Tiden er snart inde …

… til at tage frø af den røde kvan, Angelica gigas. Og hvorfor skriver jeg så det?

 

claus20130808_183814

 

Jo, det handler om, at frøene skal sås med det samme, når de er modne. Ellers mister de meget af spireevnen.

 

Dette gælder for øvrigt også for de fleste skærmplanter samt juleroser og påskeklokker.

 

Den røde kvan ville jeg meget nødigt undvære i haven. Det er en af de skønneste vækster.

9 kommentarer:

 1. Fantastisk plante. Nu er der jo kommet en ny sort på markedet "Vicar's mead", jeg har kun set fotos af den, men den ser vældig lovende ud :-)
  Hej fra Lotte

  SvarSlet
 2. Tak for oplysningen Claus.Jeg regnede med at den kom igen til næste år, når bare den bliver klippet ned.Jeg har mange kvan.Jeg var jo så heldig at jeg fik frø af dig engang.
  Mange have hilsner fra Heidi.

  SvarSlet
 3. Nu er jeg nysgerrig... Hvor sidder frøene på juleroser og påskeklokker?

  SvarSlet
 4. Jeg holder også meget af Angelica gigas, en kærlighed jeg deler med rådyrene, så jeg har et par planter bagest på terrassen i store potter bag et hegn af rionet og nogle stykker, som altid er dækket af det hvide, tynde fleece, når jeg ikke er i haven - for i år VIL jeg have dem for migselv.
  Nu vil jeg gå ud at se efter, om frøene er modne.
  Happy (Wildlife)gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. @anonym: Frøene sidder simpelthen lige midt i blomsten som 5 små ærtebælge i en rosét, men de er væk for længst, da de smider frøene i juni. Det er heller ikke alle juleroser der sætter frø.
  Læs mere i Claus Dalbys bog om Juleroser og Påskeklokker.
  Venlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 6. Tusind tak Elaine :-)

  SvarSlet
 7. Ja den plantan är fantastisk! Jag har två som självsått sig utan att jag förra året förstod vad det skulle bli av de fina bladrosetterna som jag lät stå kvar. Jag köpte en Angelica gigas för två år sedan, den blommade vackert men den kom ju inte igen så jag blev mer än lycklig för de här. Hur sår man dem bäst?
  Med kaerlig hilsen
  Margareta

  SvarSlet
 8. Hvor er jeg glad for at du så gavmildt øser af din viden. Jeg købte sidste år denne "røde Kvan" . Og den har glædet mig meget med den smukke blomster i år. Så dem vil jeg selvfølgelig gerne have flere af :). Venlig hilsen Vibeke V. Andersen

  SvarSlet
 9. Jeg har først sået rød kvan i år, og det er lykkedes med et par planter, der er priklet ud. Så jeg kan først tage frø fra den til næste år - hvis altså de overlever.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet