En helt særlig gyldenlak

En plante, som er gået næsten i glemmebogen, er den gammelkendte gyldenlak, Erysimum.

 

claus20130510_160328

 

Den så man meget forhen, og det er en rigtig dejlig plante. Derfor er der virkelig grund til at glæde sig over, at der de senere år har fundet en stort forædlingsarbejde sted. Og det har resulteret i, at mange nye sorter i indtagende farver har set dagens lys.

 

claus20130510_160551 claus20130510_160617 claus20130510_160901

 

En af de aller skønneste sorter, som dog har nogle år på bagen, er den violette ’Bowles Mauve’. Den er den, I ser på billederne. De er alle taget i Tivoli sidste år. Her bruger man den smukke violette gyldenlak rigtig mange steder i haven.

 

Flot ser det ud, og når jeg nævner ’Bowles Mauve’ i dag, er det fordi, jeg har bedt Bilka om at skaffe den.

 

Mine bønner er blevet hørt, og fra i morgen kan den fås ude i Bilkas Havecentre.

 

claus20130510_161726_2 claus20130510_160622

 

’Bowles Mauve’ er steril og skal derfor stiklingeformeres. Det er også meget nemt at gøre selv.

 

Hen på sæsonen bliver planten noget lang i det, og så er det en god idé at klippe den tilbage.

 

Desværre er ’Bowles Mauve’ ikke helt hårdfør, så det sikreste er opbevare den frostfrit om vinteren, hvis man har mulighed for det.

17 kommentarer:

 1. Det var da herligt. Gyldenlak var jo en plante, som blev flittigt brugt af Monet. Hos ham i Giverny var det bare i 'tungere' farver som rubinrød, orange og gul. Jeg tror, at jeg vil følge i Monets og Claus Dalbys fodspor og introducere Gyldenlak i min have.
  Happy Grandma Gardening,
  Jytte
  wwwdanishknitdesign.com

  SvarSlet
 2. Hej Claus
  Jeg bemærkede den godt i Tivoli sidste forår og tænkte gyldenlak plejer man da vist kun at se i gul og orange, men hvor er det dejligt at den nu også er til at få i en så anvendelig farve, og dejligt den også er til at få fat i i handelen.
  Tak for tippet.
  God weekend.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 3. Dejligt, jeg kan rigtig godt lide gyldenlak .Bare de ikke er udsolgt ,når jeg kommer til Bilka i Kolding.
  Kh.Heidi Olsen

  SvarSlet
 4. Skøn farve, selvom jeg liige først tænkte , gyldenlak de skal da være gyldne, hi hi. Jeg har faktisk ofte kikket efter dem hos frøhandleren men uden held i flere år. men hvis de bliver "modernede" igen så lykkes det måske.
  god weekend hilsen Gunvor

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  Skøn plante - skøn farve... jeg vil glæde mig til få den i min have.
  Kh
  Ellen

  SvarSlet
 6. Kære Claus, var der ikke en sang om gyldenlakken syntes jeg kan mindes den i giro 413 - så må jeg i Bilka imorgen.......den er super sød.Fin plante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan Google den på:
   men af alle blomster små og kære, elsker jeg dog gyldenlakken mest.
   God fornøjelse.

   Slet
 7. Jeg vil ønske at den stadig er i Bilka, når jeg kommer derned en dag, for jo den er virkelig noget særligt:o)

  SvarSlet
 8. Kære Claus.

  Ja, det er virkelig en helt særlig gyldenlak. Hvor er den smuk. Jeg elsker gyldenlak. Det er en af mine yndlingsblomster, og jeg kæmper hvert år en indædt kamp, for at få dem til at overvintre, for jeg VIL ha` gyldenlak sammen med tulipanerne. Igen iår har jeg sået masser af gyldenlak, Både i helt mørke nuancer, men også en del i sarte, delikate pasteller. De har jo alt muligt guf i England, hvor de ved, hvad der er godt.

  Gyldenlak-kampen fortsætter. Den blomst er virkelig værd at kæmpe for.

  Hvor skønt at Bowles Mauve kommer på hylderne i Bilka. Jeg er også glad for, at Bilka får Helicrysum Petiolare hjem. Den kan vi jo heller ikke undvære.

  Wallflower-knus og rigtig god weekend til jer, der læser med

  SvarSlet
 9. Jeg skal da helt sikkert op og hente den i morgen, Den er helt uundværlig i min have kan jeg se.
  Kh.
  charlotte

  SvarSlet
 10. Gyldenlakk kjenner jeg ikke så godt - bortsett fra i det kjente(I Norge!) diktet: "Til min Gyldenlak", av Henrik Wergeland! Men den fikk jeg lyst til å prøve! Ingenting er bedre enn selskapsplanter til tulipaner, og i fiolett lar den seg godt innpasse mange steder! Det er etter hva jeg forstår en toårig plante, som nattfiol, Judaspenge, osv? Takk for godt tips!

  Hilsen Annette

  SvarSlet
 11. Hej Claus, Det er virkelig nogle flotte plante kombinationer :-D Smukt smukt. Det ville jeg gerne har oplevet i Tivoli.
  K.Gro

  SvarSlet
 12. sikke skønne farver , personligt kender jeg ikke gyldenlak , måske den var værd at overveje
  kh Diana

  SvarSlet
 13. uhh ærgeligt man bor lidt langt fra Bilka... men hvor er den altså skøn gyldenlakken :-)

  SvarSlet
 14. Hej Claus,
  helt i glemmebogen er den nu ikke.. Englænderne er vilde med dem, og man har kunnet se brug af dem ved Chelsea flowershow, hvor Havemagasinet har været på besøg.
  Jeg har googlet "Bowles Mauve" gennem et par sæsoner uden at finde den i DK..
  Så Bilka skal blive besøgt i morgen!!
  Det glæder jeg mig meget til.

  Hvor er det godt, at du kan hjælpe os ved at skubbe til Bilka..
  Hvis den bliver en succes, følger de øvrige havecentre nok trop.

  Der er vel ingen chance for en ny omgang Delphinium "Astolat" i Bilka?

  Ville også gerne have flere af de enkle staudeholdere: én jernpind bukket 2 gange i 90 gr vinkler..
  Jeg raidede beholdningen i Odense Bilka for nogle år siden, men ville gerne have flere :-)
  God weekend til alle
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 15. We're really lucky here in Ireland as E. 'Bowles Mauve' appears to (most times) survive the frost. Amazing photos as usual but I intrigued to know the name of the tulips in the images. What a lovely combination!

  SvarSlet
 16. Kære Claus.
  Absolut én af mine største favoritter, og det glæder mig at den snart vil være at finde i Bilka. Har netop købt 10 stk da de fra sidste år, desværre ikke overlevede. Krydser fingre for at de ´ny´ vil blomstre ligeså overdådigt, som de ´gamle´. Knus Iris.

  SvarSlet