En drøm af en rose …

… vil jeg ikke tøve med at kalde Rosa banksia lutea.

Det er en vild rose fra Kina, og i England, hvor jeg har oplevet den flere steder, kan den blomstre så tidligt som april.

 

claus20120522_142420

 

Den bliver op til ti meter høj, men desværre er den ikke hårdfør under vore himmelstrøg.

 

claus20120522_142427 claus20120522_142448

 

Det handler blandt andet om, at blomsterne kommer på andet- eller tredjeårsskud. De når at fryse ned, før blomsterne kommer.

 

Billederne her er fra Sissinghurst Castle Garden.

16 kommentarer:

 1. De kan altså bare noget med roser i England, især i Sydengland. Man kan godt blive lidt misundelig ...

  SvarSlet
 2. Hej Claus. Sikke en fantastisk rose! Ved du om den kan trives i en stor krukke i et orangeri? Jeg kunne godt tænke mig den dér. Den er meget yndig!

  SvarSlet
 3. Kære Claus. Jeg var i Bilka i Tilst i dag. Der stod en stor Ø med dine planter i pakker med løs jord, pæoner, dahlia og alskens lækkerier. Der var også kommet de skønne lerpotter i mange størrelser. Men ingen frø, jo de alm poser men ingen Claus Dalby Frø. Jeg spurgte efter dem, damen gik for at undersøge hvornår de kom og kom tilbage med en frygtelig besked "de kommer vist ikke i år".
  Er det virkelig rigtigt?
  mvh
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette - vi har valgt at fokusere på andet end frø i år, blandt andet et stort udvalg af pæonknolde.

   Slet
 4. Den rose har jeg også altid været meget forgabt i, men aldrig haft den i min have, for her kan den helt sikkert ikke trives. Det er der i det hele taget ikke ret mange roser, som kan. De er næsten allesammen gået ud for mig over årene undtagen Ghislaine de Féligonde, Charles de Mills og japansk klatrerose. De er til gengæld næsten helt ustyrlige. For et par år siden begyndte jeg så at plante nogle andre roser i store kar, men min nye gartner siger, at det bryder roser sig ikke om, og jeg mindes også, tror jeg nok, at du, Claus, i en TV-udsendelse udtalte, at det går kun et par år, så skal de plantes ud i den store verden. Er det korrekt husket?
  Happy Rose Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tillader mig lige at pippe et lille svar. Så kan vi jo se, om Claus er enig.
   Roser er primadonnaer, som der skal nusses om til stadighed. Til gengæld kvitterer de så med smukke blade og vidunderlige blomster. Claus har ret i, at roser ikke er så glade for at stå i krukke i længere tid. De har et meget stort behov for næring, som jo er begrænset i en krukke. Man kan dog vælge en lille rose, og så sørge for at skifte jorden en gang om året. Vil man lykkes med roser, kan jeg anbefale bogen Et liv med roser skrevet af Ernst Jensen.

   Slet
  2. Kære Nette.
   Mange tak for dit råd. jeg iler dog med at slå fast, at det ikke altid er muligt at dyrke roser lige meget hvor meget, man studerer. Jeg er den lykkelige ejer af et omfattende rosenbibliotek på både dansk, engelsk og fransk samt et gaveeksemplar fra Australien, men lige meget hjælper alle anstrengelserne, når betingelserne simpelthen er for ugunstige så som sand i stedet for jord, myreflittige muldvarme, lækkersultne rådyr og ... og ... og..

   Altså går jeg over til potter, for roser vil jeg ha'. Derfor har jeg lige konsulteret en af mine rosenbibler, nemlig Peter Beales CLASSIC ROSES. Han skriver, at

   'Roses are far happier in pots and tubs than many gardeners realize .... Rose bush and tub should, however, be in sympathy with each other; thus, broad, dumpy roses are best accomodated in broad, dumpy pots, whereas slender, upright pots are best for taller, erect roses, or for pendulous, cascading cultivars.' (pp 66-67).

   PB slår endvidere fast, at velegnede roser er markerede med et pottetegn i omtalte bog, men han fremhæver især

   'Ballerina', 'Cécile Brünner', 'Comte de Chambord', 'Grüss an Aachen', 'Jacques Cartier', 'Perle d'Or', 'Rose de Meaux', 'The Fairy', 'White Pet', 'Yvonne Rabier'.

   R. Banksiae er ikke nævnt

   Happy (Armchair) Rose Gardening
   Jytte

   Slet
  3. Kære Jytte - ja, roser har ikke godt af at stå i en krukke eller kar mere end én, højst to sæsoner.

   Slet
 5. Kære Claus

  En rigtig sød rose i en ......... dejlige lysegul farve. (Skrev jeg virkeligt det?)

  SvarSlet
 6. En virkelig smuk rose - og de mange små blomster gør den jo helt kaskadeagtig i sin blomstring. Synd at den ikke kan klare sig herhjemme. Men så er det jo dejligt, at vi kan nyde dine smukke billeder.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 7. Birgitte - den kan överleva i en vinterträdgård. En vän till mig hade den i Arlöv (Malmö). Såg den i somras på Sissinghurst. Den var nog tio meter...//Inger

  SvarSlet
 8. Kære Claus.

  Fantastisk form og farve den underskønne rose har. Gid den var vinterhårdfør i Danmark, så skulle den snart blive købt. Sådan en skønhed kan man da kun elske.

  Godnatknus

  SvarSlet