Landsforræderi?

Nogle vil måske opfatte mig som landsforræder, når jeg endnu en gang må fremhæve svenskernes dygtighed.

 

claus20130710_155851 claus20130710_153946

 

De har i udpræget grad forstået det med form og struktur. Noget, der mangler i mange danske haver.

 

De forløbne dage er der nogle, som har skrevet her på bloggen, at svenskerne jo også har store haver.

 

Men lad mig lige bemærke, at denne blot er på små seks hundrede.

 

claus20130710_155130

 

En haves størrelse har intet – absolut intet – at gøre med, om en have er god eller ej. Tvært imod er det meget sværere at skabe en unik have på en stor grund.

 

claus20130710_140918

 

Her i det sydlige Sverige er der så mange sublime haver, at jeg aldrig tidligere har oplevet noget så koncentreret.

 

claus20130710_153340 claus20130710_153756
claus20130710_140430 claus20130710_153436

 

Denne helt igennem grafisk smukke og stringente have, der ligger i Lund, er skabt af Katarina Johansson og hendes mand Henrik.

 

claus20130710_140259 claus20130710_141045

 

Når jeg får lov til at besøge, fotografere og skrive om sådan en have, bliver jeg rigtig glad. Og jeg er da yderst taknemmelig for, at jeg endnu ikke har afsluttet mit bogprojekt – Den hvide have – for Katarinas og Henriks have skal selvfølgelig med i bogen.

 

claus20130710_153825 claus20130710_154639

 

I min søgen efter de bedste svenske haver har flere mailet til mig og tipset mig om denne. Tak for det …

 

claus20130710_153538 claus20130710_154652
claus20130710_154611 claus20130710_155128

 

Jeg kendte også haven  fra Katarinas inspirerende blog.

16 kommentarer:

 1. Super-interessant have. Delikat, gennemtænkt og let underspillet.
  De lave vandbassiner i (måske) støbt beton er bemærkelsesværdigt lækre. Kan du liste en opskrift på dem ud af dem, så send den gerne til mig:0)

  Jeg ved ikke om det med de svenske vidder og deres jordfrådserig ikke har et gran af sandhed over sig som grund til skønne haver - men jeg tror man skal tænke modsat i sin argumentation. Disse svenske haver er ikke nødvendigvis skønne fordi de evt er store – nej, men måske fordi de er mere afslappede mht at bruge pladsen.

  Ser at mange danske haver er frygteligt bange for ikke at få brugt hvert et hjørne af haven. Alt skal udnyttes. Priserne på jord er høje og det man har betalt for, vil man kunne bruge – sådan groft tegnet op. Mange haver har eksempelvis fået fældet skyggende træer, fordi de skyggede og gjorde det svært at slå græs rundt om. Busketter ryddes og alt skal være hæk, græs, trampolin og grill.
  Praktisk og lige i tråd med byggemarkeders reklamegengivelser.Og ganske uden magi og poesi!

  I Sverige er meget jord ikke i sig selv noget at prale med. Mange steder går man slet ikke op i skel og grundenes afgrænsning. Landets store størrelser giver nok et mere tilbagelænet forhold til at udnytte hver en krog. Og så giver jorden også mange steder modstand ifm klippegrund, så man kan ikke bare gøre som alle de andre, men være sig sin egen have bevidst. Den holdning tror jeg sidder i vores kære naboer..også dem med mindre haver.

  Derfor er de heller ikke så bange for at fortætte, formindste og pakke haver. Det bliver det nære og intimiteten der søges fremfor optimal udnyttelse.

  Så kære Claus, du er bare kommet til et vidunderligt land. Nyd det og hyld det. Mig træder du ikke over sandal-fødderne.

  Kærlig hilsen Katinka

  SvarSlet
 2. Kære Katinka - tusind tak for dine altid tankevækkende og velovervejede kommentarer. Dem sætter jeg i den grad pris på. Kh Claus

  SvarSlet
 3. Hej Claus,
  hvis du skulle være landsforræder, betyder det så, at du skulle undlade at vise os de haver, du finder og gerne vil vise frem?
  Ville du finde dem mindre fantastiske, hvis du havde fundet dem herhjemme?
  Hvis nogen skulle have malice over det, kan de da bare prøve selv..

  Jeg er meget glad for de kig du byder på, og udfra kommentarerne at dømme, deler din faste skare det synspunkt..

  Man skal da aldrig kimse ad nye og spændende varianter af ens hobby.
  Selv kaster jeg mig glad over alle de smukke billeder, du lægger frem og tænker..hmm, det kunne man måske nok overveje..

  Det eneste, man kunne savne, er oplysninger om, hvad man ser, men jeg er overbevist om, at man om føje tid kan læse dem i en ny spændende bog, så det er jeg helt rolig ved :-)

  Så klø du bare på :-) Mere..mere
  Og du har al grund til at beundre deres frembringelser.. De er aldeles vidunderlige.
  Der skal blive planlagt haveture næste år!

  Fortsat rigtig god tur.
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 4. Katarinas trädgård är underbar, hon har verkligen öga för det!

  SvarSlet
 5. Så roligt att du besökt Katarinas fantastiska trädgård, den lämnar verkligen ingen oberörd. Jag har haft turen att få komma dit två gånger, och blivit lika imponerad båda gångerna. Det är så genomtänkt, så välkomponerat och skapat med så mycket kärlek. Denna trädgård kommer platsa perfekt i din bok!

  SvarSlet
 6. Kære Claus
  Det er jo ikke sådan, at der ikke er sublime haver i Danmark. Der er bare flere af det-er-godt-nok slagsen.

  Der hersker jo en udbredt opfattelse hos danskere om, at man endelig ikke må være elitær - hvad de samme mennesker så heller ikke er i stand til at være, fordi de aldrig har lært at træne øje og sind endsige dyrke det sublime - og tilmed nyde det. Græs og trampoliner og sorte skærver er godt nok - og praktisk, ikk'!

  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 7. Rigtig dejlig have, og det glæder mig, at se, hvordan græsserne er brugt - på samme måde som i min have. De store græsser synes jeg tit er en overset lækker plante.
  Tak for de dejlige billeder Claus :)

  SvarSlet
 8. Så lækkert at se på! Tænk at have sådan en fin have uden den er kedelig, fordi den holdes i afdæmpede farver. Tak for det kig, herligt og inspirerende!

  SvarSlet
 9. Å for en skjønn hage. Full av inspirasjon for andre hagedyrkere.

  SvarSlet
 10. Katinka, mht. vandbassiner af støbt beton - nu ved jeg ikke hvor i landet du er, men i Ringsted ligger en lampe - ja lampebutik, hvor de har og sælgerpiedestaler, opsatser, vaser mm. i beton - kan ikke huske, om de laver dem selv... et forsøg værd - her er link til butikken på Facebook.

  /Jette Jalking

  https://www.facebook.com/pages/Kurt-B-Olsen-Belysning-Ringsted/210176099049629?fref=ts

  SvarSlet
 11. Uhm, igen nydelse og inspirerende. Dejligt du også har kig på svenske haver. Du bidrager så sandelig til udbredelsen af forskellige måder at have en have på. Tak for det!
  Dit tredje billede at en lille grøn kugle i et bæger. Ved du hvilken plante det er?

  Venligst
  Susan/Kjellerup

  SvarSlet
 12. Katarinas have er umådelig smuk og jeg kunne ikke drømme om at kalde dig landsforræder, for du har dog trods alt også vist os skønne danske haveperler i dine bøger og her på bloggen. Det er kun godt at udvide horisonten:o)
  Jeg har også fulgt Katarinas have via hendes blog i flere år og jeg tror at både jeg og andre havebloggere har fået øjnene op for vores nordiske interessefællers smukke haver ved at følge deres bloggerier.
  Forsat god arbejds-ferie-rejse i norden.

  SvarSlet
 13. Det kan ikke betragtes som landsforræderi at tage på haverejse i den gode smags tjeneste. Alle de billeder du hidtil har vist fra de svenske haver er helt sublime. Min familie stammer oprindeligt fra Sverige og jeg er kommet meget i Sverige som barn, og noget af det jeg erindrer er netop smukke haver. Giv os endelig flere eksempler og meget mere inspirationsmateriale.. Mange sommerhilsner Michael, etlivmedstauder

  SvarSlet
 14. Så roligt att denna stämningsfulla trädgård kommer med i din bok, ska bli så kul att läsa. Jag bor i närheten, så jag kan besöka Katarina ibland och det är alltid så fint som på dina bilder hela året runt. Vi som bor i Skåne älskar att åka till Danmark så det är väl toppen att ni vill hälsa på i Lund!
  Soliga hälsningar från Ingrid i Lund

  SvarSlet
 15. Skulle man kalde dig noget kan jeg ikke komme på andre ord end landsforædler ;)

  Håber du nyder det på andra sidan sundet min ven. Som altid har du formået at finde perler, eller måske bedre: ædelsten til os.

  SvarSlet