at se ud noget derhenefter til foråret, dog med judaspenge i hvid og natviol i blandede nuancer af lilla.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 5. En gang i efteråret '11 kom jeg forbi en sti, hvor der sørme stod judaspenge med frøstande...HAPS..!

  Ikke fordi der var så mange, men de 7-8 frø jeg fik ud af det spirede i løbet af sidste sæson, så nu er jeg spændt på, hvordan det går med dem i år :)

  Kan huske min mormor havde masser af dem, de stod bl.a. sammen med japanske lygter, hvilket jeg syntes var meget flot :)

  Er forøvrigt stadig i gang med at læse "Vis mig dit drivhus" - det er jo ikke lige en bog man læser i et snuptag :)

  SvarSlet