Jeg lister mig af sted på tå!

Selv om jeg har temmelig travlt med bogskrivning, lister jeg mig alligevel flere (læs: mange) gange om dagen over i det nye drivhus for at se, hvordan alle mine små plantebørn har det.

 

20130309_140214

 

At se et frø et spire og udvikle sig, er simpelthen noget af det mest livsbekræftende.

 

20130309_140435

 

Man kan næsten se planterne vokse time for time, og selvom det blot er en enkelt grad udenfor, viser termometret indenfor næsten tyve grader.

 

20130309_140513 20130309_140532
20130309_140615 20130309_140652
20130309_135844 20130309_140701

 

Som det vil fremgå af billederne, er der ikke det mindste optræk til lange og pistne planter. Sådan som man ofte oplever det, hvis man sår inde i vindueskarmen, hvor planter strækker sig efter lyset.

 

20130309_140734 20130309_140745
20130309_140737 20130309_140747
20130309_140035 20130309_140040

 

I det nye drivhus er der et perfekt samspil mellem lys og varme, og i år har vi virkelig fået et stort forspring, hvad forkultivering angår.

 

20130309_140456

17 kommentarer:

 1. Ih, hvor kan du sagtens Claus. Jeg kan godt forstå, at du må tage nogle små Dalby-pauser i dit nye drømmehus. Hvor ville jeg gerne på så-kursus hos dig. Jeg har genset en masse tv-udsendelser, hvori du medvirker, og der er masser at blive klog af, men ikke ret meget om diciplinen at få frø til at blive smukke planter. Du har også skrevet om emnet i dine bøger, men tænk sig, hvis man kunne se dig folde dig ud om såning i Claus Dalbys Haveskole på tv! Det kan nok være, at vi ville være mange, som sad klistrede til skærmene. Det må være vanskeligt at koncentrere sig, når drivhuset står og skriger på dig.

  SvarSlet
 2. Hvor ser det skønt ud..!!

  Jeg glæder mig så meget til jeg selv skal i gang med at spire..

  I morgen skal vi have snestorm her på bornholm, jeg tror jeg trækker gardinerne for og drømmer sammen med dine spirebilleder, Claus :)

  SvarSlet
 3. Hvor ser det godt ud, Claus.
  Tak for kigget :-)

  Og god weekend til jer!

  SvarSlet
 4. Hej Claus

  hvor ser det bare fint og lovende ud...
  Jeg kan godt forstå du lister dig afsted flere gange om dagen
  Sådanne blomsterbørn skal der jo holdes øje med..;)

  Jeg har i øvrigt lige lagt lidt billeder ind på min blog,af et fint havehus, bygget i genbrugs materialer !!
  god lørdag til dig , og alle i andre derude...Diana

  SvarSlet
 5. Det ser fantastisk ud. Jeg ville ønske jeg havde bare lidt af dine muligheder, men jeg har da netop haft held med at så Klokkeranker af egen avl. Dog har jeg for en sikkerheds skyld også sået købefrø.
  Jeg ville som Nette meget gerne se en video med såtips til både stauder og sommerblomster, og også gerne en lille bog om emnet, hvis du kan finde tid.
  Kh Ida fra Koldingegnen

  SvarSlet
 6. Kære nette og Ida - jeg har skrevet udførligt om dette emne i både 'Den levende have' og 'Min krukkehave'. Jeg skriver nok en bog om sommerblomster en dag, og så vil jeg selsagt fortælle om frøsåning.

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  En af de første havebøger jeg erhvervede mig var netop "Min krukkehave". Det blev den første af mange Dalbybøger. Den er ganske rigtig god at få forstand af, men der er mange detaljer om, hvilke planter der skal behandles hvordan, som jeg ikke kan hente viden om der. Jeg ved godt, at google er min ven men .... Det er nok soleklart og pærenemt for mange at få frø til at blive til vidunderlige planter, men jeg har ikke sået så meget tidligere, og er noget famlende.

  Er lige kommert hjem for 10 min. siden, efter bl.a. at have været hos boghandleren og købe "Min krukke have". Jeg sad næsten en halv time i bilen efter at have købt den, og smugkiggede og læste. Jeg troede, at der ville være for meget dobbeltkonfekt, da jeg havde den første. Men nej. Jeg er allerede så begejstret for den, at jeg nok laver en anmeldelse på min blog, når jeg har været lidt mere nede i materien. Du er afsindig dygtig til alt med have, men en sand verdensmester til det med krukker. Og når jeg skriver verdensmester, mener jeg, at jeg ingen andre steder har set krukker brugt på den helt sublime måde, du kan og gør! Og for at det ikke skal være løgn, er du også god til at videreformidle, hvordan det gøres.

  SvarSlet
 8. Kære Nette - tak for dine altid søde ord. Mht krukkerne skal du bare vente til i år. Er så beskeden at nævne, at jeg satser på, at pladen foran det nye drivhus bliver breathtaking!!!

  SvarSlet
 9. Kære Claus
  Jeg har det lidt som Nette, at der alligevel er mange ting, jeg stadig savner svar på, selv om jeg har studeret den Levende Have grundigt. For blot at nævne mine nyeste spørgsmål: Er det en god ide at forspire på det varme gulv i badet? Får de så lys nok? Skal alle frø have lys for at spire! Eller er der nogle, der hellere vil have mørke?
  Som du ser er der meget at spørge om, men jeg vil se at få fat i Krukkehaven også.
  Tak for dine svar. Det er dejligt at du vil bruge din tid på det.
  Kh Ida

  SvarSlet
 10. Kære Claus

  Som jeg har sagt før, bliver du nød til at flytte skrivebordet derud, så du bedre kan følge alle dine små børn.
  Du behøves ikke at liste på tå, jeg ved 100 procent hvordan du har det. Der er ikke noget mere livbekræftende at følge sådanne nogle kære små børn, man kan næsten høre når de kommer op af jorden. Se dem når de står der rank på rad og række ved man, at det er lykkes til langt ud over fingrespidserne og man bliver stolt langt ind i sjælen.
  Selvom jeg ikke plejer at dyrke misundelse, (kan ikke bruges til noget) stikker det alligevel en smule i hjertet, når jeg ser sådan et spisekammer og ville ønske højt at jeg kunne tilbyde samme forhold, man er jo ikke gammel i gårde for ingenting.
  Jeg nyder når du viser billeder fra dine væksthuse, det lugter jo altid lidt af fugl og tankerne går tilbage på de 24 år som jeg havde i glashusene.
  Tak for kikket og god aften.

  Knus herfra det midtfynske, Pia  SvarSlet
 11. Kære Ida, Du finder svar på disse spørgsmål i bogen "Krukker i haven", men du kan også finde svar på nogle af dine spørgsmål på nettet. F.eks. på albinusfro.dk (øverst oppe er der et faneblad med "om at så"). Det skønne netbaserede havemagasin "Havefolket" har også haft flere indlæg om at så: havefolket.com. Dernæst er der f.eks. noget om at så i Alt om Haven denne måned. Har købt bladet i dag, men ikke læst det endnu. Så der er masser af hjælp at hente. Mine egne spørgsmål er en smule anderledes, men de generelle ting, som du efterlyser svar på, kan du helt sikkert finde de steder, jeg her har nævnt.

  SvarSlet
 12. Kære Ida - dine spørgsmål er meget komplekse og ikke sådan lige at svare på. Men jo, alle planter skal da have lys for at spire og gro. Men ... der er frø, som ikke skal dækkes, hvis det er det, du mener.

  Når man har med have at gøre, handler det i høj grad om learning by doing. Man kan ikke læse sig til alt. Gennem min havekarriere har jeg hele tiden lært af mine fejl og på den måde dygtiggjort mig. Men som Nette skriver, findes der masser af information rundt omkring. Søg, og du skal finde ...

  SvarSlet
 13. Kære Claus
  jeg sidder og nyder dine billeder af alle "børnene" her i den bidende vinterkulde.
  Nu vil jeg bestille nogle frø så jeg også kan komme igang, når kulden letter. April plejer at være en god måned at så når man ikke har vinteropvarmet drivhus.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 14. Også jeg følger spændt med i, hvad der sker i dit drivhus. Jeg har jo ikke et selv. Og sidste vinter blev jeg enig med mig selv om ikke at så i vindueskarmen mere. Det blev altsammen ranglet. Så i år bliver mine krukker brugt til at så en del stauder i - for sidenhen at plante dem ud på min skråning. Så må jeg se, hvordan det så spænder af. Frøposerne ligger allerede og venter på bedre vejr.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 15. Herlige bilder! Det er utrolig livsberikende og se frøene spire mer for hver dag som går. Jeg kjenner godt til den gleden:)
  Det er noe av det beste med å ha hage! Tenk så fantastisk det kommer til å bli når alle disse skjønne planter skal ut i bed og krukker.

  Klem fra Ellen

  SvarSlet
 16. Kære Diana - har lige været inde og kigge på havehuset. Tak for kigget.

  Kære Ida og Nette og I andre. Plantarum har lige sendt et nyhedsbrev ud i dag med nogle tilsyneladende fine bøger om frø og såning.

  SvarSlet