En fin selvsåer

Det kan være belønnende med selvsående planter i haven. Men … Bemærk, at jeg skriver ’kan være’ og ikke ’er’!

 

claus20130605_202937 claus20130605_202240

 

Nogle planter er nemlig så flittigt selvsående, at de kan opføre sig som ukrudt. Det er nu ikke tilfældet med den smukke skærmplante, som I ser her. Den sår sig gently, som englænderne siger. Herligt udtryk!

 

Det er tale om den vilde kørvel, Anthriscus sylvestris, som man kan glæde sig over på grøftekanterne i første halvdel af juli.

 

claus20130605_202250

 

Den vilde type kan godt tage overhånd i haven, men den, jeg viser her, er den forædlede form: ’Ravenswing’ med mørkt løv. Den må med sine fine kniplingsagtige blomster gerne så sig rundtomkring.

 

Er den ikke fin!

 

Når jeg lige nævner den i dag, er det fordi, jeg på min tur rundt i haven i går, så den pible frem mange steder.

 

claus20130605_201935

 

Jeg er rigtig glad for selskabet med prydløg og natviol, Hesperis, som også glad og gerne kaster spiredygtige frø.

23 kommentarer:

 1. Hej Claus,
  den er rigtig fin og ville også være en gevinst hos mig.
  Den må med på listen over frøønsker i år..
  Mine natvioler har vist mest sået sig mellem stenene foran det bed, hvor de stod sidste år. Jeg overvejer -til foråret- at lirke dem op og sætte dem tilbage i bedet.

  Det ser unægtelig fristende ud med de nye bøger, du vil barsle med.
  Jeg har den lille udgave af "den levende have".. Er den nye genoptrykte den samme eller mere omfattende?
  Jeg har været så uendelig inspireret og fordybet i den -især i starten af min havekarriere for 5-6 år siden. Vil gerne investere i den nye, hvis den indeholder endnu mere ..fotos, tekst og gode tips.

  God weekend til alle derude, selv om det ikke ser ud til at være havevejr.
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære SuK

   Jeg har også "kun" den lille version af Den levende have, for jeg fik desværre øjnene op for bogen så sent, at den større udgave var udsolgt. Jeg har ofte ønsket mig denne bog i stor udgave fordi den visuelt ville gøre sig meget bedre. Jeg har ikke behov for yderligere tekst (revideret udgave) af bogen, for Mit haveliv og andre af CDs bøger dækker jo netop behovet for yderligere input ;-)

   Slet
 2. Kære Suk - nej, indholdet i genoptrykket af 'Den levende have' er det samme.

  SvarSlet
 3. Jeg elsker også selvsåer som natviol, judaspenge og forglemmigej.Og så er der dem der gerne må holde op med at så sig selv i min have fx bronzefennikel, men jeg synes den er så smuk når den står med skærmene hen over vinteren, at jeg ikke nænner at klippe dem af og så må jeg jo leve med alle de små planter, der så sig alle vegne, de kan heldigvis pilles op og spises :)

  Sidste vinter såede jeg den mærkerøde kørvel 'rawensving' og havde i sommers nogle fine planter men uden blomster, så jeg håber at den nu til sommer vil pryde haven med de fine skærme og jeg har lige været ude at tjekke at planterne stadig er der.

  Go weekend

  Grønne hilsner fra Pia, www.findinspiration.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Pia - er sikker på, at du får blomster i år. Kh Claus

   Slet
 4. Kære Claus
  Sikke skønne billeder du viser i dag. Jeg er glad for, at Rawenswing er selvsående - har netop bestilt frø af samme og glæder mig til resultatet.
  Utrolig flot forside til din nye bog om krukker - den må jeg eje! Er stadig fordybet i Den hvide have, som oplyser sindet i en mørk januar og skaber grobund for dejlige havedrømme :)
  Som nybegynder i haven har jeg haft stor glæde af Den levende have, og jeg kan på det varmeste anbefale bogen til dem, der endnu ikke har den stående i reolen eller liggende på natbordet - den SKAL man eje!
  Rigtig god weekend - kh Celsiana

  SvarSlet
 5. Vackert!! sådana blommor får gärna självså sig i trädgården!
  Mvh
  Mariana

  SvarSlet
 6. Så dejligt et syn, tak for det, ja erfaring må der til, begyndte sidste år, også, på blomsterhaven, flere vild-arter er blevet plantet, er spændt på hvordan det udvikler sig i min have:-)

  Rigtig god weekend
  Fra Anette

  SvarSlet
 7. Sameksistensen af prydløg og natviol er henrivende, var det egentlig ikke på tale, at du ville skrive en bog om planter der passer godt sammen.... man kan selvfølgelig bare se på dine billeder, som altid er smukke og harmoniske.... men alligevel.... en ekstra bog er jo altid godt :) Spændende med din bog om krukker og potter.... jeg må vist have et par ekstra meter hyldeplads :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susi - jo, jeg har flere gange skrevet, at jeg arbejder på en bog med titlen 'Selskabsplanter'. Den kommer helt sikkert; på et tidspunkt!

   Slet
 8. Smukt..:-)
  Men har I slet ikke fået sne hos jer i Århus?
  Her oppe i nord er vi så godt som sneet inde desværre.

  Knus fra Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth - nej, her har vi slet ikke noget sne.

   Slet
 9. Blir jo i forårsstemning hos deg. Her er det snø, så alt er dekket. Jeg har ikke en eneste tanke om hagen enda. Denne helga har jeg funnet fram malepenslene og maler solskinn som jeg lengter etter. http://somdagenegr.blogspot.no/2014/01/maleglede.html God helg til deg.

  SvarSlet
 10. Lekkert med Allium og Nattviol sammen! En fin ide som jeg skal merke meg. Jeg har også oppdaget noen små frøplanter av Ravenswing i hagen, men nå ligger de under en tykk snedyne. Takk for inspirernede bilder!

  SvarSlet
 11. nydelige hagebilder! :D her er det nå minst 50cm med snø, så lenge til det blir noe hage å spore her, men deilig å få inspirasjon fra deg :)

  SvarSlet
 12. Kære Claus

  Inspireret af dette indlæg har jeg her i eftermiddag set et par af dine gamle forårs videoer på YouTube fra slut maj 2010. Det er bl.a. indhold som dette, du er så eminent god til. Det er tip og råd som her, man bl.a. kan finde i den nu genoptrykte bog Den levende have. Dine videoer er at finde på YouTube, og jeg kan varmt anbefale dine "gamle" af slagsen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nette - hvis du en dag står uden arbejde, vil jeg gerne ansætte dig som min pressesekretær.Tak for din altid store support. Kh Claus

   Slet
 13. Kære Claus
  Jo, det er den, og det er alle de øvrige blomster i lilla farver også. Min ynglingsfarve i haven gennem en hel del år efterhånden. Lyser flot op i haven mellem alt det grønne. Jeg glæder mig så meget til forår og sommer :-)
  Kh Jeanette

  SvarSlet
 14. Kære Claus.

  Med skærmblomster rammer du et et meget blødt punkt hos mig. Jeg elsker skærmblomster. De er helt uundværlige i haven. Mine frøforsøg med Ravenswing resulterede kun i en enkelt plante, men jeg må prøve igen.

  Knus til min skærmtrold

  SvarSlet
 15. Kære Claus

  Du må have en helt special jord til den flotte Ravenswing, her vil de hvilken det ene eller andet. Har forsøgt mig, men den plante det blev til rørte sig ikke ud af stedet. Sååå, Jytte, du er ikke den eneste som ikke har held med denne skønne skærmplante. Men det kan være det måske skal koste et nyt forsøg.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Pia, måske er det jorden, måske mine 'magiske fingre'! Jeg ved det ikke, men planterne trives virkelig her.

   Slet
 16. Dette smukke eksemplar måtte nu godt selvså sig vildt og ubehersket hos mig. Den er så smuk.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet