Køb dansk

Det slogan var i mange år kendt, men man hører det ikke så meget mere. Der er dog logik i, at det er mere bæredygtigt at købe danske varer, og i de fleste tilfælde er kvaliteten også højere. Det gælder f.eks. for fødevarer.

 

20131220_144529

 

Men også når det handler om blomster, især tulipaner, er det godt at købe dansk. Det gælder dels friskheden, og dels om, at de tulipaner vi har kunnet købe fra blandt andet Holland her i efteråret, er dyrket fra løg, der har været frosset ned fra forrige sæson, før de bliver drevet. Det giver mere pistne blomster.

 

I disse dage er de første danske tulipaner kommet på markedet, og langt de fleste kommer fra gartner Leif Larsen i Middelfart, der årligt dyrker omkring 30 millioner tulipaner. Her har løgene ikke været på frost, men blot på køl.

 

20131220_144427

 

Tidligere var der en del danske tulipanavlere, men i dag findes kun få. Her er Lars Larsen den suverænt største.

 

Jeg besøgte Leif og hans gartneri for nogle få uger siden sammen med Dansk Supermarked, der er gartneriets største kunde. 

 

Her var jeg meget imponeret over virksomheden, og jeg vender tilbage i januar for at tage billeder. Dem får I selvfølgelig at se her på bloggen.

 

20131220_144646

 

I dag har jeg modtaget de skønneste røde, lille og hvide tulipaner direkte fra Leif Larsen. Det skyldes dels, at jeg mandag morgen skal jule for P4 Østjyllands lyttere og lave buketter, og dels at jeg også skal binde buketter til min bog.

 

Hvis I er nysgerrige efter at, hvordan man dyrker og driver tulipaner, har TV2Fyn lavet en meget fin udsendelse om Leif Larsen. Den kan I se her.

 

Jeg vender tilbage med tulipanbuketter i morgen.

18 kommentarer:

 1. Man kan da ikke leve uten! Tulipaner er rett alltid. Takk for at du deler din inspirerende førjulstid med oss. Vil bare minne deg på å snart la juleferien senke seg, og ta vare på deg selv så vi får ha deg lenge :-)

  SvarSlet
 2. Vi bliver virkelig forkælet :-) fantastisk med masser af information og gode link til spændende indslag som man måske aldrig selv ville finde.
  Jeg er dig stadig taknemlig for et tidligere link om Bjørn Wiinblad, synes det var et rigtig godt portræt, som jeg aldrig havde set hvis ikke du havde inspireret til det her på din fantastiske blog.
  Glæder mig til at høre P4 Østjylland på mandag :-)

  SvarSlet
 3. Dette var interessant lesning, om tulipandyrking både fra frosne hollandske (løk som gir pistrete høsttulipaner) og om gode danske! Lurer på om det er det samme her i Norge? Uansett veldig interessant å få enn liten kikk "bak sløret" i tulipandyrkerverdenen - som jo er ganske lukket for oss "vanlige" folk!

  Hilsen Annette

  SvarSlet
 4. Nå, det er derfor, at tulipanerne er så pistne. Før i tiden kunne man få fine, fede tulipaner - eller husker jeg forkert? Var det om foråret? Hvorom alting er, her i udkantsdanmark (eller vandkants- . danmark som vi fortrækker at kalde det) ser man aldrig en god, fed tulipan - ikke engang om foråret og ikke engang hos blomsterhandleren. Dog købte jegt en ret pæn buket, da jeg var i Charlottenlund for halvanden uge siden - og friske og holdbare er de i hvert fald. Hvide papegøje- tulipaner, som har stået i mit køkken bundet ret stramt sammen med kun en smule vand i bunden af vasen. De er ikke engang fuldt udsprungne endnu, og det er da godt gået af afskårne af slagsen. Jeg kunne forestille mig, at den ringe mængde af vand, som for øvrigt blev skiftet hver anden dag, er forklaringen, Men det må komme an på en prøve, når jeg efter nytår skal til tandlægen igen.
  God arbejdslyst med alle tulipanerne
  og god week-end
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  Jeg kan næsten høre de røde tulipaner knitre på julebordet. God fornøjelse.

  Hjerteligst

  SvarSlet
 6. Kære Claus.
  Der er ikke noget som en buket sprøde tulipaner, helst en tivoli-buket.
  Tak for linket til Leif Larsen, det er meget interessant og selvfølgelig køber vi danske tulipaner:)
  Nogle af vores tulipaner som vi lagde i efteråret er begyndt at titte frem, lige som nogle vår-iris, så vi får et laaangt forår. Dejligt.
  Kærlig hilsen John og Eliane

  SvarSlet
 7. Godt med danske tulipaner. Synes der er STOR PLADStil forbedring på dette område. I Greve er der ikke det største udvalg så jeg tager til byen for at få friske tulipaner som jeg fx gjorde igår.

  SvarSlet
  Svar
  1. De er så flotte. Endeligt nogle dejligt store tulipaner. Lad os få flere af dem. God udsendelse, man blir helt i forårshumør.

   God jul til dig og alle der kigger med her på din skønne blog Claus

   Kh Eva

   Slet
 8. helt enig.... jeg går også efter danske varer hvis muligheden er der :) :) - og lad os endelig holde fast i det :) - og go' jul hvis vi ikke blogges ved inden da ;)

  SvarSlet
 9. Hej Claus
  Hvor er det bare dejligt at se sådanne flotte tulipaner, jeg bliver helt i forårs humør. Tak for dine altid dejlige input.
  Du og din familie, samt alle herinde på bloggen ønskes en Rigtig Glædelig Jul og et Godt Nytår
  Julehilsen fra Jesper S

  SvarSlet
 10. Åh men hjertet hopper jo helt ustyrligt ved synet! I mange år har mit højeste ønske været et besøg i hjertet af grønttorvet en tidlig morgen. Ved bare det ville slå alt luft ud af mig - og mit dankort :-) Selvklart det skal være dansk. Vi skal støtte vores egne producenter så godt vi kan og når vi kan. Tak for udsendelsen - den vil jeg se med stor interesse. Tulipaner er som bekendt mit ømme punkt. Bare lyden af en sprød buket får hjertet til at hoppe et slag over af bare glæde!

  SvarSlet
 11. Åh men hjertet hopper jo helt ustyrligt ved synet! I mange år har mit højeste ønske været et besøg i hjertet af grønttorvet en tidlig morgen. Ved bare det ville slå alt luft ud af mig - og mit dankort :-) Selvklart det skal være dansk. Vi skal støtte vores egne producenter så godt vi kan og når vi kan. Tak for udsendelsen - den vil jeg se med stor interesse. Tulipaner er som bekendt mit ømme punkt. Bare lyden af en sprød buket får hjertet til at hoppe et slag over af bare glæde!

  SvarSlet
 12. Kære Claus Dalby! Tak for ednu et dejligt inslag,og at du er med til at gøre en forskel,når vi taler "køb dansk".Vi må jo støtte de danske gartner , der er meget trængt på grund af de mange afgifter.Skønne tulipaner.Venlig hilsen Birgit Nouri.

  SvarSlet
 13. Älskar Tulpaner men de kommer inte innanför mina dörrar förrän julen är bortraskad. Jag kan inte säga vilka Tulpaner som är bäst. Har inte ens tillräcklig koll på var ifrån Tulpanerna kommer som säljs här i Kalmar, Sverige. Jag lovar att jag kommer att spana in detta när det är dags för Tulpaninköp.

  God Jul från mig :)

  SvarSlet
 14. Ææææælsker tulipaner!!!

  SvarSlet
 15. Har lige set udsendelsen, skønne sprøde tulipaner, spændende at se hvor hurtigt udviklingen er sket, fra min gartnertid for en menneskealder siden med udendørs kuler. Brr det kunne være en kold omgang når der lå sne. Har lagt mærke til forskellen til hollandske og danske tulipaner men har faktisk troet det var den længere transport der gjorde udslaget. Frosne løg, øv.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 16. Maj kom pludseligt meget tættere på. De drevne tulipaner giver løfter om lys, varme, og minder om de mange skjulte skatte, der ligger og venter i den kølige jord.

  Det er er stor glæde, at du skatter de mange kreative og arbejdsomme sjæle i Norden, og støtter dem ved at viderebringe vidunderlige billeder af brugskunst, håndværk og havebrug. Du ved sikkert, at disse kreative og arbejdsomme mennesker utvivlsomt nyder godt af din positive omtale og entusiasme. Også stor tak for det.

  k,h, Mette

  SvarSlet
 17. Spændende information - jeg har aldrig anet, at løggene drives efter ophold på frost eller køl. Kanske jeg skulle have frosset mine tulipanløg ned inden, jeg plantede dem i et par potter og satte dem i vindueskarmen. Jeg synes ikke rigtig, det bliver til så meget ud over et par spidser. Man lærer nyt hele tiden.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet