Mon der er nogen ...

... der har haft helt med de skønne dobbelte levkøjer i haven? Her tænker jeg ikke på sommerriddersporer, som de godt kan minde lidt om, men om de rigtige levkøjer, Matthiola incana.

 

20130331_153434

 

Når jeg søger på nettet, ser jeg dem stort set kun nævnt som drivhuskulturer, i hvert til fælde hvis det gælder denne smukke og velskabte dobbelte form.

 

20130331_164424 20130331_164436

 

Hvem ville ikke gerne have den i haven? Lad mig gerne høre om jeres erfaringer.

11 kommentarer:

 1. Kære Claus
  I vores første haveår (for 10 år siden) var Isabella Smith og Anne Just de første kilder til inspiration. Om det var derfra inspirationen kom husker jeg ikke, men noget af det første vi såede var netop Matthiola Incana. Jeg tror vi købte frøene hos Thompson and Morgan. Vi såede altid for tidligt, og det endte ofte med at de stod og blomstrede i havestuen. Vi plantede dem også ud og jeg synes ikke de gjorde sig udenfor, og jeg kan se at jeg i 2005 havde dem i krukker og har noteret, at de ikke er dobbelte. Men blomsten dufter vidunderligt, og jeg tror de skal på listen igen.

  SvarSlet
 2. Hej Claus

  Jeg har ikke nogen erfaring med blomsten ---- men du skal have en hilsen
  jmn

  SvarSlet
 3. Jeg har ingen erfaring med Matthiola incana, men er friskt og frejdigt sprunget ud i såning af denne i år - dog i lilla. Den er spiret efter 1 uge. Jeg vidste ikke at den kunne være svær, men købte den da jeg shoppede frø i februar:
  http://lavprisfroe.dk/-sommerblomster-fro/72-levkoj-matthiola-incana.html
  Den smukke blå som du viser vil jeg gerne eje:-)

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Hvor er den bare smuk og farmorhaveagtig!
  Du kan bestille frø, tror jeg da, på www.outsidepride.com i netop den viste farve. Det er et amerikansk foretagende, men de tager da imod både visa og mastercard, så mon ikke det kan lade sig gøre at få frøene sendt til Danmark?
  Jeg skal skynde mig at sige, at jeg ikke har nogen erfaring overhovedet med dette firma, men måske andre har og kan sige, om det er et hæderligt foretagende?
  Kh Celsiana

  SvarSlet
 5. Jeg har prøvet den, og ikke med synderligt held. Forspiret inde, priklet om og plantet ud i bedene - mine blev nogle sørgelige små stakler, men vil da tro at med den rette forbehandling - tilskudslys og rette temperatur - vil du sikkert kunne lave flotte planter. De er jo smukke!

  SvarSlet
 6. Held og held er nu så meget sagt, men sidste år havde jeg nogle lyserøde dobbelte levkøjer. De var meget skønne i blomsten, men væksten var ikke så fin, de lå nærmest hen ad jorden, hvor selve blomsten lavede et lille ombuk på stilken og steg til vejrs. Meeen... mon ikke det går lidt bedre med dine - jeg tror det!
  (Sikkert noget med rettidig omhu i forhold til udplantning eller, måske kan de nippes for at buske sig?)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 7. Mindes fra min fjerne gartnerfortid at vi havde dem i plasttunneller, altså ret beskyttet. Duften var overvældene husker jeg. De blev selvfølgelig forspiret efter alle kunstens regler og var rigtig flotte. Eventuelle overskudsplanter der kom i haven blev altid til nogle ynkelige pistlinger,så jeg kunne forestille mig de er lidt sarte, men der er sikkert lavet nye mere robuste sorter end dengang. Jeg har dog ikke prøvet nogle i mange år. Måske skulle man give dem en chance til??
  Held og lykke med dem
  kh Gunvor

  SvarSlet
 8. Jeg har prøvet dem med succes, for nogle år tilbage. Skøn, skøn blomst, med lidt gråduggede blade. En duft der er nærmest overjordisk - indbegrebet af dansk sommer (hvis nogen kan huske den). Jeg forspirede dem i vindueskarmen og plantede dem ud i maj. Det gik fint. Vi kunne plukke buketter der fik hele huset til at dufte. Den var tidligere kendt for at blomstre samtidig med at studenterne sprang ud. Jeg forsøgte igen forrige år, men det viste sig at være de enkelte - og i mit univers er det ikke den "rigtige" levkøj.
  Mange hilsner Tine

  SvarSlet
 9. Kaere Claus , det hjelper dig ikke spor men i min bedstemors have var der fuld af levkójer i alle farver, hun boede et sted i Provinsen Buenos Aires hvor der er meget sol og tór jord , de taaler fint nogle frostgrader men de har brug for meget sol , det kan nok blive et problem i DK , men der er saa meget der gror fint saa det er da ikke nódvendigt , eller , er det det ?
  Hilsen A. Bonaerensis

  SvarSlet
 10. Kære Claus
  jeg prøvede dem i et af mine første haveår og det gik fint. Måske rent begynderheld. Du skal absolut købe dem der er "night scented" og så ud om aftenen og blive beruset af duften.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 11. Kære alle - tak for jeres fine kommentarer. Tror, at jeg er blevet så klog, at de måske er lidt sarte på friland. Prøver dem måske i drivhuset.

  SvarSlet