Mere i samme dur

Når man som jeg publicerer på bloggen et par gange om dagen – det er indtil nu blevet til 4.126 indlæg (har lige tjekket!) – kan det ikke undgås, at man kommer til at gentage sig selv. Der er jo trods alt grænse for, hvor mange forskellige planter, der findes

 

claus_20100608_161908

 

Planten her, Valeriana pyrenaica, har jeg da også fortalt om før, men den er et gensyn værd.

 

Når den bliver nævnt i dag, er det fordi, jeg fortsætter mit lille tema om skærmblomster.

 

claus_20100608_165813

 

Skønheden bragte Anne og jeg hjem fra Frankrig for tolv-femten år siden, og siden har jeg frøformeret den i stor stil.

 

claus_20100608_162000 claus_20100608_171807

 

At Valeriana pyrenaica stort set er ukendt herhjemme, er helt uforstående, for den er med sine rosa skærme så smuk i selskab med forårsvæksterne.

28 kommentarer:

 1. den er jo ukendt fordi det er de færreste der lige tager til Frankrig efter planter...
  men SKØN - ja bestemt

  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette - det kunne jo være, at nogle havde frøsået dem eller fundet den anetsteds!!!

   Slet
 2. Hvor er den køn - også bladene har en flot struktur-:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, bladene er skønne. Efter blomstringen klipper vi planten helt ned, og så kommer der nye, smukke blade.

   Slet
 3. Den vil jeg da håbe at Bilka sælger i år.

  SvarSlet
 4. Herligt at du skriver om skærmblomster. Tak for det. De er da dårende dejlige.

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  En go gerning kan ikke gøres for tit :-)
  Tak for de smukke billeder, nu kan jeg kun glæde mig til sneen forsvinder lige om lidt ( håber jeg ) dejlige billeder af skærmblomster for mig til at længes.
  Kærlig hilsen Fru Lassen

  SvarSlet
 6. Hej Claus!
  Den er fin-smuk-skøn, lige da jeg så den mindede den mig om den sart rosa baldrian der står i engen, men kan se at bladene er forskellige. I år må jeg prøve den i haven :-)
  Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette - den vile baldrian på vore breddegrader er lægebaldrian, Valeriana officinalis. Men pas på; den frøsår sig i industrielle mængder.

   Slet
  2. Mange tak for oplysningen, vil gå forsigtigt til værks, så den får en plads hvor den må så sig alt hvad den vil. Så må udviklingen følges derfra :-)

   Slet
 7. Jeg er allerede på jagt på nettet efter frø
  Mette

  SvarSlet
 8. Hej. Bare gentag det er skønt af se hvad der venter forud

  SvarSlet
 9. Købte frø i England, men fik desværre ingen planter.

  SvarSlet
 10. Du er ganske "tilgivet", for din viden, plantebegejstring og lyst til formidling er så smittende...og jeg må tilstå, at det er jo ikke alle indlæg jeg når at få med, så med gentagelser stiger chancen for netop at komme hele vejen rundt i din brede haveverden.
  Og skriv endelig om skærmplanter - de kan nemlig noget særligt...vilde, forfinede og naturlige på en gang...de går lige i mit viltre havehjerte;0)

  Skøn dag fra Katinka

  SvarSlet
 11. Det gør ikke noget med gentagelser, når bare det dine om skønne planter og gode råd. Det tager jeg i hvert fald ikke skade af at høre flere gange...
  kh Helle Aagaard , Sydfyn

  SvarSlet
 12. Gentag bare, det er ikke længe siden jeg gik i dine "arkiver" og der var meget der kan tåle at blive taget op igen. Der er jo også kommet "et par" nye læsere til.

  SvarSlet
 13. Wow, it is very special and not available in Germany.
  In my garden I had the Valeriana officinalis, but it had too many seeds so I had to take him out again. I like the delicate flowers very much. Thanks for showing!
  Kind regards,
  Christine

  SvarSlet
 14. Hej Claus,
  gentagelser fremmer forståelsen, og der er et element mere, som gør, at jeg studerer hver og en af dem.. Der er altid nogle nye sammensætninger at lære af. De forskellige blomster klæder mange forskellige selskabsplanter, og så er det jo ikke helt gentagelser alligevel.
  Man er altid nysgerrig efter at se, hvad du nu har fundet på at sætte sammen -om det er smukke buketter eller nye raffinementer i bedene..
  Vi sidder jo alle lige nu og drømmer livsalige drømme om det ventende haveår..studerer frøkataloger, læser havebloggs, armchair-gardening på mange planer, indtil man næsten ikke kan holde ud at vente længere :-)
  Så bare frem med alt, hvad du har kært af gode uundværligheder til små og store matrikler. Med og uden gentagelser..
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 15. Hej Claus. Jeg vil straks begynde at lede efter frø. Min valeriana officinalis er en kende for voldsom så måske pyrenaica kunne være et godt alternativ. Den ser spinklere og finere ud. Tak for skønne forårsindlæg. Venlig hilsen Lise

  SvarSlet
 16. Jeg er skam også meget glad for den smukke valeriana - og det er min kat, Viggo, og hele nabolagets katte også! Tror faktisk også der er et par dådyr eller tre der jævnligt ruller sig i dem...
  Men smukke er de :-)

  SvarSlet
 17. Pyrenæisk baldrian er virkelig en ønskeplante og ret svær at finde frø til, sidste år lykkedes det mig at købe frø i England men ikke en eneste spire fik jeg - så jeg må nøjes med at se på dine billeder - bare gentag:o)

  SvarSlet
 18. Kan det passe at secret seeds ikke findes mere? Nogen der har fundet frø fra den på nettet?
  Charlotte

  SvarSlet
 19. Gentagelser af alt godt er rare og giver gode minder og håb for det nye haveår, som jo på en måde også er gentagelse på gentagelse.
  Den baldrian har jeg skam også ledt efter allerede da du luftede den skønne plante i - ja, jeg tror det er i "Den levende have" - og skøn men uopnåelig er den stadig!
  Lige pludselig ved at gentage og gentage kommer der nok frø i handelen en dag...
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 20. Kære Vorherre.

  Hjælp mig med ikke at blive ledt i fristelse..........
  men ikke endnu:o)

  Jeg syndede gevaldigt igår. Kunne ikke styre klickfingeren, som ind imellem lever helt sit eget liv. Der røg lige almindelig fennikel, bronnzefennikel, bjerghulsvøb og flere andre skærme op i kurven.

  Pyrenæisk baldrian har jeg også sukket længselsfuldt efter i flere år, så hvis der skulle sidde en planteskole-ejer og læse med her, så tigger og trygler jeg på hudafskrabede knæ, om at nogle vil skaffe den hjem. Jeg melder mig som den første kunde. Man bliver nok ikke helt lykkelig, før man ejer sådan en smuk skærm:o)

  Skærmknus til alle I andre skærmtrolde derude foran skærmene

  SvarSlet
 21. Kære Tante Grøn,
  du må da ikke KØBE fennikel-frø til at så.. Gå ud i krydderiskuffen og tag en håndfuld :-)
  Det gør jeg -ligesom jeg tager nogle hørfrø fra køkkenskabet og smider på jorden..
  Det er meget billigere
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 22. Ja,hvem kunne ikke tænke sig denne smukke plante,i sin have.
  Venlig hilsen Heidi O.

  SvarSlet
 23. Kære SuK.

  Tak for det gode råd. Hørfrø skal jeg bruge i store mængder, så der kan jeg jo passende ribbe køkkenskabene:o)
  Hvor er det dejligt, vi kan hjælpe hinanden her i Claus` Havetosseforening.

  Kærlige hilsner og tanker fra et snedækket Mors

  SvarSlet
 24. Kære Claus

  Dine gentagelser er ikke hyppigere end som så. Faktisk har jeg næsten aldrig opdaget dem - de mængder du lægger frem på bloggen kan man jo ikke altid huske til punkt og prikke, så er det rart med en reminder.
  På disse mørke dage folder dine skærme sig ud som et lille lys og får tankerne på bedre tider. Jeg længes efter skærsommer ...

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet