Den mest fantastiske vækst

Det er godt og vel en halv snes år siden, jeg første gang stiftede bekendtskab med den purpurrøde kvan Angelica gigas.

Siden har jeg hvert år haft den i min have, blandt andet i Flammebedet, hvor den passer utroligt flot sammen med de brændte farver.

 

claus20110807_182847 claus20110807_182705

 

I efteråret såede vi traditionen tro en mængde frø i styroporkasse, fordi frøene skal have skiftende tø og frost over en længere periode.

 

claus20110807_182802

 

For en god uges tid siden flyttede jeg kassen ind i det opvarmede drivhus. Det har nu resulteret i, at en mængde små planter spirer.

 

Om en måned eller halvanden prikler vi de små nye planter om, og først på sommeren planter vi dem ud i bedet.

 

Her vil de blomstre næste sommer, hvor efter de dør. Desværre ...

11 kommentarer:

 1. Jeg synes kvann er så flott å se på! Fikk servert suppe av vanlig kvann på Færøyene og det var en fantastisk matopplevelse. Den har vært på ønskelisten min siden. Morsomt med den nye oppmerksomheten rundt kvann siden dette er en gammel kulturplante som nesten har gått i glemmeboken.

  SvarSlet
 2. Jeg giver dig helt ret, den er bare SÅ smuk den purpurfarvede kvan, jeg har desværre ikke været så forudsigende som dig og så, men jeg jeg har dog nogle år haft købt nogle planter når jeg har været i det nordjyske hos staudermarken.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 3. Smuk er den, men du forstår også, at få det hele frem i planten :)

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Kære Claus. Den purpurrøde kvan er fantastisk smuk og kraftfuld og det er meget smukke billeder du har taget.
  Den lille smukke gudeblomst passer vist bedre til min krukke have, Den vil jeg prøve at så næste år og lave en pink og lilla gruppe.
  Ønsker Jer alle en rigtig god dag i sneen, imens vi venter på forår.
  Venlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 6. Kære Claus
  Den er er bare så flot. Mon man engang kan købe den som
  udplantningsplante i Bilka?
  kh Grethe

  SvarSlet
 7. Virkelig flot.
  Jeg har overvejet - og jeg er kommet frem til, at det vil være bedst at købe den som udplantningsplante - det lader til at den er svær at dyrke fra frø. Jeg tror, jeg kom om ved den på Thyboesminde planteskole - her på nettet.
  Der fandt jeg forøvrigt også en brogetbladet skvalderkål - hvad siger I så? Jeg troede ikke mine egne øjne. Jeg som er ved at drukne i skvalderkål. Men kanske man skulle købe et par - det giver da lidt broget spil i bladene sammen med alle de grønne.
  De havde for øvrigt også den lyserøde hyld, som du viste for nogen tid siden. Den skal jeg også have fat i.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 8. Har lige Fornøjet mig med den hjemmeside Claus henviste til forleden: silene.be. Den er vel nok spændende og det er fint at man kan købe det meste både som planter og frø. Den glæder jeg mig til at handle fra. Ang. thyboesminde, så har de også anemone Wild Swan, som Claus omtalte sidste år.
  Venlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 9. Nydleg plante !! Hilsen fra vestNorge.

  SvarSlet
 10. Jeg har også sået Kvan ude, men nu vil jeg da tage den ind og se, om jeg også får spirer. Den er bare så flot.
  Ida

  SvarSlet
 11. Hej Claus.
  Har også taget mine ind, dog i kælderen. De spirer så det er en fryd;-)) Desværre ser jeg ikke livstegn fra Vicar's Mead?? Det er i øvrigt efterkommere af frø jeg fik sammen med en af dine bøger.
  Hilsen Lotte

  SvarSlet