Helt og aldeles uundværlig

Der er nogle planter, som burde findes i enhver have. Og her tænker jeg ikke lige på røde ribes og gule forsythiaer, som man ser blomstre på stort set alle parceller om en måneds tid.

 

claus20110622_150832

 

Nej, den plante, jeg tænker på her er, er lodden løvefod, Alchemilla mollis.

Da vi overtog haven for snart tyve år siden, var der mange; rigtig mange løvefod. Ja, jeg fristes til at kalde den for en monokultur, for der var ikke så meget andet.

 

claus20110622_171002

 

Løvefoden havde hen over årene sået sig i så rigt mål rundt omkring, at det var lige ved at blive for meget. Men jeg blev alligevel ikke træt af dem. Forærede planter væk til højre og venstre og plantede dem som kanter.

 

20090518_173103 0023_claushave

 

Både blomster og blade er fantastiske. Når regnen er faldet, ligger dråberne på bladene som små diamanter, og når de limegrønne blomster kommer, er der fyld til snesevis af buketter.

 

Der findes ganske enkelt ikke den blomst, som løvefod ikke klæder.

 

Når blomsterne begynder at fade, klipper vi planterne helt (og jeg mener helt) i bund, gøder dem og vander måske lidt. Efter en god uges tid begynder de at skyde igen. En måned senere står de flot grønne, og på solrige voksepladser får de endnu en blomstring.

 

080811_163852_

 

Nedklipningen giver ikke blot fint og frisk løv, men man undgår også den ofte rige selvsåning.

 

Skriv gerne lidt om jeres glæder (for der kan ikke være andet) ved denne fantastiske vækst.

26 kommentarer:

 1. Den er så skøn ;-))
  Havde en lidt pudsig oplevelse her til morgen: Manden min tændte fjernsynet for lige at læse lidt tekst tv, men så kunne jeg jo høre din stemme og udbrød; Det er Claus!, så han blev sendt afsted efter morgenbrød og jeg så Claus Dalby i "fjerneren" ;-))
  Ha' en rigtig dejlig dag allesammen..

  SvarSlet
 2. Alchemilla mollis är alldeles underbar! Jag har den i min trädgård, i massor...och den får gärna självså sig! Inte just nu, här var -17 grader i morse...:)

  SvarSlet
 3. Som du selv skriver er Alchemilla mollis helt og aldelse uundværlig. For mit eget vedkommende fik jeg en lille bid hos en haveveninde for mange år siden og nu har jeg den i alle mine bede. Jeg glæder mig over bladene i det tidlige forår når forårsløgene blomstrer og jeg nyder når de limegrønne blomster lyser op i alle bedene hvor den sikrer at blikket bliver fanget så man kan nyde kontekst.
  Jeg bruger også løvefoden til at dække i nye bede hvor de andre planter endnu ikke fylder så meget og efterhånden som behovet opstår over årene sikrer jeg at den ikke ender med at fylde det hele.
  I år har jeg et bed hvori jeg endnu ikke helt har planlagt alt og det skal fyldes med Alchemilla mollis o og geranium Rozanne.
  Ha en dejlig lørdag:)

  SvarSlet
 4. Kære Claus.

  Jow det er en rigtig glædeplante. Og blomsterne af den (når man nu alligevel klipper den tilbage) er fantastiske til en krans. Jeg lavede en i juli sidste år og den charmerede til ind i efteråret, mens den skiftede kulør fra lime over gylden og til brun. Dét skal gentages. Har nogen lyst, så kan den ses her: http://alazep.blogspot.dk/2012/07/giver-du-fortabt.html

  Hjerteligst

  SvarSlet
 5. Jeg har den også i en ret stor mængde, synes nu den er lidt langsom til at komme igen efter nedklipning. Men ok jeg vander og gøder ikke, det kunne jeg prøve at huske. Mine står lidt for mørkt, så de vælter lidt hurtig. Men uundværlig, det er den.

  God weekend.

  SvarSlet
 6. Her i koihaven er Loden Løvefod også en af favoritterne, elsker at de sår sig selv og lukker jordhullerne i bedene, og ikke mindst er blomsterstandene særdeles dekorative i en flot sommerbuket.
  Mvh Jesper S

  SvarSlet
 7. Jeg har også brugt lodden løvefod til at fylde i haven, ved det der ikke er vokset helt til og som du skriver ,Claus, så klæ´r den alt. Nu vil jeg plante 7-8 stk i krukker, så jeg har til at fylde på terrassen, indtil jeg får arrangeret forskellige planter i krukker. God weekend til alle :o)
  Venlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 8. Lodden løvefod er også her skattet højt. Den har så fin en vækstform og er pæn hele sæsonen både med og uden blomster.
  Sidste år klippede jeg planterne helt ned som du anbefalede, men det var en meget lang måned inden de igen var på toppen. I år vil jeg kun klippe bladene af i takt med, at de bliver kedelige at se på, da jeg ikke alle steder har noget højere og fyldigere til at dække - hvad du selvfølgelig til enhver tid har!
  Hilsen Pia


  SvarSlet
 9. Min absolut yndlingsstaude :-)
  Aase

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Også jeg tilslutter mig koret, som hylder denne plante. Det har dog ikke altid været således. For dette er en af de planter, som jeg på mystisk vis ikke brød mig om for blot nogle få år siden. Jeg syntes den gang, at bladene da var pæne nok, men blomsterne faldt ikke i min smag. Jeg må jo ikke have været rigtig klog. I 2011 forsvandt mit midlertidige vanvid, og det gik det op for mig, at dette var en plante jeg måtte eje. Den er dejlig at se på, og kan vokse både i sol og skygge. Jeg har bemærket, at der findes flere sorter, og måske man skulle undersøge lidt om, hvad forskellene var på disse.

  Du har ret. Den er ganske enkelt uundværlig.

  SvarSlet
 11. Kære alle - tak for kommentarer. Angående det med nedklipningen handler det altid om at foretage den, før planten begynder at blive for 'træt', for så er den ikke i så megen vigør længere. Jeg klipper altid løvefod, lige når blomstringen topper og fylder så vaserne. Prøv det i år.

  Et rigtig godt eksempel, hvad klipning angår, er, løjtnantshjerte. Klipper man akkurat efter, at blomsterne ´begynder at se triste ud, kommer der nyt løv (men dog ingen blomster). Tøver man blot fjorten dage, skyder planten ikke igen.

  Giver dette mening?

  SvarSlet
 12. Kære Claus

  Når du forklarer det med nedklipningen giver det mening. Jeg er blot ikke god til at klippe løs, når de lige står der og er så pæne. Endnu.

  Om sommeren står jeg ofte med en saks i hånden nede i haven og siger til mig selv: "Hvad ville Claus Dalby gøre?". Men da jeg ikke kender svaret bliver saksen ofte lagt væk igen. Det ville nok være en super idé at lade informationer om nedklipning blive en del af din nye bog om selskabsplanter.

  SvarSlet
 13. Kære Nette og I andre - jeg skal nok her på bloggen og i en kommende bog fortælle, hvornår jeg klipper. I vil sikkert blive lidt chokerede over, hvor lidt skånsom jeg er.

  Kh Claus

  SvarSlet
 14. Det giver god mening med rettidig nedklipning!
  Og nej, jeg tror ikke du chokerer med liden skånsom nedklipning på rette tidspunkt. Problemet er nærmere her, at jeg hver eneste år chokerer mig selv ved en forskrækkelig blødsøden handlekraft når det gælder!
  Blandt andet derfor jeg stadig har både røde og gule tulipaner i haven...dog har jeg hverken ribis eller forsythia.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 15. Kaere Claus! Detta var min första kärlek bland stauderne. Jo, den frösår sig glatt men den är också lätt att ta bort om man hittar plantor där man inte vill ha den. Och visst klär den i de flesta sällskap. Blå geranium och loevefodens gulgröna tycker jag mycket om. Så en liten fundering kring trivialnamnen. Jag tycker de danska ofta säger mest om hur växten ser ut. T.ex. storkenaebb för geranium, vi kallar den näva som ju inte säger någonting. Men vårt "daggkåpa" för Alchemilla mollis finner jag perfekt.
  Ha en riktigt god weekend
  hälsar Margareta

  SvarSlet
 16. Den er bare så SKØN !
  Jeg har ikke så mange endnu - men det bliver der efterhånden rådet bod på. Den figurere nemlig flere steder på haveplanen og Hanne Tilst og Ulla har lovet at donere aflæggere :-)
  Sikke et godt tip med at bruge den som fyld, indtil det andet dækker bedene - TAK :-)

  Jeg har så også en lidt mindre udgave, som jeg ikke lige kan huske navnet på og så den helt lille alpine.

  Så jo - bestemt en ynglingsplante <3

  SvarSlet
 17. Jeg er også enig i at lodden løvefod ikke kan undværes i en have.
  Den er nem at have med at gøre og er desuden særdeles dekorativ og både blade og blomster gør sig godt i buketter.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
 18. I like!!! I tillegg til å bruke det man klipper av i buketter er blomsten flotte til å lage kranser av. Se min blogg 8. juli 2012.

  SvarSlet
 19. Lodden Løvefod er en af mine alleryndlingste planter i haven. Pga dens skønhed og anvendelighed naturligvis , men også fordi dem, jeg deler have med, lader den stå i fred. Både fuglene og muldvarpene ... og rådyrene ikke mindst!
  Sidste sommer plantede jeg gul Løvehale ud efter at have sået den forrige sommer, så nu venter jeg spændt. Den har sådan en spændende stram og skulpturel vækst.
  Happy (Yellow) Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet

 20. Hej Claus!

  Tak for dit fine indlæg om lodden løvefod. Jeg blev aldeles og helt fokuseret på den og kan naturligvis se dens skønhed. Jeg begyndte af søge efter frø på nettet. Skulle så lige rundt om Netto, og der står vinterhårdføre stauder til salg i små pakninger med lidt muld, bl.a.: Løvefod Alchemilla Mollis, indeholdende 2 små fine planter - for 10 kr. Hvor heldig kan man være. De er nu omgående pottet og bliver plejet, indtil de kan komme ud i deres rette element.
  Tak for altid god inspiration.

  Mange hilsener fra det sydsjællandske - Marianne


  SvarSlet
 21. Bliver også lige nødt til at hyle med de ulve jeg er iblandt... Lodden løvefod er ganske enkelt uundværlig og indgår stille og roligt i flere og flere sammensætningen i min have. Havde faktisk også overvejet at bruge den i krukke.
  Jeg øver mig stadig i at klippe efter din anvisning, men har også svært ved at klippe så tidligt som du nu skriver. Måske det blot skal prøves på en plante eller to til sommer... :)

  SvarSlet
 22. Kære Claus
  Her er vi jo ude i een af de planter som skal med på en øde ø!! Simpelthen uundværlig!! Jeg har den mest sammen med de gule farver (og andre steder;-))
  Bladene er skønne hele sæsonen i buketter.

  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 23. Jeg er helt enig, det er en rigtig god selskabsplante. Den flotteste kombination jeg har set var på et billede her på bloggen, eller også var det i en Dalby-bog, hvor løvefod var sat sammen med en koldrød pæon. Da jeg så det billede sidste efterår skyndte jeg mig ud i haven og flyttede 2-3 løvefod hen til en stor pæon. Resultatet får vi først at se i løbet af den kommende sæson, jeg håber det bliver vellykket.

  SvarSlet
 24. Hej Claus
  Ja, når man har lodden løvefod og kærmindesøster er man sikret et autentisk grøftekantspræg i sin have.
  løvefod kan desuden få enhver sommerbuket til at se ekstrafin ud.
  Jeg har i dag fået din sidste bog i fødselsdagsgave. jeg glæder mig til at læse den. Det bliver i små bidder, så jeg ikke får "idrætsskader" af at håndtere den tunge vægt - og for at få fornøjelsen til at være længere... :-)
  hilsen Mettelise

  SvarSlet
 25. Ja det er en absolut eventyrlig plante. Så smuk i farven og passer til stort set alt. Jeg har brugt den som kantplante, som vildt indslag sammen med formklippede buksbom og som kavaler til roserne. Virkelig en af mine ynglingsplanter.

  SvarSlet
 26. Jeg bliver nødt til at skrive denne op på min huskeseddel. For den er et must - og jeg har ingen i haven. Og jeg synes ikke just den springer i øjnene, når man færdes i plantecentre og på planteskoler (ej heller forårsvortemælk, som jeg også er på udkig efter) - eller har jeg bare kigget lige forbi?

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet