Sankthansurt i potter og krukker

Sankthansurt er en rigtig god krukkevækst gennem hele sæsonen.

 

claus20131008_111308 claus20131008_111432

 

I forsæsonen er den smukt grøn, og først i sensommeren og efteråret springer den ud.

 

claus20131008_111407 claus20131008_111414

 

Her ser I sankthansurt, der spiller hovedrollen. Forskellige løvvækster er statister, men de kan bestemt ikke undværes.

 

claus20131008_111408 claus20131008_111441

16 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Juryen er stadigt ude mht. om jeg bryder mig om Sankthansurt, men med disse billeder er det svært ikke at synes, at de er dejlige. Den mørke purpuragtige stritdims ser formidabel ud i det selskab. Og det er lidt våset, for det er jo hele din sammensætning, der får det hele til at tage sig dejligt ud.

  SvarSlet
 2. Kære multimediemultitaskermultikunstner.

  Ja, Sankthansurt er helt bestemt en dejlig vækst. Min yndling er den vildtvoksende art, med de friske hvid-lime-gullige blomster.

  Den nemme, udholdende og pålidelige Sankthansurt er måske en lidt underkendt plante. Den gør ikke det store væsen af sig, men den er jo, al dens beskedenhed til trods, een af de blomster, der holder sig kønnest allerlængst og i alle stadier. Den er skøn og langtidsholdbar i vaser og dekorationer, hvor den kan sprede glæde i ugevis. Det er ikke altid kun de mest højtråbende, som fortjener vores opmærksomhed.

  Vejrguderne leger virkelig kispus med mig idag. Havearbejdet bliver hele tiden afbrudt af pludselige, voldsomme regnbyger. Det er rigtig oktobervejr. Himlen er melodramatisk og uhyre humørsvingende. Det ene øjeblik er den arrig, truende og sort og i det næste bliver den mild, venlig og solbeskinnet. I skrivende stund, nyder jeg synet af den smukkest tænkelige regnbue på vesthimlen. Jeg elsker regnbuer, - kan stå fuldstændig tryllebundet over dette himmelske scenarie, og bare stirre på det forunderlige fænomen.

  Oktober har sandelig også sine magiske momenter.

  Ønsker alle der også skal i haven, rigtig god fornøjelse derude mellem bygerne.

  De kærligste hilsner og tanker

  SvarSlet
 3. Dette var et godt tips. Det skal jeg sannelig benytte meg av til neste år:-)
  Mvh Else Hilde K.

  SvarSlet
 4. Dejligt når sankthansurt får lov at spille hovedrollen, for der er ellers noget underspillet over disse planter, synes jeg. Men godt den får gode statister omkring sig, for sedum kan godt blive temmelig bastant i udtrykket og kræve lidt hjælp til at gøre oplevelsen en smule poetisk.
  Så er den har så meget ”krop” og er så stabil er på én gang dens styrke og svaghed, synes jeg. Men på den anden side – der findes ikke mange planter, som alene besidder alle dyder. Godt man kan sammensætte kompositioner og lade forskellige plantegrupper understrege hinandens forcer:0)
  Så fint du fik rettet scenens projekterlys mod en af havens mere generte planter, som ofte blot står i skyggen og rødmer.
  Skøn eftermiddag fra Katinka

  NB til Tante Grøn: Den sankthansurt med friske hvid-lime-gullige blomster den ville være SKØN at få et navn på......please;0)

  SvarSlet
 5. Hvad hedder mon den mørklilla bladplante på fotoet i midten til højre??

  SvarSlet
 6. Overvejer at lave 2 store bede med sankthansurt i forhaven, som ligger helt i skygge. Har set et meget smukt bed i Kongens Have lavet på den måde - smukt i alle stadier som Tante Grøn skriver.

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg har selv en ret stor samling sankthansurt af forskellig slags og jeg mener ikke nogen af dem er glade for skygge , det er efter min mening en der skal have sol .

   Slet
 7. Kære Katinka.

  Den vildtvoksende lime-gullige Sankthansurt hedder Sedum telephium ssp maximum. Den vokser på tørre steder, f.eks klitområder. Det var da også i et klitområde, at en lille stikling af skønheden hagede sig fast i mine uldne sokker, hvilket jeg "desværre" først opdagede, da jeg kom hjem...host host:o) Sedum er utrolig nem at stiklingeformere og er lynhurtig til at danne nye rødder.

  Katinka, du må iføre dig et par uldne sokker med modhager og så ud og gå en tur i et klitområde:o)

  Kære Mette.

  Da jeg ved, at Claus skriver på sin hvidunderlige bog, så fingrene både gløder og bløder, tillader jeg mig at svare på dit spørgsmål vedr. den mørklille bladplante.

  Jeg har den også selv. Både Claus, jegselv og et par andre heldige asener, har nemlig fået planten af en rigtig god fælles ven. Vores ven har hjemført den fra Montenegro, hvor den vokser vildt overalt i meget tørre områder. Den har de sødeste små lyserøde blomster. Bladene bliver næsten helt selvlysende lilla, hvis de får meget sol og da er planten allersmukkest.

  Nogle havegæster har sagt:" Er den sjove plante ikke i familie med den gammeldaws stueplante, der hedder "Kaffesladder"? Men jeg må forblive svar skyldig og jeg kan dermed desværre heller ikke fortælle dig plantens navn. Håber at der er andre her på bloggen, som måske kan hjælpe? Det kunne være rart, at vide hvad den hedder. Den har stor affektionsværdi, da den som sagt er en foræring fra en meget kær ven.

  Mange grønne hilsner

  SvarSlet
 8. Claus: herligt arrangeret :-) Jeg er vild med Sankt Hans urt, og jeg synes du har skabt en virkelig flot harmoni her.

  @Tante: Hvilken sjov lille historie. Tænk, det første jeg tænkte da jeg læste om forundringen over planten var: "Jamen, det er da den min mor har derhjemme i flere udgaver, den er da en helt almindelig stueplante!"

  Men det er det så bare ikke, kan jeg forstå :-) Men den ligner godt nok. Jeg kender ikke navnet på min mors stueplante, men mon ikke det er den du hentyder til? Jeg har aldrig set blomster på hendes udgave, måske den ikke trives rigtigt i de danske vindueskarme, hvis det er den? Om ikke andet, så kan man da skaffe noget der ligner Claus' hvis man gerne vil det.

  Kærlig hilsner til alle havefolk fra Lisbeth K

  SvarSlet
 9. Kære Lisbeth og Mette.

  Nu har Sherlock Holmes lige googlet sagen. Plante-mysterier MÅ løses.

  Det er en Tradescantia pallida purpurea, der er på Claus` billede. Og sikkert en fætter til den, din mor har i vindueskarmen, Lisbeth. Elementary, my dear Watson:o)

  Så uanset om folk kalder den Kaffesladder, Vandrende jøde, Sladderkælling eller andet, så må det være Tradescantia familien, de alle tilhører.

  De kærligste hilsner med ønsket om en hyggelig aften derude bag skærmene

  SvarSlet
 10. Kære Tante Grøn og alle I andre:
  Nu har jeg ledt i min gamle bog om stueplanter og den plante vi har i stuerne hedder Purpurblad, Setcreasea pallida (purpurea).
  Nu kommer det morsomme så, for hvis man googler på navnene er det nøjagtig de samme billeder der kommer frem.
  Om "min" stueplante i årenes løb har skiftet navn, skal jeg ikke kunne udtale mig om.

  Fortsat god aften til alle.

  Kærlig hilsen Eliane.

  SvarSlet

 11. PS.

  "Kaffesladder" har vist nok meget mindre blade og længere ranker.
  Billedet i min gamle bog er næsten identisk med billedet på CD´s blog.

  Kærlig hilsen Eliane.

  SvarSlet
 12. Kære alle - tak for hyggelige kommentarer. Og særligt tak til Tante Grøn. Jeg kendte godt slægtsnavnet, men ikke artsnavnet. Så tak kære TG. Også en stor tak til den glade giver. Det er meget lang tid siden, at vi har hørt fra ham her. Men måske læser han dette og får lyst til at skrive et par ord. Kh Claus

  SvarSlet
 13. Hvor hyggeligt lige at vende tilbage og læse alle svarerne :-)
  Tak for hjælpen Tante Grøn/Sherlock Holmes!

  Knus til jer alle - Lisbeth K

  SvarSlet
 14. Hvor er det skønt, at I deler deres viden og ligefrem googler for at finde det helt rigtige svar :-) Jeg har selv fået Purpurblad som stikling for mange år siden og glæder mig over at have den i vindueskarmen. Havde faktisk overvejet at anvende den udendørs, efter at jeg sidste år så den i Funchal på Madeira, hvor den er plantet i staudebede på gadehjørnerne og i byens parker. Herhjemme må den vist i den sammenhæng anses for at være en sommerblomst.

  SvarSlet
 15. Jeg er lidt misundelig. Jeg havde mange af den lilla stueplante, da jeg var ung, og har ledt efter den rigtig længe. Den er ikke til at opdrive i blomsterforretningerne. Den er ellers så nem at formere ved stillinger. Jeg har dog fået en, hvor kun undertiden af bladene er lilla hos Helle Bolgen i Tappernøje.

  Knus fra Janne i Greve

  SvarSlet