Mere af det grønne

Der findes så mange eventyrligt smukke bregner, og her vil jeg vise to, jeg købte forleden.

 

20130405_164303

 

Den allersmukkeste er den lette venushår, Adiantum fragrans, som også vil være rigtig smuk i buketter.

 

Desværre er den ikke hårdfør. Men så er det jo godt, at jeg har mine opvarmede drivhuse.

 

20130405_164749

 

Bregnen her havde ikke noget navn, men for mig at se, at det en hjortetungebregne, Asplenium, der til gengæld er yderst hårdfør og meget, meget villig i haven.

 

Vent nu bare at se, hvordan det kommer til at se, når bregner som disse bliver sammen med f.eks. hostaer, de viste husfred, vedbend og hasselurt.

8 kommentarer:

 1. Hej Claus
  Jeg følger opmærksomt med, et grønt skyggetema passer mig storartet!
  Min lille gård trænger til en opfriskning, der er temmelig skygget, så de fleste sommerblomster er ikke så glade for at gro der. Bregnerne og andre skyggetålende planter i krukker vil se godt ud hos dig i søjlepavillonen - og hos mig i den overdækkede gård;O)
  Sidste sæson købte jeg en lille dusk limegrøn husfred på et plantemarked. Den er groet rigeligt og kan nok ikke lide placeringen i vindueskarmen, når solen rigtig bager. Den kan så deles og få udgangstilladelse.
  TAK for tips og ideer - hilsen Pia

  SvarSlet
 2. Hej Claus
  Jeg kender den nederste bregne ved det danske navn fugleredebregne
  KH Ebba

  SvarSlet
 3. Det er pudsigt, så oversete bregner er. Også bare 'de almindelige' - der er da ikke noget som at se dem rulle sig ud om foråret.
  Venushår i buketter - det lyder smukt.
  God søndag

  SvarSlet
 4. Kære Ebba - tusind tak skal du have. Kh Claus

  SvarSlet
 5. Hej Claus

  Fine bregner ud her viser.
  Den øverste fik mig til at tænke på violfrøstjerne pga. løvet. Ærgerligt at den ikke er hårdfør.

  Den nederste derimod, ligner lidt en bananpalme før de bliver store! Men det er det selvfølgelig ikke, når den kan overleve vinteren i din have. Det er bare så forunderligt som planter kan ligne hinanden, og så alligevel være meget forskellige.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 6. Hej Claus

  Efter et par år at have forsøgt os med forskellige vækster i vores relativt nye havehus (vestvendt, mod væg) uden videre held, besluttede vi sidste år at lave det om til et lille hus dedikeret min absolut yndlingsplante, den eventyrlige bregne. Særligt venusbregnen er der noget forunderligt over og så bukser den så fint i løbet af en sæson. Den har overlevet ved et par graders varme. Glem den ikke for dens anvendelsesmuligheder i køkkenet. En enkelt lille kvist i en karaffel med isvand er bare så smukt! Pletter i luften og husfred breder sig også så fint i skygge. Særligt husfred har overrasket mig. Vores har overvintret selv denne lange og kolde vinter og pibler nu frem med nye fine blade langs vores husmur. Den er også meget smuk i høje krukker eller på piedestaler, hvor den kryber så fint nedad.

  Venlig hilsen, Kirstine

  SvarSlet
 7. Kære Kirstine - tak for hyggelig kommentarer. Også tak for tippet med den kulinariske brug. Er det blot til pynt, eller er der også lidt smag?

  SvarSlet
 8. Hej, igen.

  Jeg har indtil nu kun anvendt den i the, som man gennem århundrede har gjort det i England og Scotland. Smagen er meget, meget blid. De spæde blade kan spises, men egner sig nok bedst som fin dekoration på desserter. Den har været velanset for sine mange medicinske anvendelsesmuligheder. Endnu har jeg til gode at sippe til en hot toddy af kogende vand, en håndfuld venushår, citronsaft, honning og nelliker - det skulle virke mod hoste, forkølelse, øm hals og endda udmattelse!
  Mest nyder jeg dog nok bregnerne for deres helt utroligt blide, lette og frodige udryk.
  Mange hilsner, Kirstine

  SvarSlet