De dejligste køkkenhaver

Det er ikke første gang, at jeg nævner Birgit Helbo og hendes fantastiske midtfynske have, der grænser op til Egeskov Slot.

 

_DSC6258

 

Når jeg bringer Birgit på banen i dag, er det fordi, jeg er ved at færdiglayoute Birgits nye bog, Til nytte og nydelse – den kønne køkkenhave, der udkommer om en måneds tid.

 

_DSC2073

 

Omdrejningspunktet er ikke alene Birgit egen imponerende køkkenhave, men også en lang række andre, som hun sammen med sin mand Ulf, der er fotograf, har besøgt.

 

_DSC9963

 

I bogen fortæller Birgit og potagerhaven, kunsten at skabe en blomstrende køkkenhave.

 

I kan godt glæde jer. Det er en utrolig dejlig bog, og havde jeg haft en større have, ville jeg være den første til at anlægge en potager.

 

_DSC0008

 

Det er den første bog på dansk om denne helt særlige havestil.

 

Besøg Birgit Helbos hjemmeside.

18 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk köksträdgård! Kul att se bilder där bäddarna ligger redo innan det gröna sprängt fram. Ser ut som ett heltidsjobb det där ... :-)

  SvarSlet
 2. Kære Claus

  Flot ser det ud. Jeg beundre virkelig dem der går op i deres køkkenhave og skaber et pragteksemplar som dette.
  Jeg har besøgt Birgit og hendens skønne have, vi er jo "næsten" naboer og min næse har også været grøn af misundelse, men jeg må bare erkende over for mig selv at køkkenhave og jeg aldrig bliver gode venner. Elsker at lægge kartofler og så salat og alt det andet, men jeg gider ikke passe den på sigt.
  Mine forældre havde en byggegrund der var lagt ud som køkkenhave, så som barn kravlede jeg rundt mellem endeløse rækker af kartofler , gulerødder og rødbeder og samlede op, så jeg er kuret.

  God solskins dag til alle i andre "havetosser", dig Claus og især Tante Grøn.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 3. Det ser jo superlækkert ud, jeg har selv engang anlagt en potager i haven ved vores første hus. Det er meget smukt mens det er i fuldt flor, men så kommer arbejdet med at vedligeholde . . .

  Jeg havde to gode bøger jeg brugte som forlæg: Køkken og Urtehaven fra Gyldendal og 'Havens Rum' af Christel Kvant.

  SvarSlet
 4. Men måske køber jeg også Birgits bog, for man kan ALDRIG få for mange havebøger, og der dukker altid nye ideer op rundt omkring, som jeg nødig vil være foruden :-)

  SvarSlet
 5. Jeg har aldrig før set køkkenhaver som en kunstart. Men det er hermed ændret!! - flot.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 6. Hej Claus,
  det er meget smukt!
  Kommer hun med vurdering af, hvorvidt en sådan fryd kan sameksistere med dræbersnegle?
  Når jeg ser, hvad de kan udrette mod Dahlier, Solsikker og Tagetes har jeg mine svære tvivl...
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 7. Dette må være den vakreste kjøkkenhage jeg har sett!
  Tenk å kunne gå rundt der å bare nyte...
  Helt fantastisk,drømmer meg helt bort:)

  SvarSlet
 8. Det er bare en helt FANTASTISK have <3 <3 <3
  Den bog MÅ jeg også bare ha´ - PYHHHH det bliver et dyrt forår for bogkontoen ;-)

  Men pyt - bøgerne kan jo nydes år efter år efter år . . . . . . .

  SvarSlet
 9. Så er jeg lige tilbage for en kort bemærkning - nu bliver der jo børn omkring én i et stykke tid, så jeg forudser manglende tid til at blogge - jeg må se hvad det kan blive til, jeg er også bagud med påsken :-)

  Men denne kønne have fortjener lige et par rosende ord! Dejligt at Klematis også dykker ned i den haveform. Det har jeg længe savnet. Er helt vild med køkkenhaver, når de altså bliver stadset lidt op som denne her.

  En fin bog til inspiration er også en dansk oversættelse fra engelsk: "Køkkenhaven" af Richard Bird - meget kort og præcist fremstillet med trin for trin forklaringer til ideerne - ikke noget æstetisk mesterværk som man er vant til fra Klematis' side, men alligevel en bog med fine fif og ideer.
  Jeg vil straks skrive denne nye bog fra Klematis på ønskesedlen :-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 10. Jeg vil mægtig gerne se Birgit Helbos have i virkeligheden for det er virkelig smukt - jeg har læst om hende flere steder. Jeg er sikker på at denne bog vil inspirere mange og det er jo topmoderne at dyrke sine egne grøntsager igen.

  SvarSlet
 11. For en gangs skyld en køkkenhave som er rigtig flot. Det er ikke så tit man ser det, de er som regel for flade og lidt kedelige i udtrykket. Ser godt ud med de mange skarpe kanter.

  SvarSlet
 12. Ser flot ud - og kan se at man ikke behøver at have endeløse rækker af radiser og kartofler - lidt af det hele er vist også nok til en lille husholdning.

  Men vil gerne høre hvad man gør for at holde udtrykket 'intakt' når man begynder at høste? Kommer der ikke kedelige tomme huller?

  SvarSlet
 13. Birgit har er meget smuk have, både køkkenhaven men også resten af haven. Den består af mange små rum, med hver sin funktion. Meget gennemtænkt - og med en fin sammenhæng.
  Et besøg hos Birgit kan helt sikkert anbefales - her oplever man ikke 'kun' en smuk have, men møder også et meget venligt og engageret menneske.
  Jeg er helt klart aftager til bogen. Glæder mig.
  Venligst Lotte

  SvarSlet
 14. Du sælger godt, Claus! *Den første bog om denne stil.'

  Og ja! Jeg glæder mig allerede. Så skal jeg have inspiration til min køkkenhave, som i år skal udvides med endnu en sekskantet sandkasse!!
  Ja, Ja! Det er ikke så lidt pretentiøst at kalde min eksisterende sandkassse for køkkenHAVE; men lidt sjov skal man jo have - og mht snegle bl.a. fungerer det rigtig godt med sådan nogle sandkasser. Sidste år havde jeg megen glæde af amaranth og pak choi og radiser og persille. Og i år skal jeg forsøge med grønkål igen. De gange, jeg har prøvet, har sommerfuglelarverne mæsket sig; men der er vist noget med at den slags kål godt kan sås sent, altså efter at larverne er klækket?
  Glædeligt forår (næsten)
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 15. Har været og besøge Birgit Helbos have, og det er en helt fantastisk, vidunderlig skøn have. Kommer man på besøg kan man købe te/kaffe og nyde et stykke hjemmebagt i disse skønne omgivelser, ja, man kan også købe planter og andre gode ting med hjem til haven. Kommer man på disse kanter, er det absolut et besøg værd. Glæder mig meget til bogen udkommer, for den må jeg bare eje! Så glem ikke at minde mig/os om, når dagen nærmer sig, hvor den kan købes, så den kan blive afsendt til det Sydfynske.
  Forårshilsen fra Sydfyn, Jeanne

  SvarSlet
 16. Meget flot og spændende bog du udgiver, jeg kunne helt godt være fristet. Og Claus...Du har en stor have :-)
  Henrik

  SvarSlet
 17. En av dom finaste köksträdgårdarna jag någonsin sett. Jag måste köpa din bok jag kan inte se mig mätt på dessa bilder.

  SvarSlet