Jeg er så glad i dag!

Og hvorfor så det? Jo, det handler om, at vi i morges fik de trykte sider til Tante Grøns Have ind ad døren.

 

Nu går arkene til bogbinderen, og så udkommer bogen den 10. april. Men den kan allerede nu bestilles her.

 

De næste dage skal I få nogle af opslagene at se. Jeg begynder med de første måneder.

 

Jeg kan ikke takke Jytte/TG nok for det forbilledligt gode samarbejde, vi har haft omkring denne bog.

 

I bogens forord fortæller jeg om tilblivelsen:

 

Forord

Det er en halv snes år siden, jeg mødte Jytte. Dengang vidste jeg slet ikke, at hun også hed Tante Grøn, ej heller at hendes efternavn var Aggerholm Justesen. Jytte var på besøg i haven sammen med nogle fælles bekendte, og det stod mig hurtigt klart, at her var en havedame med stor, stor kærlighed til blomster. Måden, hvorpå hun betragtede min have, sagde mig, at hun ikke bare var en almindelig havebesøgende. Helt bogstaveligt sugede hun stemningen til sig.

 

20130322_140536

 

Når jeg møder mennesker, der tydeligt er mere end blot almindeligt haveinteresserede, spørger jeg altid til deres egen have. Det gjorde jeg naturligvis også, da Jytte og hendes mand, John, gæstede mig. De fortalte, at de boede på Mors. “Og hvis du kommer forbi i foråret, kan du nemt kende haven. Det er

os med alle natviolerne,” fortalte Jytte.

 

20130322_140542

 

Natviol er en af de planter, jeg absolut ikke kan stå for, men det er ikke alle, der forstår at værdsætte de violette duftende blomster på meterhøje stængler. Den er nemlig lidt af en vildbasse, der meget generøst sår sig selv. Og det er ofte sådan, at de lidt for villige planter ikke er særligt attråede. Så en

person, der fremhævede netop denne vækst, var jeg sikker på, at jeg ville svinge sammen med.

 

20130322_140600

 

Da jeg første gang besøgte Jytte og John, blev jeg blæst fuldstændig bagover. Her var en meget udansk frodighed, som jeg tidligere kun havde mødt hos Anne Just. Der herskede en anarkistisk blomsterrigdom i farveafstemte symfonier, som man normalt skal til England for at opleve. Heller ikke på det tidspunkt vidste jeg noget om Tante Grøn, og faktisk tror jeg heller ikke, at Jytte var bekendt med sit alter ego.

 

20130322_140631

 

I marts 2010 begyndte jeg at blogge, og på clausdalby.dk fik jeg rigtig mange hyggelige og vedkommende kommentarer. Flere navne dukkede jævnligt op, og en af de flittigste var en

Tante Grøn. Hun blev snart bemærket på grund af sin særlige evne til at formulere sig – flydende, frejdigt og fantasirigt – på en sjælden fin måde.

 

20130322_141427

 

Hvem var hun mon, hende Tante Grøn? var der mange, der spurgte. I begyndelsen vidste jeg ikke, at det var Jytte fra Mors, men det var det altså, viste det sig. Hvad jeg heller ikke vidste, var, at ‘hende’ Jytte skrev så blændende.

 

20130322_145836

 

Snart stod det mig klart, at Tante Grøn skulle skrive en bog om et år i sin fantastiske have, og jeg ville tage bogens fotos. Forelagt ideen var Tante Grøn – der i bund og grund er et

meget beskedent og privat menneske – med på ideen.

 

20130322_145913

 

I marts 2012 begyndte vi på projektet, og jeg tog de første billeder. Sideløbende skrev Tante Grøn sine herlige ‘havebreve’, som hun kaldte sine essays. Siden har jeg været på Mors talrige gange, og det er hen over året blevet til mange hyggelige stunder og snakke. For ikke blot er Tante Grøn en gæv gartner. Hun er også en dejlig værtinde, og i selskab med hende,

 

Syrenprinsen (sådan har hun døbt sin John) og datteren Emma føler man sig i virkelig godt selskab.

Det tror og håber jeg på, at I også vil gøre sammen med denne bog – Tante Grøns have, som jeg er både glad for og stolt over at have medvirket til.

18 kommentarer:

 1. Så hyggelig at det ble bok av det vennskapet! :-) Jeg har jo også lest tante Grøns kommentarer på dine blogginlegg og andre steder rundt i bloggverdenen. Spennende idé å lage en "årskavalkade" fra hagen.
  Lykke til med den ferdige boken! :-D
  Stein

  SvarSlet
 2. En dejlig og skøn historie om et smukt venskab.
  Og jeg glæder mig helt vildt til at sidde med den dejlige bog i hænderne, for det kan kun blive et havehit. Så du er ikke alene om at være glad over den snarlige udgivelse, jeg hopper også på stedet i forventning og sender flere tillykker og haveknus op til den grønne tante på øen... :o)

  SvarSlet
 3. Super dejlig intro, Claus. Jeg er som så mange andre meget spændt på bogen - og jeg håber og tror på, at den er intet mindre end bevægende. Ligesom på din blog, har Tante Grøn også gæstet min og jeg bliver virkelig altid så glad, når jeg læser hendes ord. Tænk sig en hel bog fuld af dem og med billeder fra hendes have ...
  Kh Mathias

  SvarSlet
 4. Kære Claus og Jytte

  Haveglæder giver rigtige mange gode venskaber på kryds og tværs af landsdelene. Det er dette jo et tydeligt bevis på.
  Jeg bobler af iver, for at sidde med denne skønne bog i hænderne, som jeg er 100 procent sikker på, lever op til de lange forventninger jeg har haft siden det gik op for mig at en bog var under opsejling oppe fra dette skønne paradis.
  Se Jyttes glade øjne først i februar måneden, hvor hun stod med hele sit manuskript i hænderne var en oplevelse. Hun var stolt over at det var lykkes hende at skrive en bog. (Selvfølgelig kan hun skrive og formulere sig,det ser vi jo gang på gang med de kommentarer hun ligger her på bloggen og andres blogge).
  Når vi kender Clauss måde at tage billeder på, ved vi, at projektet er lykkes til langt over 100 procent. Det kan vi jo se, med de fantastiske bøger der kommer fra hans hånd den ene gang efter den anden.
  Jeg er sikker på det bliver en bog der vil tage mange kegler undervejs.

  Stort Knus og kram til jer begge herfra det midtfynske, Pia  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  Den strøg direkte i indkøbskurven - og jeg kan næsten ikke vente!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Kære Claus

  Det gippede lige i mig, for jeg havde netop fået at vide, at det var den 9. april, at bogen kom. Så jeg må hellere rette i kalenderen.

  Når man læser dit indlæg her, står det klart, at I 2 nok har haft mange skønne stunder sammen, og I er sikkert en fantastisk duo.

  Claus du har igen være god til at spotte noget skønt og unikt.

  Nu skal jeg bare klare ventetiden. Tik-tak.

  SvarSlet
 7. Jeg kan godt forstå du er ekstra glad i dag Claus, for hende Tante Grøn må være en helt speciel blomster-stjerne i dit liv.

  Bogen er bestilt og jeg glæder mig stort.

  Til dig tante Jyt, vil jeg bare sige at nok har jeg forladt blogverdenen for en stund, men du slipper ikke for mig og det er din egen skyld :-)

  Held og lykke med bogsalget.
  Knus Lone

  SvarSlet
 8. Kære Claus
  Hvor er det dejligt og hvor er det sødt skrevet. Det glæder mig så meget at der kommer en bog fra Tante Grøns hånd og jeg kan jo allerede her se at dit kamera har fanget nogle meget smukke stemninger i de kære menneskers have.
  Det tog mig ikke mange klik at få den i kurven og nu skal jeg bare sove 20 gange før den kommer med posten herhjem i min postkasse:o)
  Rigtig god weekend til dig og til Tante Grøn.

  SvarSlet
 9. Det er en rigtig dejlig historie og jeg sender et stort tillykke til både tante Grøn og Claus. Jeg må dog vente lidt med at købe bogen, da jeg lige har købt en masse stauder, der skal ha´en krukke at bo i :)
  Rigtig god tur til Bologna, Claus og rigtig hjertelig tillykke med den runde fødselsdag i morgen.
  Rigtig god weekend til alle.
  Venlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 10. Tante Grøn er jo næsten en levende legende!
  Jeg glæder mig til at blive lukket ind i universet gennem både pen og motiv :-)

  SvarSlet
 11. Ja det hedder jo vidst: ET levende legende. Potato - potato...

  SvarSlet
 12. Det bliver helt sikkert en unik bog om en meget spændende og sød havequinde, som jeg glæder mig umådeligt meget til at læse mere om. Nu har vi i 3 år nydt Tante Grøns skønne kommentarer på din blog og ingen er i tvivl om jeres helt særlige venskab.

  Ulla

  SvarSlet
 13. Kære Jytte - jeg glæder mig sådan til at træde ind i dit have- og tankeunivers. Godt du har Claus, så lægger sider til. Det vil komme os alle til glæde!

  SvarSlet
 14. Kære Claus.

  Det er da nogle helt umanerligt søde mennesker, der kommenterer her på din blog:o) Hvert et ord varmer og glæder.

  Jeg vil også gerne, have lov at sige dig tusind tak, fordi du har haft mod og mandshjerte til at udgive en havebog med en ukendt, lille halvtyk kone fra landet:o)

  Jeg har virkelig hygget mig med vort intense samarbejde, og det skal da ikke være nogen hemmelighed, at vi i perioder har arbejdet så meget sammen, at vi ligefrem har drømt om hinanden om natten.

  Tusind tusind tak for de pæne ord.

  Knus fra tanten, som har en lille bitte smule plukveer, nu hvor "barnet" snart skal ud....:o)

  SvarSlet
 15. Jamen kære Tante - du er slet ikke ukendt, men derimod en levende legende. Hvor er det et fint forord Claus har givet dig med på vejen!

  Jeg glæder mig meget til bogen udkommer - men venter med at købe, for måske, hvem ved, så kan jeg være så heldig at få den til min fødselsdag, som falder i samme uge.

  Kærlige hilsener
  Lisbeth K

  SvarSlet
 16. Hejsa
  Er SÅ meget bestilt - endelig. Nu er der bare at vente på posten :o).
  Rigtig god weekend.

  Kh Tina Larsen

  SvarSlet
 17. Kære Claus og Tante Grøn så er bogen bestilt. Kan næsten ikke vente med at komme ind i dette blomstrende univers både sprogligt og i planternes betydning


  Vh Maibritt H

  SvarSlet
 18. Kære Claus.

  Jeg har lagt et par ord på min blog: http://alazep.blogspot.dk/2013/04/jeg-kyssede-tante-grn-godnat.html

  Hjerteligst!

  SvarSlet