Endnu en af de vilde

Mit bekendtskab med kartebolle, Dipsacus, hører ikke til de langvarige. Faktisk har jeg kun haft den i haven i et par år. Men fra nu af er den fast på mit repertoire.

 

claus20130810_130310

 

Dels holder jeg af skiftet fra grøn til violet, og dels kan jeg godt lide det tidsellignende udseende. Og endelig er kartebolle med til at skabe højde i bedene. Af og til må de af samme grund støttes.

 

claus20130810_130221

 

Ja – jeg ved godt, at kartebolle kan være en heftig selvsåer, men det kan man jo selv regulere ved at fjerne frøstandene. Men på den anden side er det også hyggeligt, når fuglene om vinteren forgriber sig på dem.

 

claus20130810_130113 claus20130810_130149

 

Der er mange dilemmaer …

10 kommentarer:

 1. Kære Claus,

  selvom du gang på gang har belært os om rettidig omhu, så må jeg med skam melde, at jeg IKKE havde sørget for at få bundet mine karteboller op, og nu griner vestenvinden ondt af mine stakkels karteboller, der har antaget en temmelig dårlig og akavet holdning.

  Det er muligt at fjord-biologer og surfere i Cold Hawaii holder af stærk kuling, men mine blomster og jeg gør IKKE.

  Må ud og tøjre flere planter......

  Forblæste hilsner

  SvarSlet
 2. Tillad mig lige at sende et knus retur til Jammerbugten. Hav en dejlig dag i Anne Justs fantastiske have.

  Blæseblues-hilsner og knus

  SvarSlet
 3. Ku' man ikke bare lade frøstandene stå til fugles vinterføde og så rive småplanter op om foråret, hvis man synes, at der er for mange?
  Happy Wildlife Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Du er en stor frister. Kartebolle og Crinum - 2 ting jeg ikke vidste jeg ikke kunne leve uden, indtil for et øjeblik siden.
  Tillad mig også en hilsen til Kære tante Grøn
  Dine kommentarer er fantastiske - tak for det - jeg ser den underdrejede kartebolle for mig. Har ellers længe frydet mig over fjord-biologernes trængsler og modvind, men nu kan de hovere lidt igen. Puh hvor det blæser også her i Aalborg.

  SvarSlet
 5. Sjovt for jeg har tit set på Kartebolle, når jeg har handlet frø. Jeg må indrømme, at den er meget interessant;-) - Men nu har jeg en del frø til næste år der skal sås og så har jeg bestilt lidt godt til haven hos Staudefeen.
  K.Gro

  SvarSlet
 6. O, så ljuvlig. Must try to get hold of this!
  Hälsningar Pia

  SvarSlet
 7. De er også smukke i buketter. Men de skal fjernes med det samme de spire...for uha en pælerod.
  Kh
  Marianne

  SvarSlet
 8. Kære blæsevejrsramte i Ålborg.

  Tusind tak for din søde og hjertevarmende hilsen. Vestenvinden puster stadig sin gustne ånde ind over Klisterkanalen, men lad os håbe, at sommeren kun holder en lille pause.

  Ja, Claus er en rigtig blomsterlokker:o) Men jeg elsker at blive fristet, forført og introduceret til nye lækre vækster:o) Også selvom planterne for det meste er uopnåelige.

  Med sommerhalvårets første trang til tændte stearinlys og i blæseblueshumør, sender jeg de kærligste hilsner og tanker til alle

  SvarSlet
 9. Kære Claus.
  Der var engang......da jeg havde en gammel have langt ude på landet.
  I den groede kartebolle og de såede sig aldrig så meget, at de blev en plage.
  Til gengæld var det et fantastisk syn, når flokke af stillits med de røde "næser", om vinteren slog sig ned og spiste af frøene.
  Kærlig hilsen Eliane

  Kære Tante Grøn.
  Jeg håber ikke, hele haven har lagt sig på knæ for den fæle Vestenvind, for vi glæder os meget til at se Jeres have.
  Kærlig hilsen EliAne
  SvarSlet
 10. Kartebolle er virkelig en dejlig dekorativ blomst. I England ser man den meget indendørs i de fine gamle huse (som man jo også lige stikker hovedet ind i, når nu man er der, for at se haven. Særligt Tudorhusene bruger dem).
  De er fantastiske i dekorationer til jul så det er da bare med at få dem ind haven. (Bare jeg dog selv havde en have til dem...!).

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet