Et omtåleligt emne

Det kan man vist roligt kalde det med sprøjtning. Skal man sprøjte sine roser eller ikke? Det er naturligvis op til den enkelte. Kom gerne med jeres kommentarer her.

 

20100703_174401_web

 

Det er nu, det skal gøres (hvis man altså gør), fordi alt er så tidligt den i år.

 

Læs mere her.

27 kommentarer:

 1. Hej Claus,
  jeg gjorde det for 2 år siden, men havde det elendigt med det, så nu satser jeg på alle de mange små hjælpere i haven. Svirrefluer (larver) og Mariehøns gør det af med mange lus, og selv kan jeg fjerne en del manuelt og ved overbrusning.
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 2. Jeg sprøjter det bedste jeg har lært. Gider ikke at se på roser der står uden blade og fyldt med lus og stråleplet. Så for mig er der ingen anden udvej. Så jeg sprøjtede for en uge siden.
  Charlotte

  SvarSlet
 3. Jeg kunne ikke drømme om at sprøjte mod bladlus. Sidste uge havde en del af mine roser mange bladlus, igår havde de ingen, mejserne, der lige nu fodrer deres unger, og andre havde taget sig af dem. Jeg bryder mig bestemt ikke om stråleplet, så jeg sprøjter med en hjemmelavet blanding af bagesoda, planteolie, flydende sæbe og eddike - der forhøjer syrebalancen på bladene, hvad svampesygdomme bestemt ikke bryder sig om. Selvfølgeligt er det mere besværligt end at købe gift, men jeg har en meget bedre samvittighed, end hvis jeg brugte andre metoder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder interessant. Vil rigtig gerne have opskriften med blandingsforhold.

   Slet
  2. JA tak Helle, det vil vi gerne :-)

   Slet
 4. Her i huset kalder vi det ikke at sprøjte ...men at PLANTE VÆRNE. Og er det egentlig ikke det, det drejer sig om.

  SvarSlet
 5. Ingen gift i min have..!!!!!!!

  SvarSlet
 6. Hold da op, jeg anede ikke, roser får alle de sygdomme, og jeg har da haft roser i mange år og mange forskellige. Måske ses der ikke sygdom her, fordi haven dyrkes økologisk, Mette.

  SvarSlet
 7. Jeg sprøjter ikke men sørger for de får hestegødning i april og vand når de trænger. Jeg ser ikke de store sygdomme andet end bladlus i varme tørre somre, så kommer den brune sæbe opløsning frem.

  Tusinde tak Claus for hilsen du skrev i bogen Mit haveliv som jeg modtag idag. Det var rigtig pænt af dig, at du har mulighed for at skrive en personlig hilsen. Bogen er bare fantastisk, bliver min nye yngligsbog. God weekend.

  SvarSlet
 8. Jeg sprøjter ikke, for det skærer mig i hjertet, når jeg ser, hvor få (humle)bier, sommerfugle og alskens kryb der er derude ift, hvad der var i min barndom og ungdom, og det er ikke bare af nostalgiske og romantiske grunde, at jeg lader være. Naturen er ordnet meget sindrigt, og fx biers tilstedeværelse er livsvigtige for os allesammen på kloden - uden bier og hvad ved jeg ellers, foregår der ingen bestøvning af de planter, som vi haveejere holder så meget af, hverken prydplanter eller nytteplanter som grønsager. Der er store bestræbelser i gang rundt omkring i verden for at få os allesammen med haver til at kompensere så godt, vi kan, for de forsimplede levevilkår som bl.a. intensivt landbrug forårsager, så nej, her hos mig sprøjtes der ikke. Jeg glæder mig over alle de robuste planter, som synes om at være her på matriklen.
  Happy Responsible Gardening :)
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 9. Jeg kunne aldrig finde på at sprøjte. Sjældent mine roser fejler noget særligt. Om så de gjorde - så hellere det end gift i haven.

  Bente

  SvarSlet
 10. Jeg sprøjter ikke i vores have, hverken roser eller ukrudt. Jeg går meget op i, at have planter i haven til glæde for fugle, insekter, egern m.m. så også af den grund er det en rigtig dårlig ide at bruge gift. Jeg nyder de levende væsner lige så meget som planterne.

  Birgit M.

  SvarSlet
 11. Med roser der plages i krukker er der kun en ting at gøre - jeg sprøjter som en sindssyg giftheks! Og gør det første gang her til aften, da det tørre forår (og min efterladenhed) har resulteret i stråleplet allerede.

  Og så hedder det jo "Ømtåleligt" og ikke "Omtåleligt.

  SvarSlet
 12. Som udgangspunkt ønsker jeg ikke at sprøjte i haven, men der har været undtagelser hvor jeg alligevel greb til den udvej. Når det gælder roserne vakler jeg hvert år. Om vinteren tænker jeg at denne sæson vil jeg prøve, men når dagen nærmer sig og jeg står med emballagen i hånden får jeg det svært. En ting er at det er hundedyrt, men at sprøjte mod insekter gør ondt. Hele den fødekæde jeg bryder ind i for at mine roser ikke får lus, føles ikke rigtig. Hvorfor skulle jeg lave insekthoteller og andre gode steder for de små skabninger, for derefter at sprøjte... det giver da ingen mening. Jeg fortsætter istedet med at plante kinapurløg og sætte hvidløg blandt roserne, og bilder mig ind at det virker.

  Så er der alle svampesygdommene. Dem vil jeg da hellere end gerne undvære, men det går jo alligevel og jeg tror faktisk ikke jeg kommer til at sprøjte, ikke i år ihvertfald. Vi får at se hvad sæsonen bringer, og så kan jeg heldigvis tage stilling år for år.

  SvarSlet
 13. Jeg sprøjtede ikke sidste år og pludselig var der en heldel mariehøner i haven :-)! Men mine liljer dem sprøjter jeg stadig...
  Charlotte

  SvarSlet
 14. Jeg har stor forståelse for alle dem, som ikke vil sprøjte i haven. Jeg kunne aldrig finde på at sprøjte min græsplæne med plænerens eller mod ukrudt andre steder, som Søren Ryge ellers har gjort sig til talsmand for i en tv udsendelse for meget nyligt. Jeg hader også skvalderkål. Men. Når det er sagt, så sprøjter jeg knageme mine roser. Jeg har en del roser i min lille have, som jeg gøder, passer og plejer efter alle forskrifter (Ernst Jensens bog Et liv med roser), for en rosenbusk med grimme blade eller ...... ingen blade, er en skræk at se på. Det er ikke så meget bladlusene, som jeg sprøjter mod. De kan klares med 20 g flydende brun sæbe opløst i 1 L varmt vand, hvorefter det køles af og tilsættes en kapsel men kogesprit. Nej, det er hovedsageligt stråleplet, meldug, rust, rosencikader, rosenborreren, rosenbladhvepsen og gåsebillen, som jeg ikke vil have til at ødelægge rosenfornøjelsen. For et par år siden eksperiementerede Aldershvile Planteskole, som har et umådeligt stort og bredt rosenudvalg, med kun at sprøjte mod svampesygdomme og indsætte naturlige fjender mod alle de lede andre insekter. Jeg skal huske at spørge dem, hvad de præcis gjorde, og hvordan det gik. God solskinssøndag til alle jer derude!

  SvarSlet
 15. Jeg har seneste 20 år haft de skønneste Ingrid Bergmann roser, og har aldrig sprøjtet. Når der indimellem er bladlus, og det er der jo, så får de en tur med haveslangen, og så er de væk! Men det ville også være utænkeligt at sprøjte, nu hvor de fine grønne løvfrøer har indtaget rosenbedet :-)

  SvarSlet
 16. Jeg bruger helst ikke sprøjtemidler i min have, men lige præcis de sygdomme og det utøj, som ikke er til at komme af med på anden måde, bruger jeg sprøjten på.
  Vh. Ida

  SvarSlet
 17. Jeg bruger helst ikke sprøjtemidler i min have, men lige præcis de sygdomme og det utøj, som ikke er til at komme af med på anden måde, bruger jeg sprøjten på.
  Vh. Ida

  SvarSlet
 18. De fleste svampesygdomme spredes i regnvejr og inficerer i den efterfølgende periode med våde blade. Så det er ret vanskeligt at sige, at nu skal der sprøjtes mod det ene og det andet.
  De sprøjtemidler, der er til rådighed, har meget begrænset effekt, og hvis de så bruges på et forkert tidspunkt så er der kun miljøbelastningen tilbage.

  Med venlig hilsen, Bent Løschenkohl, plantepatolog

  SvarSlet
 19. Mannen og jeg har tatt et valg på å ikke sprøyte, og både vi og rosene og de andre blomstene lever godt med det, og de små hagegjestene er superlykkelige. Jeg har som mål å ha en hage med så komplett økosystem som mulig hvor skadedyrene blir spist av nyttedyr, og hvor plantene som får komme inn er av friske gode sorter som det er lite sykdomsproblemer med og som står slik plassert at de får oppfylt sine behov og dermed holder seg friske. Vi har overraskende få problemer, og svært mange gleder av vår levende hage.

  Men. Det betyr at det er enkelte planter vi ikke har fordi de rett og slett fordrer sprøytning, og dessuten så har vi jo en _noe_ mindre hage enn hva du har... hehe. Det er ganske så overkommelig for meg å knuse lus med fingrene på våre roser, det ville vel vært en full dagsjobb hos deg...

  Folk får gjøre som det passer dem for deres hage. Jeg synes jo der burde sprøytes mindre, men jeg forstår at andre har andre prioriteringer enn meg. Men, om der skal sprøytes så skulle jeg ønske at flere de som sprøytet gjorde det korrekt slik at det ikke ble sprøytet i unøde. Mange bare sprøyter i vei uten å helt vite hva de sprøyter for og hvorfor, eller når det faktisk hjelper å sprøyte. Jeg tørr anta at halvparten av all sprøytning ikke har ønsket resultat, rett og slett fordi den som sprøyter ikke har nok kunnskap. Og da blir det som Bent over her kommenterer kun ulemper for miljøet, og ikke noe av fordelene for prydfaktoren.

  SvarSlet
 20. Jeg har aldrig brugt sprøjtning i haven før jeg for 14-15 år siden begyndte at dyrke roser. Jeg fulgte alle Rosenselskabets råd om pasning, inklusiv sprøjtning. Der gik dog blot et par år, så konstaterede jeg at vi ikke længere havde grønne frøer i havedammen!
  Jeg havde det så dårligt med den skade jeg havde forvoldt, og har aldrig sprøjtet siden, men samtidig har jeg så også opdaget at det slet ikke er så svært at dyrke roser uden sprøjtning!
  Hvis roserne får naturgødning om vinteren og tidlig forår, og iøvrigt bliver vandet gennem foråret og i tørre perioder, så er bladene fuldstændig sunde indtil efter første blomstring. Herefter sætter rosen nye skud og de gamle blade ældes/gulner. Jeg finder det helt naturligt at blade som planten ikke længere har brug for, er mere udsat for f.eks. stråleplet, og selvom de ikke bliver sygdomsramt, gulner de og er ikke nogen pryd uanset hvad, så de skal blot plukkes af når man alligevel går rundt og dead-header sine roser. Rust har jeg så meget mere respekt for, og jeg undgår at plante roser med tendens til denne sygdom, for der er man nok nødt til at sprøjte.
  I øjeblikket er det så insekter der er på spil, men bladlus klemmer jeg, og man kan let se når nogle nye blade klæber sammen eller ruller, og så plukke dem af. Hvis det er slemt med lus, bruger jeg også opskummet sæbevand. Jeg har hvidløg og purløg plantet mellem roser og stauder, da de skulle gøre miljøet mindre tillokkende for insekter.
  Sidste år havde jeg rosenskovmærke mellem roserne, og jeg havde slet ingen bladlus før meget sent på sommeren. Disse er nu plantet i bunden af haven, for jeg kunne ikke holde lugten ud fra planterne, men jeg er spændt på om det virkelig var dem der gav et mildere insektpres. I bunden af haven er der nemlig også roser, men jeg har endnu ikke plantet purløg og hvidløg dernede.
  Min have kan jo slet ikke sammenlignes med din, men jeg har lidt over hundred roser, og de stortrives helt uden sprøjtning, så det kan lade sig gøre! :-)
  Med havehilsen Alice

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Alice

   Man kan også plante citronmelisse mellem roserne - de dufter bedre, og holder en del insekter væk.
   Mht. rust så hjælper det hvis rosen er plantet et sted i haven hvor der kan komme lidt træk og luft, for det er fugten der skaber rust. Et tørt forår/sommer kan man jo ikke sådan bestille, men et plantested der ikke er totalt i læ vil hjælpe. Igen er det også vigtigt at fjerne de blade der er rust på, så snart man ser det, for at undgå spredning.

   Jeg må sige at jeg er meget imod sprøjtning, så jo flere gode råd vi kan dele her jo bedre. Dejligt at du har mange roser og kan have dem uden at sprøjte.

   Kære Claus
   Hvor er det et modigt emne du her lukker op for. Tak fordi du giver plads til sådan en debat også.

   Bedste hilsner Lisbeth K

   Slet
  2. Hej Lisbeth
   Tusind tak for rådet med citronmelisse, det er en plante jeg holder meget af, så det er skønt at den tilmed kan være nyttig for roserne.:-)
   Ja, luftige voksepladser hjælper virkelig godt, også på meldug. Jeg har flere klatreroser med tendens til meldug, som jeg heldigvis aldrig har set sygdommen på, fordi rosen er plantet et luftigt og åben sted.
   Min skræk for rust kommer nok fra synet af en meget hyggelig landhave, med masser af historiske roser i blomst, men samtlige blade var fuldstændig misfarvede af rust! Det var et trist syn! Ejeren tog det dog helt roligt, for de var nemme og blomstrede godt, og sådan havde de jo altid set ud...
   Ja,det er dejligt at vi kan dele gode råd, jeg har læst om udtræk fra iblødsatte urter, som kan forebygge rosensygdomme, men jeg har aldrig prøvet det. Det ville være dejligt hvis nogen har erfaring med det?

   Kære Claus
   Tak for at du tager dette emne op, og giver mulighed for debat og udveksling af gode råd! :)
   De bedste hilsner Alice


   Slet
  3. Ja, rusten sætter sig heldigvis ikke på selve roserne, primært bladene eller i de slemme tilfælde også på knopper der skal til at springe ud.
   Mine forældre har to gamle roser som er slemt plaget af rust, men ved at plukke de angrebne blade hver aften holder de det nogenlunde for døren, og det er aldrig noget jeg har følt har skæmmet roserne.
   Det er heldigvis også sådan at rusten ikke spreder sig til andre planter!

   Det kunne være rigtig interessant om der er nogle kyndige planteskoleejere her på bloggen der ved noget med lidt større sikkerhed end jeg selv om dette emne?

   Bedste hilsner
   Lisbeth K

   Slet
 21. Hej,

  Jeg tror, ​​at brugen af plantebeskyttelsesmidler i blomsterhave er beklageligt.
  For dem, der bekender sig til .. Jeg kan stadig forstå.

  Men hvis planterne dyrkes til glæde for blomster og blade .... jeg synes, vi skal have visdom til at vælge planter, der er resistente over sygdomme, der ikke bidrager til at skabe ubalance i økosystemet.

  SvarSlet
 22. Jeg har læst om en blanding bestående af 1 del flydende brun sæbe + 1 del denatureret sprit + 8 dele vand.
  Er der nogle, der har erfaring med det?

  Mvh Michael

  SvarSlet