Så trist, så trist

Jeg er ikke ligefrem kendt for at skrive om plantesygdomme, men der er altså én, som virkelig optager mig. Og det er den svampesygdomme, der tager livet af buksbom.

 

20131015_095256 20131015_095301

 

Jeg har nævnt denne sygdom før, for jeg har mistet adskillige buksbom – ikke blot i krukker, men i høj grad også i haven.

 

20131015_095357 20131015_095403

 

Sygdommen starter langsom med lidt brune blade i overfladen, og i løbet af blot få uger breder den sig som en steppebrand. Ved, at nogle har haft held af at sprøjte med Atamon, men det har altså ikke hjulpet her.

 

I foråret plantede jeg en del nye kugler og kegler i krukker, fordi jeg så godt kan lide buksbom. Men også fordi, at gartneren, som jeg fik dem fra, var så flink at bytte dem, der gik til sidste år. Men nu er det altså slut …

16 kommentarer:

 1. Det er rigtig trist. Og når det kan "smitte" er det jo nok svært helt at få bugt med.
  Jeg har tre i alt - dog ikke i kugleform. En i haven, og den ser fin ud. Og to i krukker på hver side af fordøren. Og den ene af dem ser ikke godt ud, men jeg kan ikke bedømme, om den "bare" er ved at gå almindeligt ud, eller om det er grundet sygdom. Den ryger i hvert tilfælde ud, når jeg skal have vinterryddet krukkerne og stillet dem ind.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 2. Ja, det er en trist sygdom og jeg føler med dig. Jeg har selv været ramt af buksbomsyge, og jeg har besluttet mig for aldrig at købe buksbomme mere. Istedet formerer jeg dem selv, så jeg er sikker på at undgå sygdommen. Jeg kender en planteskoleejer, som tit er i Holland for at handle ind, og hun fortalte mig, at de der er helt skrupelløse mht. buksbomsyge. De sprøjter planterne med et middel, som holder sygdommen i ave et stykke tid, og når de så er solgt til haveejeren, bryder sygdommen ud! For at være sikker på at undgå smitte, bør man sætte de nyindkøbe planter i karantæne et par måneder, men den tålmodighed har jeg ikke.
  Mvh Susanne Jensen

  SvarSlet
 3. Ja, det är så trist så trist! Jag som gärna vill ha buxbom i min nya trädgård. Vad ersätter du din buxbom med? Har du provat Japansk järnek?/Merja

  SvarSlet
 4. Æv Claus, kan godt forstå at du er ærgerlig. Buksbom er noget særligt, men jeg kan nu også rigtigt godt lide den helt mørkegrønne taks, som kan formes. Jeg husker, at Bilka for .... øh .... nogle måneder siden (tror jeg) havde nogle fine taksplanter i potter til salg. Dem skulle jeg have købt nogle stykker af, for de egner sig godt som erstatning. Gad vidst om de kommer igen. Måske når vi nærmer os jul?

  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  ÆV for et trist syn. Det er ikke til at bære, at se så smukke, skulpturelle og eviggrønne vækster blive brune og syge.

  Vi må nok til at tænke ud af BOXen, og finde på andre stedsegrønne indslag til haverne.

  Nå...det var de tulipanløg:o)

  God grøn dag til alle.

  Kærlige hilsner

  SvarSlet
 6. Åh, hvor jeg føler med dig, Claus!
  Forleden dag stod der 5 baljer med pænt store, pæne kugleplanter til salg uden for et hus oppe på hovedvejen - til kun 150 kr stk. Jeg var slemt fristet, men holdt mig i skindet. Jeg har nemlig i forvejen en halv snes planter, som ikke fejler noget som helst, så for en sikkerheds skyld skal der ikke udefra-kommende nye planter på min matrikel. Til gengæld tager jeg stiklinger hvert år, men de skal heller ikke uden for grunden, for tænk om der en skønne dag kommer flyvende smitte, og jeg så har været med til at udbrede skidtet ......
  Hvis jeg havde problemet, tror jeg, at jeg ville gå over til Liguster, men den er jo løvfældende ....

  Ikke desto mindre:
  Happy Autumn Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  @ Hannemor. Sidste forår havde jeg et par baljeplanter, som ikke så ret godt ud; men min faglærte gartner mente, at de bare havde haft det for koldt den forrige vinter og for øvrigt var ved at vokse ud af karrene. De blev så forkælet med nye kar, jord og gødning samt en del vand i løbet af sæsonen, så nu trives de igen i bedste velgående.
  En hel del af bladene var blevet gule, men ikke brune, som Claus viser.

  SvarSlet
 7. Kære Claus

  Uha ja jeg kender også godt til denne buksbom sygdom, har efterhånden brugt formuer på buskbom , da de jo er så smukke, jeg må også prøve at lade være med at blive ved at købe dem

  Hilsen Trine

  SvarSlet
 8. Både med hensyn til frost og buxbumsyge, så er der stor forskel mellem hvilke arter du vælger. Storbladet buxbom er meget mere resistent overfor begge dele. Jeg har selv et pragteksemplar i krukke, hvor den har trives i bedste velgående. De flerfarvet buxbom er også gode, samt arten med de spidse blade, den har af og til lidt gult i bladkanten. Så giv ikke op!
  Iøvrigt ligner de to øverste billeder frostskader, de får nemlig brune blade. Selve buxbom syge laver nogle sorte plamager på både blade og stængler, så den er let genkendelig.
  Hej fra Lotte

  SvarSlet
 9. I can not help you with the boxwood disease. I do not have any boxwood in my garden seems to be to cold for them. I garden here on the shores of Lake Michigan and the lake is often seen as a backdrop in my photos. However I want to say I took some time this morning to go over many past posting from your Blog. I really do like what you posts and the photos are great. Hope to return soon. Jack

  SvarSlet
 10. Kære Lotte - jeg går ud fra, at temperaturen skal under nul, før man får frostskader, og det var den altså ikke været her. Endnu ...

  SvarSlet
 11. ØV OSSE..... det er bare så ærgerligt og trist når det sker.
  De er jo ikke billige - og ofte har man ventet på at de får en ønskede størrelse og facon.
  Jeg er ikke så meget til de andre stedsegrønne buske, vores nabo er jo kirkegården, og det er ligesom om de andre slags får min have til at lige en afdeling af nabogrunden. Jeg håber mine buksbom holder.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
 12. Det er en gyser at få indenfor havelågen. 7 9 13 mine buskbom er sunde, selvom den ene er svitstet lidt af solen i sommer.
  Men den nye hæk af egne stiklinger kommer fint. Vi har nu osse forholdsvis langt til nærmste havenaboer så der langt for smitten at flyve, håber jeg.
  Taks kan være et alternativ,men hvis man vil have noget med blade, hvad så. Det blir så ens hvis vi alle blir nødt til at erstatte alle buskbom med taks,.
  medfølende hilsner Gunvor

  SvarSlet
 13. Happy Autumn Gardening - tusind tak for dit råd. Jeg vil prøve at plante den ud i have og se, hvad der sker næste år - i stedet for at smide den ud.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 14. en verkligt god förklaring till buxbomssoten, med bilder. Och lite hopp i slutet, med förslag till andra växter.

  http://www.naturochtradgard.se/smattogott_buxbomssot.html

  viktigt också att inte slänga smittade växter på komposten eller i soptunnan, de ska brännas för att inte smitta andra.

  SvarSlet
 15. Wie ich aus den Fotos ersehen konnte, handelt es sich nicht um eine Pilzkrankheit, sondern um den Buchsbaumzünsler. Siehe hier:

  http://de.wikipedia.org/wiki/Buchsbaumz%C3%BCnsler

  Ich habe das gleich Problem in meinem Garten.

  Mit freundlichen Grüßen
  Christine

  SvarSlet
 16. Jeg føler med dig Claus. Uanset årsagen så er ødelagte buksbom virkelig til at græde over.

  Kærligst Lisbeth K

  SvarSlet