Vild og vovet

Det er ofte de vilde vækster, jeg falder for. F.eks. som her den smukke vilde kørvel, Anthriscus sylvestris. Den er et smukt modspil til det mere formelle i haven.

 

claus20140530_200648

 

Nogle vil måske kaldet det lidt vovet at lukke den ind i haven, fordi den selvsår sig i rigt mål. Derfor klipper vi den helt ned, inden frøene modner. Til gengæld kommer der nyt løv, der pynter blandt de andre løvvækster.

 

claus20140530_201153

14 kommentarer:

 1. Jeg har altid elsket den i grøftekanterne - i min barndom blev den kaldt grøftekantens brudeslør. Den er også smuk i din have - skærmblomster er noget særligt!

  SvarSlet
 2. Hej Claus!
  Let forståeligt, og smukt, at du er vovet, skærm blomsten er så skøn! Her står de ved fodre pladsen for fugle, som jeg kan sidde og kigge på fra vores indgang/halvt glashus,mm, og den aktivitet der er under blad og på stængler er sådan en stor fornøjelse, jo mere planten bliver brugt jo skønnere bliver den, næsten, for floret i engene er utroligt skønne!
  En fornøjelse at se billederne fra din have!
  Hilsen Anette

  SvarSlet
 3. Engang for længe siden fik jeg en mægtig buket af vild kørvel fra grøftekanten. Og jeg må med røde ører indrømme jeg ikke var særlig taknemmelig... tsk tsk. Idag har jeg lært at værdsætte de små hvide svævende broderier. De har stået flot sammen med akelejer og døvnælder her, og så er højden jo helt fantastisk!

  SvarSlet
 4. Jeg har altid syntes godt om Vild Kørvel i grøftekanten. Jeg har den ikke i haven, men billederne ovenfor viser, at den bestemt også gør sig godt der.
  Mvh. Helle

  SvarSlet
 5. Jeg har opdaget den 2 steder i min have og fordi den er så vidunderlig - jeg kan nemlig også godt lide det vilde look. Så får den lov til, at så jeg denne gang :-)
  K.Gro

  SvarSlet
 6. Kære Claus.

  Jeg falder også altid for vildbasserne. F.eks dig! :o) Men bestemt også den vilde kørvel, som Frede så smukt kalder for "Grøftekantens brudeslør". Folk ryster på hovedet af mig, når de ser, at jeg ligefrem graver den vilde kørvel op i grøftekanten, for at give den een af hovedrollerne i majhavens sceneri. Igen iår har jeg suppleret bestanden op, og går og vander de højtskattede skærme hver dag.
  Deres vævende og svævende lethed og elegance, har en fantastisk effekt som overstandere på de mere gumpetunge og kompakte vækster.

  De danske grøftekanter er helt fantastiske lige nu .Man er jo lige ved at dreje hovedet af led, ved synet af de mange lupiner, kørvel, græsser, dagpragtstjerner og okseøjer. Det bliver bare ikke smukkere end det er lige nu. Næste grøftekantshøjdepunkt bliver den rød-orange kornvalmue i skøn poetisk forening med den blå kornblomst. Naturen er en vidunderlig læremester.

  De kærligste hilsner og tanker til alle. Der er meget langt mellem mine kommentarer lige nu. Men tiden, hvor haven skal forvandles fra forårshave til sommerhave er meget travl og en stor arbejdsindsats er påkrævet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle Aagaard, Sydfyn31. maj 2014 kl. 11.51

   Skøn kommentar fra Dig Tante Grøn om at Dufalder for vildbasserne hvem det så end er :-)
   Ja der er travlhed alle vegne så forstår godt der kan være længere imellem alles indlæg pt.

   Glæder mig stadig over vores besøg i Jeres have sidste lørdag..... du kan altid se mine mails når det bliver hviletid og vinter...... Helle Aagaard, Sydfyn

   Slet
  2. 'Grøftekantens brudeslør'! Hvor smukt TG ...

   Slet
 7. Helle Aagaard, Sydfyn31. maj 2014 kl. 11.50

  Hej Claus
  Tænk den har jeg sørme også blandt mine øvrige stauder :-)
  Synes også den er så fin og et andet sted i det jeg kalder min gule have har jeg den vilde gulerod. Fik for nogle år siden nogle frø fra Tina i Staudenmarken og dem er jeg bestemt også meget glad for.

  Er så heldig jeg lige har et lille "markhul" fra haven af og ud til et vildt hegn og kan smutte ind og grave alle de vilde kørvel op jeg har lyst til.

  På glædeligt "gensyn" her i bloggen til Jer alle
  kh Helle Aagaard, Sydfyn

  SvarSlet
 8. Den vilde kørvel er fantastisk smuk. Vi har dem i stort antal i vejkanten lige overfor hvor vi bor. Der er også nogle stykker inde i haven, som får lov at blive stående :-)

  SvarSlet
 9. Eneste ulempe er, at de ikke dufter så godt, når de står i en Alto vase, som ellers er så smukt.

  SvarSlet
 10. Jeg har ikke behøvet at hente vild kørvel ind fra grøftekanten. Den er allerede i haven - og jeg rykker af og til nogle op. Men jeg har lært at værdsætte den - specielt fordi jeg ikke har haft helt med almindelig brudeslør. Den bliver kvalt i vildnisset og skvalderkålene.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 11. Kørvel er helt igennem duften af midsommer og barndom - barndom fordi man går med næsen i dens højde som barn :-) Havde glæde af mange dejlig ture i grøftekanterne med mine bedsteforældre når vi luftede hunden sammen ... elsker kørvel. Den finder selv vej til mit bed og får lov til at være der, med ganske få undtagelser. Men jeg synes den er ret nem at holde i snor.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet