En rigtig showstopper

Det var Anne Just, der ofte brugte dette udtryk om planter, der blev bemærket af mange havegæster.

 

claus20130901_084402 claus20130901_084406

 

Sådan én er planten, som jeg viser her. Smuk er den, og mange spørger da også, hvad den hedder.

 

claus20130901_084412

 

Hertil svarer jeg, at det faktisk er en lobelia, og at sortsnavnet er ’Hadspen Purple’. Her er den hårdfør, men i mange danske haver vil man opleve, at den ikke klarer vinteren.

9 kommentarer:

 1. Tak for et rigtig fint foredrag om sensommerhaven i går Claus:-)

  Det var første gang jeg besøgte Anne Justs have og det bliver afgjort ikke den sidste, for den er hele køreturen værd, selv på en dag som i går, hvor vejret var ret vådt og blæsende.

  Det var en helt igennem inspirerende og frydefuld oplevelse at se Annes have - og jeg fik et lille vemodigt stik da du fortalte, at haven kun lige kan løbe rundt. Vi må straks få fortalt til alle at dette er en have man ikke må snyde sig selv for.
  Den skal bestemt ses og opleves flere gange for den er så fortryllende indrettet at der er noget for enhver smag og til enhver have.

  Vi tog vores børn med og selv de nød at gå på opdagelse i haven - for det er nemlig sådan det føles: at gå på opdagelse! Man kan ikke overskue hele haven fra noget sted og det er noget af det der gør den så magisk tror jeg.
  Man får uvilkårligt lyst til at dreje om næste hjørne, og før man ved af det, så er man drejet lige ind i kaffehuset, hvor jeg kun kan anbefale at man køber et stykke kringle :-)

  Kære medbloggere: Annes have SKAL bare vedblive at leve sit dejlige haveliv. Vi bliver nødt til at køre til Hune med hele den pukkelryggede og købe os fattige i kringle og skønne haveplanter!

  Kærlige havehilsner
  Lisbeth K  SvarSlet
 2. Kære Lisbeth - fin opfordring. Kh Claus

  SvarSlet
 3. Ja den var frisk og flott i fargen! Blikkfang eller sikleplante som vi liker å kalle det her på berget :)Marit

  SvarSlet
 4. Kære Claus,

  Også herfra en stor tak for et dejligt foredrag i går i Hune. Haven er noget for sig, og min veninde og jeg blev enige om, at det ikke var sidste gang, vi havde været der. Man kan hele tiden finde nyt i denne dejlige "hule" af en have. Jeg kan absolut tilslutte mig Lisbeth K´s skønne beskrivelse af stedet - dog er jeg mere til lune boller end kringle. Så fint, at der var begge dele.

  Og det var netop rigtig godt, at du til sidst lige kom ind på Søren Ryges oplevelse med at "holde liv" i en have i Sønderjylland, i årene efter ejeren var gået bort. En kollega fortalte mig før turen til Hune, at hun "havde hørt", at det var gået noget tilbage i Hune - at det var svært at bevare Anne Justs ånd. Og PRIMA, at du fortalte, at det kan man faktisk heller ikke - og heller ikke forvente, fordi en have også hører fremtiden til med mange muligheder for forandring - en dejlig mulighed for rigtig at "boltre" sig. Og at en have i forandring også var i Annes ånd. Hermed en tak for rettidig omhu med ansættelse af Jeppe Urban. Det overbeviser mig om, at det nok skal lykkes. Jeg kan se på årsprogrammet for Haven i Hune, at der også arrangeres blomsterbinding med mere. Et malekursus i det skønne atelier med alle Annes dejlige billeder kunne sikkert også være en god ide - læsekreds - havekreds. Jo du kan tro, at der blev snakket i bilen hjemover.

  Så også herfra en opfordring til at besøge Haven i Hune.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  Dejligt at høre, at I har haft en god dag i Hune.
  Vi kan forstå af indlægget, at økonomien er stram deroppe.
  John kom med den gode idé (synes jeg), at I kunne lave en kalender for januar til december, med billeder fra Hune.
  Vi ville gerne købe sådan én for at støtte haven.

  Kærlig hilsen John og Eliane.

  SvarSlet
 6. @Dejlig uddybning Hannemor!

  På vejen hjemad tænkte jeg netop på det samme og jeg tænkte på en have som Hidcote i England. Den forvaltes i dag af National Trust som forsøger med omhu at holde fast i "ånden" af haven, de overordnede linjer bibeholdes nogenlunde, men selvfølgelig kommer der nyt til og heldigvis for det. For en have uden liv og fornyelse mister nemlig sin ånd.
  (Et eksempel er den berømte røde havegang som er forskellig tilplantet for hvert år, men fællesnævneren er at det skal være et flammende sensommerbed. Mange mennesker kommer hver sensommer for at nyde det nye syn og blive overrasket på ny hver gang).
  Hidcote er foregangseksempel og har lagt an for den moderne engelske have - ligesom Anne Justs have er et klart foregangseksempel for os herhjemme.

  Dejligt at man har fundet en god og engageret gartner som den unge Jeppe, så det skal nok lykkes!
  Hidcote er selve beviset på at man godt kan videreføre en have uden at lade den stagnere og at det endda vil give den mere liv.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 7. NB - jeg lovede min veninden at spørge om, hvilken gødning man bruger i Hune. For alt er overdådig frodigt - hun mente absolut, at det kun kunne lade sig gøre med naturgødning - hestepærer f.eks.

  Må hemmeligheden komme ud?

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 8. Kære Hannemor,

  Hyggeligt at hilse på dig i Hune. Der bruges almindelig NPK.

  Dbh Claus

  SvarSlet
 9. Jeg er så enig med jer alle! Denne have skal bevares - en dejlig inspirerende oase i det baske nord! Vi var så heldige at være få dage i Nordjylland denne sommer, og haven måtte bare besøges! Tilfældigvis var der Grieg-pianokoncert i atelieret den dag. Det var meget stemningsfuldt at gå på den smalle "bro" over dammen til lysthuset, sætte sig og lytte til de fine toner. Kringlen i kaffehuset var god, men tung - så ideen om en bolle istedet er god, synes jeg. Hjemvendt igen har jeg med glæde læst alle bøger af og om Anne Just og set de klip fra DR om Haven i Hune - sikke en personlighed. Hendes livsværk skal bevares!

  SvarSlet