Jeg kan altså ikke stå for ...

... kransliljer, Lilium martagon, og heldigvis har de det rigtig godt hos os. De bliver kraftigere og højrere år for år og sår tilmed sig selv. Jeg glæder mig så meget, til de blomstrer.

 

20140508_155630 20140508_155548

 

Skal jeg fortælle jer en hemmelighed? Sig det ikke til nogen!

 

Jeg har lagt fem hundrede kransliljeløg i bunden af haven sidste efterår, fordi de blomstrer lige efter tulipanerne. Løgene er desværre utroligt dyre, men jeg lukkede øjnene og tog et dybt greb i tegnebogen.

21 kommentarer:

 1. Hej Claus,
  ja så holder man da meget af kransliljer! Eller også er man en utålmodig sjæl, som ikke har lyst til at vente på de frøsåede :-)
  Men smukke er de. Min avis havde på et tidspunkt en artikel af Søren Ryge om en glemt have.
  En dame var blevet ældre og ældre i sit hus og havde ikke orket havearbejde gennem mange år.
  Men trods vildnis var haven fuld af skønhed på grund af de omkringstrejfende martagonliljer.

  Jeg har også en strimmel "skovhave". Overvejer såvel lundgylden som martagonliljer..
  Din begejstring smitter!
  God weekend til alle
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 2. Ih, du godeste, Claus! Jeg er ikke misundelig, for jeg under dig det vel; men jeg ville vel nok ønske, at det var mig, der havde haft held med den lille forkølede portion martagonliljeløg, jeg greb i tegnebogen efter for nogle år siden. De blev aldrig til noget, vel pga min elendige sandjord og store mængder af ustyrlig kvikgræs. Suk! Men nu glæder jeg mig rigtig meget til at se dem blomstre hos dig. Hvad er det for en sort? Eller er der tale om flere?
  A propos at gribe dybt i tegnebogen: Hvordan har dine kinesiske træpæoner det. Mine står med svulmende knopper. Jeg håber sandelig ikke, at de springer ud i næste week-end, hvor jeg er bortrejst.Det skulle jo imidlertid blive varmt og godt vejr, så risikoen er der. I så fald varer blomstringen måske kun en dag eller to.
  Tænk at være så begejstret for en plante, at man/jeg har investeret i en halv snes buske, som kun blomstrer en dag eller to til tre. De dufter også helt vidunderligt - især den hvide P. rockii, og den duft kan jeg godt tåle, udendørs altså!
  Happy Lilium and Peony Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 3. Kransliljer er meget smukke! Og hvis de sår sig selv, er det jo ikke en udgift i den forstand ... snarere en investering ;-)

  SvarSlet
 4. Wao, det bliver et fantastisk syn. Kransliljer er fantastiske ;-)

  SvarSlet
 5. Det er uden sammenligning den smukkeste lilje!
  Også løvet er da fantastisk, så jeg nyder mine pt. 3 stk, hvis Bilka engang kunne få sådanne lækkerbidskener hjem....til næste år måske?
  Indtil videre vil jeg følge nøje med i dine 500 stk - er de hvide eller purpur? Det bliver spændende at se?
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 6. De sår seg hos min mor også, men er så veldig vanskelig å flytte så jeg får nok heller prøve meg på liljeskjellformering tror jeg. For ja, kransliljer er flotte!

  SvarSlet
 7. Hold da op, sikke et fantastisk det må blive med så mange kransliljer. Kransliljer er så smukke og elegante, og med så mange på én gang, ja det må blive et syn for guder. Jeg glæder mig til at se dem:-)

  SvarSlet
 8. Kransliljer er de smukkeste af alle liljer, i mine øjne. Jeg satte løg da jeg flyttede ind, og har i 2 år haft en enkelt der blomstrede samt en lille bladplante, men i år er der fire planter hvoraf tre er blevet meget høje og med knopper. Jeg glæder mig som et lille barn! :-)
  Det bliver da helt forrygende smukt med alle dem du har sat!

  SvarSlet
 9. Ja, kransliljer er afgjort noget særligt. Lette og elegante. Er alle mon hvide? Det bliver spændende at se, hvordan de kommer til at tage sig ud, uanset hvilke farver der dukker op.

  SvarSlet
 10. Smiler over hele femøren ved den tekst, så fornøjeligt altså, og sikke et syn:-))))) var så heldig, ellers er det bare at arbejde, for at få drømme til at gå i opfyldelse, men sidste år fældede vi ca 70 granner, vi skulle have et fint stort drivhus med dertil hørende urtehave, øst for drivhuset er der, stadig, vildnis, og i dette vildnis kom mange kransliljer frem, der kom lidt lys til, og i år er de på vej igen, jeg føler mig heldig, flere andre ting kom der også med i tilgift:-)
  Med gode hilsner fra Anette

  SvarSlet
 11. Kære Claus.
  Det bliver da et fantastisk syn, glæder os til videoer derfra.
  Vi købte asiatiske liljer hos Tante Grøn ved Liljedamen og de kommer rigtig fint igen i år med mange nye skud.
  Martagon liljer har vi ikke.........sikkert pga prisen på løg, men hvor er det dejligt, at du vil dele glæden med os. Tak for det.
  Kærlig hilsen John og Eliane

  SvarSlet
 12. Er helt med på den med kransliljer! Jeg har jo selv 'opdaget' martagon liljen her på min vilde jordlod, tænk den havde ligget i dvale i over 40 år, og blomstrende op da solen igen nåede dens vokseplads.
  Efter vi havde fældet 3-4 træer. Håber nu den breder sig af sig selv. Man ved aldrig. . .

  SvarSlet
 13. Oh det bliver fabelagtig,, kransliljer er bare underskønne både i hvidt og den alm. lyslilla.
  Jeg har prøvet at lave nogle af løg skæl, og de har nu sat små nye blade og løg, jeg håber de kommer hurtigere i blomst end de frøformeret, for dèt tager en "evighed".
  Her har vi indtil nu fået 32 mm regn, guld i jorden, alt strutter, skønt forår.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 14. Hej Claus. Kunne det tænkes at Bilka næste sæson vil føje de dejlige kransliljer til sortimentet trods deres høje pris ? Mange hilsner Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise - nej desværre. de bliver for dyre.

   Slet
 15. Det glæder jeg mig til at se. Du kan blive ved at overraske.

  SvarSlet
 16. Gulp..... 500 Du gør aldrig noget halvt Claus! - Men hold da k.... hvor bliver det smukt ;-)
  Knus Gro som glæder sig til, at se dem blomstre :-D

  SvarSlet
 17. Jeg er lidt uden for selskabet her, da jeg ikke rigtig har lagt mærke til kransliljer før ... Men jeg har vist noget til gode! Jeg glæder mig til at følge dine her på bloggen Claus.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 18. Kransliljer kender jeg ikke - og har dem ikke i haven. Så det bliver spændende at følge dine i haven hen over sommeren.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 19. Prisen er ligemeget, når man vil gerne have en smuk have. Min erfaring viser at kransliljer er meget langsomt til at etablere sig, men til gengæld har man masse af skønne blomster i mange mange år.

  SvarSlet
 20. Ja, penge eller tålmodighed skal der til. Jeg startede med en enkelt plante. Ønskede mig den vildt, da jeg tror det er den eneste lilje, der kan gro i fed lerjord. Nu efter 10 år kommer de i store mængder. Jeg holder så meget af blomsten lige inden den springer ud, synes den ligner de fineste stribede bolcher. Desværre elsker liljebiller også martagonliljer

  SvarSlet