Mon man kan være farvefølsom?

Så hører jeg i hvert fald til den gruppe. Jeg kan nemlig næsten blive nødt til at holde mig for øjnene, når jeg ser farver, der misklæder hinanden.

 

20130322_125844

 

Det er en kendt sag, at man kan være farveblind, og at der er flere mænd, der er det end kvinder. Men farvefølsom?

 

20130322_125715

 

20130322_125949

 

Jeg har i mange år – både ude og inde – hyldet de monokrome farver, men jeg synes også, at det kan se brandgodt ud med kontraster.

 

20130322_130041

 

Lige nu er jeg meget optaget af de forskellige grønne toner, og det er givetvis fordi, jeg sidder og arbejder med ’Den hvide have’.

 

20130322_130218

 

De mange grønlige farver passer nemlig rigtig godt sammen med hvidt. Se bare nedenfor og også forrige indlæg …

 

Den_hvide_have

8 kommentarer:

 1. Naturligvis kan man være farvefølsom, det tvivler jeg ikke på. Nøjagtig som folk der er lydfølsomme eller lysfølsomme.

  Kender du fænomenet Synæstesi? Folk der hører farver, ser lyde eller ser bogstaver, tal og navne i farver.

  Jeg synes det er så super spændende hvor forskelligt vi opfatter omverdenen, samtidig med at vi er i stand til at kommunikere vores tanker og følelser uden de helt store misforståelser.

  /Helle

  SvarSlet
 2. hej Claus..

  Om der er noget der hedder farvefølsom, ved jeg ikke , men jeg ved at jeg selv kan ha det lidt anstrængt med alt for mange farver..og indimellem må jeg virkelig gå på kompremis med nogle af de varer og brugskunst jeg sælger.

  jeg holder mest af de grønne , lyse og brunlige nuancer,og ingen vågede farver "forstyrre" i mit hjem.....det er kun de skønne farverige tusch tegninger mine børn har lavet i årenes løb.

  alligevel kan jeg godt være lidt dobbeltmoralsk omkring det , for ved div højtider syntes jeg det er flot med rødt,gult eller lilla.
  Det værste er dog at komme i et rigtig "Gertrud Sand hjem" som jeg kalder det ...det larmer i mit hoved...mon det er følsomhed???
  go`fredag til dig
  Kh Diana

  SvarSlet
 3. Det tror jeg gerne! Kender det selv med at farver kan næsten skære i øjnene, hvis de er 'forkert ' sammensat, og det er da ganske vist, ifølge Goethes Farvelære . . .

  Kommer lige nu i tanke om at jeg i 1993 designede omslag til Lone Schmidts "FARVEN OG LYSET", den har nogle meget fine farvetavler der forklarer fænomenet.

  Jeg var med hele processen omkring den efterfølgende udstilling, og var derfor nødt til at læse det hele 5 eller 6 gange, så det hænger ved :-)

  Men Forlaget lå dengang i Skanderborg - der er vel ikke flere forlag der hedder Klematis?

  SvarSlet
 4. Ja, farvefølsomhed findes bestemt, men jeg tror det er noget man udvikler gennem sit engagement i farvesammensætning. Feinschmeckeri med andre ord.
  Som børn elsker vi jo bare klare farver, og så begynder vi på et tidspunkt at få favoritfarver, samt erfaring med farvemæthed, f.eks med vægfarver og indretning.
  Blomstersammensætning forfiner i høj grad vores farvefølsomhed! :-)
  Da jeg flyttede til min nuværende have stod der et par mørke William Shakespear-roser i et bed. Jeg placerede nogle større og mindre totter af geranium ´rose clair´i kanten af bedet, og om efteråret satte jeg en ´leonardo da vinci-rose i nærheden. Da de blomstrede sidste sommer fik jeg et chock! Farverne var aldeles rædselsfulde sammen!
  Fortsat rigtig dejlig dag! :)

  SvarSlet
 5. Jeg kan nu godt lide de skrappe farver, men ikke i haven. Der skal være ro og plads til de farver blomsterne giver. Indenfor må der vældig gerne være lidt spræl - sådan har jeg det bare ... Farvefølsomhed er for tøsedrenge!

  SvarSlet
 6. Ja det tror jeg bestemt man kan. Det må være i bestemte sammenhænge du er det, for så vidt jeg husker fra "Kender du typen" er du ikke bleg for at sætte knald på farverne på væggene i dine stuer og dit flammebed kan også få én til at spærre øjnene op:o)

  SvarSlet
 7. Lidt pudsigt emne, men nu du siger det så tror jeg faktisk at jeg er meget farvefølsom. Forstået på den måde at årsagen til at jeg følger din blg stort set dagligt. Også her under en skøn skiferie i Whistler Canada. Så har jeg brug for daglige sug af velvære som jeg mærker hver gang jeg slår din blog op. Og jeg ved det er mindst ligeså meget på grund af den farveverden der åbner sig som får mig til at trække vejret roligt, slapper af og are nyder at læse hvad du nu har fundet på at ville dele med os, inspirere os med. Så ja jeg er yderst afhængig og nyder utroligt meget din farveverden. Du har en særlig sans for farvernes sammenspil.
  Mange kærlige hilsner fra en stor fan
  Susanne Kolmos, Nivå

  SvarSlet
 8. Fantastiske farver og former du her disker op med! Billederne er flotte og beroligende ...

  - Hvor har du mon fundet de flotte stearinlys?

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet