Topdressing

I England ved de fleste haveejere, hvad topdressing er, og jeg er sikker på, at I også kan regne ud, hvad det handler om.

 

20140217_134602

 

Jeg må sige, at jeg har ret dårlig samvittighed over, at vi i løbet af vinteren river alle blade sammen og kører dem væk, fordi vi ellers ikke får glade af alle løgvæksterne.

 

20140217_134607

 

For dels er der blade i industrielle mængder, og dels er bøgeblade lang tid om at formulde.

 

20140217_134706

 

20140217_134439

 

Derfor har jeg netop fået lavet en ’specialblanding’ bestående af en tredjedel hestemøg, en tredjedel velomsat kompost og en tredjedel grus, der er findelt og grundigt blandet. Det har vi fået leveret i big bags, og i dag er Henry begyndt at sprede det i alle havens bede, cirka et par centimeter.

 

20140217_135332 20140217_133120

 

Jeg har en idé om, at der måske også ville være andre end mig, der er interesseret i et næringsrigt produkt som dette. I så fald må I gerne give et lille ’pip’ her på bloggen. Så vil jeg forslå Bilka at tage det ind i sortimentet. Prisen skal nok blive rimelig og inklusive levering.

 

20140217_134455 20140217_134450

 

Imens Henry havde travlt med trillebør og skovl, var Mariann i gang med beskærersaksen. Preben holder vinterferie, men hjælper sine forældre med træfældning.

 

Ja, alle er i gang.

43 kommentarer:

 1. Det lyder spændende, så jeg giver et lille pip. Men prisen skal være rimelig. Ja der er nok man kan gøre i haven nu, tak for inspiration til topdressing.

  Hilsen
  Maria - den eksperimenterende have

  SvarSlet
 2. Kanon idé for ingenting kommer af ingenting undtagen lommeuld.
  Jeg har de sidste par år kastet et par cm komposteret kogødning ud i mine bede i marts måned. Jeg har en del roser, som jo er sultne, men klematis og andre vækster vil jo også gerne have en vitaminindsprøjtning. Jeg kan desværre ikke bruge en hel bigbag, men havde min have været lidt større, var jeg røget lige på den ;-)

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Det lyder som en god blanding, og hvis det stod tl mig ville jeg straks hoppe ombord idet, men om jeg får manden til at investere i det har jeg nok mine tvivl om. :):).

  Dejligt at se at alle mand er igang, selv Anton eller Viktor er kommet med i haven.

  Her har jeg også været igang og min den firbenede var ellevild over at komme med ud i det fine vejr ( han ville ikke med ind igen efter 3 timer derude, skøre hund)

  Kommer der frø i dit sortiment i Bilka iår? ( vil jo godt støtte op omkring dig i Bilka, hvis det er muligt)

  God aften Claus

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Pia - undskylder, at jeg i første omgang havde overset dit spørgsmål. Nej, der kommer ikke frø i mit navn i år. Kh Claus

   Slet
 4. Det ville være en god ide - så pip-:)
  Og gøre nogle ting lettere i haven for mig-:)

  SvarSlet
 5. god ide -pip, men her bliver det i går de gratis glæder så det bliver gratis kompost fra genbrugspladsen

  SvarSlet
 6. Det lyder som en skøn blanding der kan konkurrere med kommunens kompost!
  God ide, Claus!

  SvarSlet
 7. Hej Claus. Jeg pipper også et ja, især hvis kvaliteten bliver lige så god som kvaliteten af din pottemuld. Jeg har ikke tidligere haft så fine krukkeplanter som de sidste to somre hvor jeg udelukkende har brugt den. Venlig hilsen Lise

  SvarSlet
 8. Kære Claus.
  Det lyder som en god blanding. Kunne den sælges i sække, ligesom din krukkemuld??
  Jeg tænker om vi så kunne lægge et par cm. oven i hver krukke og vente med at plante om til næste år??? Det ville spare noget arbejde med at tage planterne ud af krukken og skrabe jord af hvert år.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvorfor bruger du ikke bare den gode CD krukkemuld til det? Der er jo langtidsvirkende gødning, og så vidt jeg husker, komposteret kogødning.

   Slet
  2. Hej Nette.
   Tak for dit gode råd.
   Mange hilsner fra Eliane

   Slet
  3. Kære Eliane - ja, hende Nette har altid svar på rede hånd! Men, men ... et par centimeter ny krukkemuld gør det altså ikke. Stort set alle planter elsker at blive plantet om og få ny og næringsrig jord. Orker du ikke omplantningen skal du i hvert tilfælde huske at gøde.

   Slet
 9. Hej claus!

  dette synes jeg er et super initiativ og ville helt sikkert købe det hvis det kommer i handle. KVH Jette

  SvarSlet
 10. Det lyder som en god blanding og er sikkert bedre end kommunens kompost, som jeg plejer at bruge. Jeg har også lade mig fortælle, at hvis man bruger kompost for tit, bliver jorden for sur, så din blanding vil helt sikkert være et rigtigt godt alternativ.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Susanne - herligt, at jeg også kan lære noget. Vidste ikke, at jorden kan blive sur af for megen kompost. Men der sker ikke i dette tilfælde, fordi der også er grus og renthestemøg i.

   Slet
 11. Det lyder rigtig godt, lad os endelig få det i Bilkas sortiment.
  Mette

  SvarSlet
 12. Kære Claus
  Ja det er både og med de mange blade :-) Jeg vil meget gerne støtte op omkring den specialblanding som et alternativ.

  Kh
  Ellen

  SvarSlet
 13. Jeg giver et pip for en god topdressing, plejer at bruge genbrugspladsens topdressing, denne lyder som en bedre kvalitet.
  hilsen Ingrid

  SvarSlet
 14. Count me in .... hvis altså jeg kan få det leveret til døren eller rettere til havelågen.

  Jeg topdressede i nogle år med kommunekompost, men det har mine planter ikke haft godt af. I det mindste tror jeg, at kommunens jord er skyld i det.. Jeg har nemlig for nylig lært, at komposten bliver behandlet ved så høj varme, at alle næringsstoffer forsvinder, og så er der jo ikke megen idé i at topdresse sandjord som min med kompost uden næring overhovedet, så ja .... Bilka kompost vil jeg gerne ha'.
  Happy Spring Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte - du har fat i noget meget centralt. Kommunekompost er som regel varmebehandlet og derfor uden næring. Da jeg fik lavet 'min' blanding, betingede jeg, at komposten ikke var varmebehandlet. Så må jeg leve med, at der kan være lidt spiringsdygtige frø i blandingen.

   Slet
 15. Hvor er det smart Claus - og bedene ser jo helt rene og klargjorte ud. Man bliver meget hurtigt glad og forventningsfuld - jeg kan dog alligevel ikke pippe, da jeg tror det vil være overkill med et bigballe til mit bed, der næsten er i miniaturestørrelse sammenlignet med din have!
  Men jeg tror min mor er med på ideen ... og så kan jeg nasse lidt på hende:-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 16. AV - jeg har sidste efterår topdresset lidt i haven med en blanding af kommunejord og champost. Kanske jeg skulle droppe kommunejorden i den forbindelse og bruge MØJ i stedet.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 17. Kære Claus

  Det lyder som et rigtig godt produkt, og jeg kunne sagtens finde på at købe det, hvis prisen er fornuftig. Jordforbedring er der altid behov for, når udgangspunktet er let sandjord, og selvom jeg er flittig producent af min egen kompost, dækker det ikke behovet.

  De bedste hilsener

  Ole

  SvarSlet
 18. jeps i know ;-) Er så heldig at ha Tvedemosen tæt på - der henter vi hvert år rygende champost til haven. Har nu haft gjort det om efteråret så haven var "puttet" med en god, tyk vinterdyne. Vi må pt springe over i år da en virus på balancenerven har sat sig for at få mig ned med nakken. Måske tilsat en anelse stress...så dyrker mest bedsidegardening

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Cendie - det er altså trist at høre om din 'skranten'. Rigtig god bedring. Knus fra Claus

   Slet
  2. Åh din stakkel!
   Jeg vil også straks sende dig de bedste hilsner med ønsket om god bedring :-)

   Kh. Lisbeth K

   Slet
 19. PIP !!
  Lyder som noget jeg kan bruge til min have, den trænger virkelig til lidt næring. Har meget lerjord.
  Hilsen Kirsten.

  SvarSlet
 20. Det lyder godt med topdresset, kan vi nå at købe det i foråret? Hvor har du købt dit? Kan jeg købe det samme der? Vh. HanneO

  SvarSlet
 21. Sikke en forårs rengøring. Jeg er helt klart interesseret i dit jordforbedringsprodukt, da datterens hest ikke helt kan følge med min efterspørgsel. :-)

  SvarSlet
 22. Kære alle - tak for jeres mange opbakkende kommentarer. De gør, at jeg nu vil opfordre Bilka til at sætte blandingen i værk. Tror, at den kan være klar i løbet af en ti dages tid. Jeg skriver selvfølgelig om pris og lignende her på bloggen.

  Kan fortælle, at jeg fik levereret tre big bags og nu bestiller fem mere.

  SvarSlet
 23. Du får også lige et forsinket pip fra mig. Jeg har længe plaget min bedre halvdel om at skaffe mig noget godt mulch, men uden held. Glæder mig til det kan fås i Bilka. Godt vi har dig, Claus. Jeg har lige plantet 6 stk dejlige pæonknolde i bedene. Super dejligt sortiment. Håber på nogle spændende stauder i år:-))

  Christina

  SvarSlet
 24. Du får også min opbakning til topdressing af bede, men det kommer naturligvis an på prisen.
  MVH
  Birthe fra Almind

  SvarSlet
 25. Det ville være skønt om topdressing-blandingen kunne købes i Bilka :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det så svært at få en big bag bakset op i indkøbsvognen, så...

   Slet
 26. Perfekt at kunne købe i Bilka. Kommunekompost gjorde heller ikke noget godt for mig - der var plaststykker i - og fordi de søde ansatte på pladsen ville hjælpe mig ved at fylde min trailer op med deres gravko, så fik jeg en mulvarp med hjem. Den og jeg var lige desparate for at finde et nyt og bedre hjem til den. Men det er ikke nemt i en byhave med højre mure. Det tog 3 måneder inden den gik i saksen ....

  SvarSlet
 27. Jag tycker det låter som en mycket bra idé att kunna köpa färdig topdressing. Vore ju fint om det även gick att köpa i Sverige :-) /Katarina Jonsson

  SvarSlet
 28. Pip fra mig også :-)
  Kunne måske være tiltrængt med lidt "dress" til vores bede - og ren hestemøg er ikke noget hit her hos mig. Det er ALT for spændende for vores logrende-ven......!!!
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
 29. Hej piger og naturligvis også Claus
  Jeg kan se, det ikke kun er mit såbed og staudebed, der trænger til jordforbedring. Jeg har for ca. 1 md. siden sået honningurt i såbedet og ville så vente til foråret med en jordforbedring. Nu pipper jeg med på Bilkas blanding eller Claus', hvis jeg ikke er nødt til at tage de store portioner. Lægger man så blot et lag jordforbedring ud over bedet og arbejder det ned - eller hvad? Jeg kan ikke mere dyrke persille og ej heller ikke dild. Vi er så glade for det grønne drys og jeg vil så gerne blive ved med, at kunne glæde mig over hverdagsgrønt til både salatskålen og drys på alverdens ting.
  Kærlig hilsen til jer alle fra den gamle kone i Almind

  Bibi

  SvarSlet
 30. Planterødder skal have ilt for at trives.
  Regnorme og andet småkravl skaber lufthuller.
  Hvad lever regnorme af ? Planterester ikke sandt.
  Hvis du f.eks. pulveriserer planteresterne med en plæneklipper så hjælper du regnormene.
  Smid dette på dine bede. Det kaldes JORDDÆKKE
  Og så lidt ordentligt gødning i ny og næ.
  Så sker der noget.

  SvarSlet