Kender I troldnød?

Det er ikke en busk, man ser på ethvert gadehjørne, men når man støder på et eksemplar her ved vintertide, bemærker man det straks.

 

20130205_172728

 

Troldnød, Hamamelis, blomstrer nemlig fra januar og en tre måneders tid frem.

 

Dette eksemplar fotograferede jeg i går i Valby.

 

20130205_172821
20130205_172754

 

De fine gule duskede blomster er meget smukke, og desuden dufter de himmelsk; af honning!

 

Der findes også sorter med orange og rødlige blomster. Men de gule er de mest almindelige.

17 kommentarer:

 1. Smukt ... Dei troldnød der stadig mangler i vores have - det skal gøres hurtigt, fordi det ser fantastisk ud. Vores Viburnum bodnantense 'Dawn' er lige ved at blomstre - desværre var der en masse sne i løbet af natten og en masse kold. Ærgerligt, fordi det vil være med blomsten.
  Med venlig hilsen fra Waldhaus,
  Christine

  SvarSlet
 2. Än så länge blommar den gula och den röda bara i vasen på bordet. I närheten av Linköping.

  SvarSlet
 3. Min med røde blomster står ved siden af hoveddøren og dufter dejligt af honning lige for tiden.

  Hilsener Helle

  SvarSlet
 4. Ja, den er fantastisk - men husk at den ikke tåler vind! Taler af dårlig erfaring :-(

  SvarSlet
 5. Den kan også anbefales til krukke. Jeg har en stående på 4. år i samme krukke, og den blomstrer trofast hvert år. Jeg har ingen problemer med hverken frost eller vind. Nu har jeg lige investerede i en rød Troldnød "Diane" hedder den. Meget smuk :-)
  Kh Lotte

  SvarSlet
 6. Trodnødden 'Diane' så jeg netop i går på en båndet Gardener's World TV udsendelse (BBC) og bestemte da, at 'so ein Ding muss ich auch haben', og det er jeg nu blevet bestyrket i af Lottes udsagn.
  I det hele taget samler jeg for tiden på oplysninger om vækster, som er interessante, når det er rigtig vinter. Bl. a. skal jeg have anskaffet en prunus med kobberfarvet bark. Men jeg kan ikke huske, hvad den hedder. Er der mon nogen, der ved det? Jeg har nemlig netop fået fældet en gammel syg elm, så nu bør jeg jo plante et nyt træ.
  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 7. Må jeg anbefale planteskolen som har ALT
  http://bulk-boskoop.nl/en/
  :-) Lotte

  SvarSlet
 8. Jeg har et spørsmål om helt andre busker til hekk. Her har jeg noen spørsmål som jeg lurer på agnbøk contra bøk. http://furulunden.blogspot.no/2013/02/kan-du-synse-litt-om-bk-contra-agnbk.html
  Har sett at du bruker agnbøk, og er ikke det en mer passene hekkplante enn bøk? Vennlig hilsen Mette i Furulunden

  SvarSlet
 9. Vet at du har mye å gjøre og at det kanskje er vanskelig for deg å gi noe svar :)

  SvarSlet
 10. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 11. En smuk busk især på denne tid af året hvor den med sine blomster minder os om at foråret er på vej. Har desværre ikke selv den i haven og desværre slet ikke så stor og flot som den du har taget billeder af. og Ja de har en dejlig duft, som man nemt kan dufte når man går forbi dem. Skal en dag overveje hvor i haven vi kunne have sådan en busk, men tror jeg vil vælge den orange i stedet for da jeg elsker den brændte farve som den har. Lige nu går planlægning dog på at få et par frugt træer i haven, så man sent efterår kan have en flot æble træ med røde æbler til gavn for både en selv og fuglene og synet i haven.

  SvarSlet
 12. Til Jytte
  Måske du tænker på Tibetansk Kirsebærtræ ( prunus serrula), det er virkelig et træ med den smukkeste kobberfarvede bark

  Mvh Jesper Svendsen
  Www.koihaven.dk

  SvarSlet
 13. Ja min er osse ved at blomstre nu.
  skøn busk, et godt råd, køb den om efteråret når man kan se efterårsfarverne på løvet, mange af dem har smukkere løvfarver end andre. Og det har ikke altid noget med sorterne at gøre.
  Et af min haveønsker er forøvrigt
  en rødblomstret, men de er lidt småpebret, såå det er et fød`sdags
  ønske af familien.
  Hvis vejret ville arte sig så ville haven være gul af erentis på et par dage, knopperne vrimler nu.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 14. Hej Claus
  Det er et meget gammelt eksemplar du der har fundet !
  Ja, jeg er også meget glad for troldnøden som jeg har i haven, og min var til min store overraskels begyndt at blomstre allerede den 5. januar, hvor jeg også har omtalt den på min blog.
  God aften
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 15. Mange tak Lotte og Jesper Svendsen
  Og ja! Det er prunus serrula, jeg ønsker mig, så nu ved jeg, hvor jeg skal lede.
  Happy Tree Growing
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 16. Nej, den kendte jeg ikke. Men hvor herligt at der er noget som ovenikøbet dufter her midt i vinterkulden.

  :-) Lisbeth K

  SvarSlet
 17. Kære Furulunden - vore hække er bøg og de formklippede træer avnbøg. Avnbøg kan klippes mere 'skarp', men beholder ikke løvet om vinteren.

  SvarSlet