Drivning af tazetter

Stort set alle forårsløg skal have en kulde- og mørkeperiode for at kunne drives frem til blomstring. En enkelt undtagelse er dog narcissen ’Paperwhite’, der sælges under betegnelsen juletazet. Det skyldes, at den kan drives allerede fra slutningen af oktober og komme i blomst i december.

 

claus20140107_151745 claus20140107_151810

 

Måske husker nogle af jer, at jeg præsenterede disse løg i ’Jul med Claus Dalby’ på DR1, og jeg var så heldigt, at det i termin passede med, at tazetterne blomstrede i den udsendelse, der blev sendt lillejuleaften.

 

 

Jeg havde stadig nogle løg tilbage, og dem satte jeg forleden i småsten. Når står de i det vinteropvarmede drivhus, hvor der er 12-13 grader, og mit bud er, at de duftende blomster springer ud om en god måneds tid.

 

Man kan også drive ’Paperwhite’ inde, men står de ved en snes grader, bliver de hurtigt for lange og vælter.

 

Jeg skal nok vende tilbage med billeder, når der er gået et stykke tid.

11 kommentarer:

 1. Skønne vækster! Ville ønske jeg havde sådan et drivhus - eller bare gamle vinduer med forsatsruder, hvor jeg kunne drive den slags løg. Det har jeg ikke, så jeg nyder dine dejlige billeder ekstra meget :-)

  SvarSlet
 2. Jeg har været i haven at hente vintergækker i dag. Alle kneb gælder når vi man trænger til forår :-) Og så vil jeg da huske at man åbenbart relativt nemt kan drive juletazetter frem!

  SvarSlet
 3. Dejlige forårsbebudere:)

  SvarSlet
 4. Jeg har 3 potter med hver 4 løg stående inde. Købte dem i Plantorame før jul. De dufter dejligt og er smukke - men du har ganske ret. Når de står inde bliver de lange og vælter - og tager potten med i "faldet". Men smukke er de. Jeg har ingen drivhus, så jeg har desværre ikke anden måde at "drive" dem på. Og så må man jo tage ulemperne med også.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 5. Åh hvilke skønne syrenbilleder i din top Claus! Jeg troede et øjeblik at jeg var kommet ind på den forkerte årstid af din blog :-)
  Har også bemærket at flere blomsterhandlere her i Århus har sat store syrentræer frem foran deres butikker her i januar - bl.a. Pindstrup.

  Nu vil læse bagud, jeg er nemlig lidt bagud her på bloggen...
  Kærligst Lisbeth K

  SvarSlet
 6. Fordrukne tazetter.
  Jeg forsøgte mig denne jul med drivning af tazetter som beskrevet her: http://www.tradgardsamatorerna.nu/tazetter.php
  Problemet med tazetter i vindueskarmen er, at de kan blive lange og ranglede. Hvis man sætter løgene til drivning med rent vand den første uge og så, hold fast, skifter vandet ud med en 5% alkohol opløsning. (1 del billig vodka/gin til 7 dele vand). Mine blomster blev ranke og tætte af denne kur. Det er naturligvis ikke aktuelt for en der har en drivhus som Claus, men vi andre mere uheldige kan sige skål til vores tazetter.
  Med venlig hilsen
  Jytte Sommer

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte - tak for den oplysning. det må da prøves. Kh Claus

   Slet
 7. Rigtig skøn krukke, mon det er en hjemmestøbt? Den passer så fint med løgene.

  SvarSlet
 8. This plant is native to the south of my country ,http://www.flora-on.pt/#/7jbj5, specially from the Algarve where it´s found wild in the mountains.
  They are really beautiful...but a bit of a down side to it´s smell:)

  SvarSlet