A pro pos Amaryllis

Jeg tager lige tråden op fra i går: Som nævnt havde jeg selv drevet de viste Amaryllis frem fra løg købt til en forholdsvis høj pris.

 

claus20130309_180006_3 claus20130309_180024_2

 

Dem vil jeg gerne have i blomst næste år. Derfor har Mariann – min ’væksthusgartner’ - pottet løgene op med frisk næringsberiget jord.

 

Nu bliver de vandet og gødet hen over sæsonen. Bladene skal nemlig bringe kraft tilbage til løgene, nøjagtigt som med løgvækster ude i haven.

 

I eftersommeren begynder vi at holde igen med vand og gødning. Det resulterer så i, at løvet begynder at visne. Og det er helt, som det skal være.

 

Løgene skal nemlig have en hviletid på et par måneder. Omkring juletid får løgene frisk jord, og igen begynder vi at vande og gøde. Snart bliver løgene bragt til live igen, og før man ved af det, begynder én til to stængler at vise sig.

 

Ovenstående var simpel viden for vore bedsteforældre.

 

Hvordan er jeres erfaringer med Amaryllis? – også kaldet ridderstjerne eller de fire verdenshjørner på dansk.

11 kommentarer:

 1. Det hedder Hippeastrum på latinks, men ja, mange kalder denne plant forkert :)
  Jeg smider dem ud efter blomstring, fordi de blomstrer ikke så meget som første år og tit får rust sygdom (eller hvordan hedder det rigtigt). Men held og lykke til dig:)

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  Mine Amaryllis har haft det med at rådne, så jeg gang på gang har måttet købe nye løg i dyre domme. Måske skyldes det, at jeg har fulgt det udbredte råd om at sætte løgene ud i haven sommeren over. Med al den væde, vi ofte har her i landet, er det måske et udenlandsk råd, som ikke holder vand på disse kanter, så nu vil jeg følge dit råd. Tak for det og
  Happy Armchair Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 3. Hej!
  Kul att du såg min Växthusbok. Den är ju av lite annat snitt än din, men jag är säker på att båda finner sina läsare.
  Amaryllis är underbart. Förra året sådde jag fröer, och plantorna har nu växt till sig. Dags att dela och sätta dem i var sin kruka. Tack för inspirationen!
  Eva

  SvarSlet
 4. Jeg sætter mine nykøbte løg(afblomstret) ud i mit drivhus som har varme på om vinteren (max 7 grader)og så kommer de ikke ind mer, da de efterfølgende blomstre hver sommer!!!!!!hvilket er lidt sjovt og flere af dem er gamle . får kun gødning sammen med de andre planter .
  At sætte løget ud i haven er dårlig ide da de tit blir ædt op indefra af fede larver .

  SvarSlet
 5. Har prøvet til flere gange - også efter den metode du beskriver - men fik desværre ikke andet end blade ud af arbejdet. Så min konklusion må være, at der er alt for meget besvær i forhold til gevinsten. Så det gør jeg ikke mere.

  /Bo

  SvarSlet
 6. Min farmor (a d 1909) havde Amaryllis hvert år. Hun tog hvert år løget i sin urtepotte op fra kælderen sent på vinteren og begyndte så småt at vande.
  Så fulgte hun spændt med i udviklingen fra den første spire og fremviste hver gang, vi besøgte hende, hvor langt den var kommet.
  Stor var hendes stolthed hver gang, når knoppen åbnede sig..
  Blomsten var osse flot, men som barn fandt jeg den vist lidt vulgær og voldsom...
  Man har jo lov at ændre sig, og dine hvide er smukke.
  Hun var -præget af verdenskrigene- meget sparsommelig, så derfor er jeg overbevist om, at det var samme blomsterløg gennem mange år.
  Gødning har kæledæggen absolut heller ikke manglet :-)
  Måske skulle man alligevel forsøge sig med en af de hvide...
  God søndag til alle
  SuK

  SvarSlet
 7. Jeg har en amaryllis der har stået i mit køkkenvindue i fire år. Jeg fik den forærende til jul. Ret hurtigt klippede jeg blomsten af, da jeg synes blomsterne er pænest i vase. Siden da har løget stået i den samme lille potte i vindueskarmen. Der ingen større plan over det jeg gør. En gang imellem får det en slat vand og en- to gange om året har det fået lidt orkidegødning når jeg nu alligevel var i gang. Jeg har flere gange overvejet at potte det om eller prøve at kræse lidt mere for det,men det bliver aldrig til noget. Løget har blomstret troligt hvert år. jeg klipper altid blomsten af og sætter i en vase. Bladene lader jeg være til de er visnet væk. At den blomstrer er vist mere held end forstand :-)

  SvarSlet
 8. Mine gjorge lige som Eges, blomstrede om sommeren i drivhuset. Året efter satte jeg dem ud i haven og de blev ædt af sneglene.
  I år er det derfor nye løg købt i dyre domme på nettet. Jeg har sat dem i et koldt værelse i sommerhuset, så får vi se hvad der sker denne gang
  Mette

  SvarSlet
 9. Jeg hadde en mørk rød som stod i vinduskarmen og ble stelt som en vanlig potteplante. Bladene visnet aldri ned og den ble ENORM med mange digre blader og løk som sprengte seg utav alle potter. Den hadde så mange blomster og blomstret utrolig lenge hvert år. Kanskje de egentlig ikke liker å tørke ut?

  SvarSlet
 10. Det er rigtigt, at amaryllis er smukkest, når de blomstrer - og resten af tiden står de "bare" med grønne blade. Jeg har da også for nogle år siden smidt mange af mine ud for at sætte andre potteplanter i vindueskarmene. Men de gik til - jeg glemmer nok at vande regelmæssigt. Så amarylliserne er kommet på banen igen. De smukkeste af dem tager jeg sideløg fra og formerer på den måde. At så dem som frø har jeg aldrig prøvet, men det lyder spændende, så måske skulle jeg gøre et forsøg, næste gang min favorit blomstrer.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 11. Jeg har flere amarylliser stående rundt om i huset og de blomstrer 3-4 gange om året. Jeg behandler dem bare som alm. stueplanter og så kvitterer de med de smukke blomster :-)

  SvarSlet