Pas på!

De sidste dage har det handlet om skærmblomster, men også om selvsåning. Derfor tænkte, at det var på sin plads at gøre opmærksom på den skønne grønblomstrende biskophat, Tellima grandiflora.

 

claus20120527_192914 claus20120530_114021

 

Uundværlig er den, men det er vigtigt at klippe den ned efter blomstring, ellers kommer den overalt. For den sår sig i meget stor stil.

 

Tror, at I kender den, eller?

35 kommentarer:

 1. Åh det er det det er! Der stod pludselig nogen i haven som L kaldte for grønne liljekonvaller. Skal indrømme jeg ikke har fået slået dem op, det sidste år har ikke været andet end arbejde for os. Dejligt at du ku opklare det for os

  SvarSlet
 2. Åh det er det det er! Der stod pludselig nogen i haven som L kaldte for grønne liljekonvaller. Skal indrømme jeg ikke har fået slået dem op, det sidste år har ikke været andet end arbejde for os. Dejligt at du ku opklare det for os

  SvarSlet
 3. Jeg har ikke set den før. Den er virkelig fin - men for meget selvsåning er jeg ikke vild:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan jo bare klippe den ned. Den er skøn i buketter.

   Slet
 4. Jeg plantede nogle biskophat for to år siden i min skyggehave, men jeg var/er ikke klar over at de er så invasive! Det må jeg huske!

  SvarSlet
 5. Havde noget lignende for et par år siden, da jeg manglede noget hvidt. Det viste sig, at de lugtede fælt og bredte sig året efter overalt. Så de røg ud igen, men jeg havde meget arbejde med at luge små nye planter op i lang tid derefter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente? Lugtede fælt? Det har jeg sørme ikke lagt mæ
   rke til.

   Slet
  2. Det var ikke den samme - dit indlæg fik mig bare til at tænke på min oplevelse, kan ikke huske navnet på den, jeg havde plantet.

   Slet
 6. Jeg har også i flere år haft den i et østvendt bed blandt buske og skovmærker og i skyggen af et stort lindetræ - der kan klare sig ;-) .... (får ikke ret meget sol da en bøgehæk står lige ved siden af i mod øst. Er rigtig glad for den men må indrømme synes den er træls når den begynder at vælte rundt med stænglerne...(jeg er nemlig ikke ret god til at få denne klippet ned - det må jeg huske fremover). Den er jo også skøn nu med sin stedsegrønne bund af blade men alt for tørt bryder den sig ikke om hos mig..... Helle Aagaard, Sydfyn

  SvarSlet
 7. MÅ JEG SPØRGE OM KONKRET TING CLAUS ? : ang. stauder generelt.

  Klipper du alt ned i efteråret og gør bedene rene for løv og "snaller" (fynsk = småblade, grene og kvas) for dine bede ser nemlig MEGET velsoignerede ud i alle de kolde og golde måneder.

  Er der ingenting der går ud pga. frost ? eller dækker du med granris.

  Jeg har altid "lært" at stauder først skal klippes ned om foråret - i marts engang, for at toppene kan beskytte for frost og kulde, men hvert år bliver jeg så irriteret over ikke at kunne se krokus og andre tidlige løgvækster dukke op, når det vælter rundt med brune bløde bregneblade, store visne bonderoseblade og alskens visne halvknækkede staudetoppe....
  Er fristet af at klippe ned og rydde op i bedene nu, men frosten er jo så småt på vej så måske er det dumt.

  På forhånd tak og vil være meget glad hvis du vil svare på mine "problemer" selv om jeg godt ved det ikke er et "spørgeprogram" men en skøn skøn blog det her...kh Helle Aagaard, Sydfyn

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror vist juryen er ude hvad angår afgørelsen om staudetoppene! Jeg tror ca. halvdelen gør det ene og den anden halvdel det andet ...
   Jeg har endnu ikke før i år grandækket mine blomster, men det er også fordi jeg er dødtræt af at lavendelerne ikke kan overleve de hårde vintre vi har haft i årevis. Det ser måske dumt ud, men jeg venter til vi er tættere på rigtigt forårsvejr med at fjerne dem.

   Claus, den heldige kartoffel, har sikkert ikke de problemer, for hans have ligger i læ med både skov og skråning - jeg har også den teori at der konstant, året rundt, er så meget gang i hans bede at jorden aldrig køler helt ned :-)

   Claus, tak for advarslen. Jeg kan ikke rigtig sige jeg kendte planten i forvejen, selvom jeg genkender den. Det er lige sådan en jeg kunne komme i uføre med. Men den er flot.

   Kh. Lisbeth K

   Slet
  2. Hej Helle.
   De sidste par år jeg havde have (nu har vi kun krukker) klippede jeg stauderne ned og der var ikke mere der gik til af den grund. Bonderoser og pæoner skal man altid klippe toppen af om efteråret for at undgå sygdom i dem.
   Claus Dalby planter jo så tæt, at der er hele tæpper af krokus m.m. så gartnerne kan slet ikke gå i bedene om foråret.
   Venlig hilsen Eliane.

   Slet
  3. Kære Helle - selvfølgelig må du da spørge om noget konkret. Ja, vi klipper alle stauderne helt ned og river blade og alt andet af, fordi det er umuligt, når tusindvis af løgblomster begynder at pible frem. Ved godt, at det ikke er god latin at gøre dette, og det er nok rigtigt, at det på mere udsatte steder end her er bedre at lade toppene blive. Jeg tør dog slet ikke tænke på, hvordan det ville se ud med selvsåede planter her, hvis vi ikke tog vore forholdsregler. Det handler om, at jorden her er så god og rig, at alt gror (ja, jeg er en heldig mand).

   Det er vist en kendt sag, at jeg ikke bryder mig om bar jord i bedene. Men lige omvendt har jeg det om vinteren, da nyder jeg, at det hele er rent og fint, og vi kan begynde på en frisk, når de første planter viser sig.

   Slet
  4. Mange tak for dit svar Claus :-) ... til næste havesæson så klipper jeg ned i efteråret.... det bliver straks noteret i min have-huske-bog.
   Ja jeg har også jorden fyldt så nu er jeg fast besluttet på at ændre på mine klippe-vaner.
   Fortsat god aften herfra.
   Kh Helle Aagaard, Sydfyn

   Slet
 8. Jeg kendte den ikke ... men kunne da have været fristet hvis ikkejeg her var blevet klogere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Pia - du kan roligt lade dig friste. Bare du klipper den ned.

   Slet
 9. Hvor ser den skøn ud, den må jeg ha og sammen med hosta er den bare helt perfekt kan jeg se, og her hos mig er der en hel del skyggehave, så det må lige være en plante for mig :-)
  Kærlig hilsen Fru Lassen

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Fru Larsen - helt bestemt. Den gror godt i skyggen en ikke for tør plads.

   Slet
 10. Kære Claus

  Det er et nyt bekendtskab for mig. Da jeg så billederne, faldt mine tanker også straks på liljekonvaller, som åbenbart også var tilfældet for Cendie ovenfor. Jeg er begejstret for liljekonvaller, og sidder lige her og kommer i tanke om, at jeg må anskaffe nogle, for jeg har ikke en eneste. Man kan vist også få dem i LYSERØDE. Hehe. De skal nu være hvide ....... tror jeg ;-)) Lysegrønt og lyserødt er nu også så vidunderligt sammen såååå ..... Se, dér fik du igen mine tanker sat i sving.

  Det er så fristende at lade yndigheder selvså sig, men jeg lytter jo efter, hvad du siger, som en god lille elev.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Nette - den grønne og den lyserøde er den samme plante. Det er som om, at blomsterne - når de ældes - får et rosa skær. Og det er da ikke det værste, der kan ske. Vel? Kh Claus

   Slet
  2. Det må afgjort være et retorisk spørgsmål ;-)

   Slet
 11. Den er så fin, og jeg har den mange steder.Den har en meget diskret duft,og er bare skønt.
  Venlig hilsen Heidi Olsen.

  SvarSlet
 12. Problemet er velkjent :-) Her er det Bjørk, Ask og geranium som selvsår seg hemningsløst.. De 2 første er trær som vokser vilt på tomten og ikke så mye å gjøre med annet enn å luke. Men geranium kan pottes opp og deles med andre hageinteresserte? Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlet
 13. Hei Claus.
  Jeg har Tellima Grandiflora i woodland hagen og i år la jeg merke til at den hadde kommet med en mengde "små barn". Jeg hadde en mistanke om at den kunne være spredningsvillig, men siden det er veldig lett å luke avkommet har jeg bestemt meg for å la dem få bli. Jeg setter mest pris på bladverket siden det minner litt om Heuchera og dessuten fungerer den jo veldig bra som en bunndekkende plante i skogens skyggefulle deler :-) Men heretter kommer jeg nok til å ha et øye med blomstringen så jeg får plukket bort stenglene før de setter frø! :-)
  Takk for tipset!
  Stein

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Stein - ja, det er en skønt bladværk, og planterne er - som du siger - nemme at luge op. Kh Claus

   Slet
 14. Jeg kender skam godt den fine biskophat, men ikke sådan personligt endnu af en eller anden mærkelig grund, for den har været på ønskelisten i nogle år.
  Det er sådan en plante der går lidt stille med dørene og ikke lægger op til impulskøb, som jeg må indrømme, at en rask lille bestilling af planter på nettet kan være....
  Jeg forestiller mig den er sådan en plante som løvefod - en man ikke rigtig bemærker, men som er så fantastisk for helheden.
  Da mange af havens uundværlige planter er lidt for flittige selvsåere, betyder en fra eller til vel ikke så meget. Faktisk tror jeg heller slet ikke den får et ben til jorden for akelejer i min have, da jeg for sent i havens historie stødte på Claus Dalby og hans udmærkede råd om at klippe ned!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Pia - du har ret. Det er en rigtig 'pauseplante', der ikke gør meget væsen af sig. Måske netop derfor er den fin.

   Slet
 15. NB. Hostae ved siden af biskophatten er da helt fuldstændig fantastisk i den lysegrønne nuance!

  SvarSlet
 16. Hej Claus, nej den kender jeg slet ikke men den er ganske skøn! g det kan godt være den finder vej til mig på et tidspunkt!
  K.Gro

  SvarSlet
 17. Alle selvsåere er velkomne her i haven,. Jeg har endnu ikke mødt nogen der har taget overhånd, undtagen akelejer måske, de fik lidt for frie tøjler for nogle år siden, men de er så smukke i alle deres krydsninger at jeg ikke nænner at fjerne dem. Så jeg nøjes med at klippe dem ned efter de har blomstret. Det er liige gået op for mig at jeg faktisk ikke har biskophatten!!! øv, den må straks anskaffes når turen går til plantepusheren.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 18. Anagrambräckan är en fin växt med ett vackert bladverk och söta små spiror. Jag sådde den för många år sen och den har faktiskt inte spritt sig alltför mycket än. Hälsningar Pia i Skåne

  SvarSlet
 19. En skøn lille plante - og hvid. Jeg kender den ikke, men det kommer jeg forhåbentlig til i sommerens løb. Den er skrevet bag øret! - og den må gerne selvså hos mig.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 20. Kære Claus
  Jeg har haft Tellima grandiflora i flere af mine haver, både på lerjord og på sandjord i sol og skygge og det har aldrig været et problem med for mange selvsåede planter endnu. Jeg kan se at flere bruger ordet invasiv!? - det har jeg aldrig oplevet. Til gengæld har jeg ofte oplevet at den nemt ryger op hvis jeg hakker i mine bede og at jeg skal passe på ikke at være for ivrig med lugejernet.
  Invasiv! HM!! I min have er "Den sorte enke" Geranium pheaum invasiv...sådan er vi så forskellige.

  Go dag

  best
  Kjeld

  SvarSlet
 21. Jeg har købt frø til denne dejlige plante og jeg håber at de vil være søde at spire godt. Jeg har nemlig nogle smalle bede under bøgetræer. Håber at den kan gro godt der også.

  SvarSlet
 22. Hej Claus,
  Det er den dejligste palnte Biskophatten. Jeg har den i haven. Bladværket kan forveksles med alunrod.
  Blomsterne er gode som fyld i bedene. Jeg har netop i efteråret delt min plante i 5. De passer fint ind mellem roser og buske. Det var et 10 kr fund ved et plantemarked. Da jeg så den var min tanke alunrod. Men havekvinden ved boden fortalte mig om denne skønne staude og smukkere er den " live". Sådan kom stauden til min have for 2 år siden.

  SvarSlet